Kokių šildymo sistemos atnaujinimo priemonių galima imtis renovacijos metu? | Diena.lt

KOKIŲ ŠILDYMO SISTEMOS ATNAUJINIMO PRIEMONIŲ GALIMA IMTIS RENOVACIJOS METU?

  • 6

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos dalyviams specialistai rekomenduoja vykdyti kompleksinę pastato renovaciją, nes tik taip pajusite pilną būsto atnaujinimo naudą ir maksimaliai padidinsite daugiabučio energinį efektyvumą. Vienos svarbiausių priemonių – šildymo sistemos atnaujinimas ir subalansavimas ar šilumos punkto automatizavimas, užtikrins krentančias šildymo sąskaitas ir gyvenimo kokybės namuose pagėrėjimą.

Viena opiausių šildymo sistemos problemų – jos išsibalansavimas, lemiantis nevienodą šilumos pasiskirstymą tarp butų. Norint, kad vienų butų radiatoriai neperkaistų, o kiti nuolatos nebūtų atvėsę, reikia sureguliuoti vandens srautus bei įrengti balansinius ventilius rūsyje.

Balansiniai ventiliai būna dviejų rūšių – rankiniai arba automatiniai. Pastarieji yra brangesni, tačiau jie išvengia problemų, su kuriomis susiduria rankiniai balansiniai ventiliai. Su jais įrengti termoreguliatorių nėra įmanoma, o pakeitus bent vieną radiatorių, balansuoti sistemą reikėtų iš naujo.

Šildymo sistemos keitimas

Daugelyje sovietmečiu statytų daugiabučių yra įrengtos vienvamzdės šildymo sistemos, kuriose vanduo į radiatorius patenka ir iš jų išteka tuo pačiu vamzdžiu. Vienas iš esminių patogumų, kuriuos suteikia renovacija – galimybė reguliuoti temperatūrą. Norint įrengti termoreguliatorius, būtina atnaujinti vienvamzdę šildymo sistemą, nes joje nėra galimybes ant radiatorių įrengti termoreguliatorių.

Gyventojai pagal savo poreikius ir galimybes gali pasirinkti kelis variantus: modernizuoti esamą vienvamzdę sistemą, arba įsirengti dvivamzdę, kolektorinę ar daliklinę šildymo sistemas.

Termoreguliatorių įrengimas

Atnaujinus seną šildymo sistemą, ant radiatorių galima sumontuoti termoreguliatorius. Jie leidžia nustatyti į radiatorių patenkančio karšto vandens kiekį – taip gyventojai pagal norimą šilumos kiekį kambaryje reguliuoja ir palaiko patalpų temperatūrą.

Termoreguliatorius leidžia ne tik temperatūrą keisti, bet ir ją taupyti. Nesunkiai galėsite sumažinti temperatūrą tam tikruose kambariuose nakties metu ar išvykstant iš namų ilgesniam laikotarpiui.

Vis dėlto specialistai rekomenduoja minimalią temperatūrą bute užtikrinti, nes piktnaudžiaujant šilumos taupymu butai pradeda drėkti, o dėl to kambariuose gali atsirasti pelėsis.

Šilumos punkto atnaujinimas

Šilumos punktas paima atitekantį vandenį iš miesto šilumos tinklų ir paruošia jį iki reikiamos temperatūros bei perduoda į butų radiatorius. Elevatoriniai šilumos punktai yra reguliuojami rankiniu būdu, dėl to neteisingai reguliuojant šilumos stiprumą, jos paskirstymas išsibalansuoja.

Automatizuotas šilumos punktas pats reaguoja į aplinkos temperatūros pokyčius – pakilus temperatūrai, šildymas išjungiamas, o jai nukritus – įjungiamas. Dėl to, sklandžiau prasideda ir baigiasi šildymo sezonas, butai nėra peršildomi. Tokiu būdu taupomi ir pinigai, ir šiluma.

Šiuo metu iki 2020 m. sausio 31 d. Būsto energijos taupymo agentūra priima paraiškas daugiabučiams atnaujinti. Daugiau informacijos galite gauti paskambinę nemokama telefono linija 8 800 200 12.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

...

Ir vėl anginos operavimas per užpakalį: "Norint, kad vienų butų radiatoriai neperkaistų, o kiti nuolatos nebūtų atvėsę, reikia sureguliuoti vandens srautus bei įrengti balansinius ventilius rūsyje" - prie ko čia rūsys, prie ko čia tas 'kolchozas', kai LAISVAM žmogui REIKIA turėt galimybę PAČIAM šildymą reguliuotis! BET - šilumos dvarponiai nerias iš kailio stengdamies šiluminę baudžiavą išlaikyt: nuo to ką sumokam jie SAU pasiima 30% (įstatymiškai, realiai daugiau), šildymo trasose prarandama 20% (teoriškai) MŪSŲ apmokėtos šilumos, o kur DAR papildomi mokesčiai ir 'technologiniai' nuostoliai... jau nekalbant apie galvos skausmą rudenį - NE šiluminei baudžiavai, NE klimato peršildymui ir dvigubai CO2 gamybai!

Praktikas

Vienvamzdėje sistemoje vanduo patenka į radiatorius ir iš jų išteka tuo pačiu vamzdžiu... Toliau straipsnyje teisybės tiek pat.

tai

reklaminis straipsnis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS