Konfliktas dėl „Linavos“ generalinio direktoriaus pozicijos tęsiasi | Diena.lt

KONFLIKTAS DĖL „LINAVOS“ GENERALINIO DIREKTORIAUS POZICIJOS TĘSIASI

Konfliktas dėl Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ generalinio direktoriaus pozicijos vis dar tęsiasi. Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimu besiremiantis Zenonas Buivydas teigia, kad šią poziciją teisėtai užima jis, visgi asociacijos prezidentas Romas Austinskas kreipia dėmesį į Teisingumo ministerijos argumentus ir tvirtina, kad į šią poziciją paskirtas Narūnas Raulinaitis.

„Šiuo metu Asociacijos „Linava“ generalinio sekretoriaus pareigas eina Zenonas Buivydas“, – Eltai Z. Buivydo poziciją perdavė su asociacija dirbantis „MEDIA GO“ atstovas Eimantas Stulginskis.

„Gavome išaiškinimo raštą, nors galbūt tiksliau būtų pavadinta gairėmis, iš Teisingumo ministerijos, į kurią kreipėsi Registrų centras ir ten išvada aiški“, – teigė R. Austinskas.

Taip pat įmonės prezidentas paminėjo, kad šiuo metu dėl situacijos aiškinasi Registrų centras.

„Linavos“ prezidiumas sausio 3 d. nusprendė iš generalinio sekretoriaus pareigų pašalinti Z. Buivydą, o į jo vietą nuo kovo 4 d. buvo paskirtas Vytautas Milėnas. Dėl šio sprendimo Z. Buivydas kreipėsi į Vilniaus apylinkės teismą, kuris gegužės 20 d. pripažino tokį sprendimą negaliojančiu, nurodė jį grąžinti į generalinio sekretoriaus postą ir priteisė jo naudai 18,9 tūkst. eurų už priverstinę pravaikštą bei 18,6 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Registrų centrui gegužės 28 d. pateikti dokumentai rodo, kad Z. Buivydas jai vadovauja nuo gegužės 21 d. Visgi, anot R. Austinsko, įvykdžius teismo sprendimą, Z. Buivydas buvo iš pozicijos pašalintas ir pakeistas kitu asmeniu.

Z. Buivydas tvirtina, kad viso prezidiumo įgaliojimai buvo pasibaigę, tad sprendimas negalioja

Kaip pateikiama komentare, Z. Buivydas nesutiko su prezidiumo nutarimu dėl jo atleidimo, todėl jį ginčijo. Teigiama, kad „Linava“ prezidiumas veikia pasibaigusiais įgaliojimais, nes rinkimai nevyko kelerius metus, tad jo sprendimai negalioja.

„Z. Buivydas nesutiko su prezidiumo nutarimu dėl jo atleidimo, laiko jį nepagrįstu ir neteisėtu bei teisės aktų nustatyta tvarka jį ginčijo“, – rašoma komentare.

„Teismas konstatavo, esama prezidiumo sudėtis neturi teisės įgyvendinti asociacijų įstatyme ir įstatuose numatytų kolegialaus valdymo organo teisių ir (ar) pareigų, nes šios sudėties prezidiumo įgaliojimai yra pasibaigę ir asociacija „Linava“ neturi nustatyta tvarka išrinkto šio kolegialaus valdymo organo“, – pabrėžiamas Vilniaus apylinkės teismo sprendimas.

Gavome išaiškinimo raštą, nors galbūt tiksliau būtų pavadinta gairėmis, iš Teisingumo ministerijos, į kurią kreipėsi Registrų centras ir ten išvada aiški.

Pabrėžiama, kad kai Z. Buivydas buvo paskirtas į šią poziciją, didžiosios dalies prezidiumo narių kadencijos dar nebuvo pasibaigusios, todėl jo buvimas generaliniu sekretoriumi išlieka teisėtas. Tuo metu, kaip buvo pateikta teismui, priėmus pašalinimo iš pareigų sprendimą tik 2 prezidiumo nariai vis dar turėjo įgaliojimus. 

„Akcentuotina, jog tuo tarpu kai Z. Buivydas buvo paskirtas generaliniu sekretoriumi 7/11 prezidiumo narių kadencija dar nebuvo pasibaigusi, tad šis asociacijos „Linava“ nutarimas yra teisėtas ir galiojantis net ir po tariamo atleidimo. (...) Pažymėtina, jog asociacijos „Linava“ prezidiumas, priimdamas nutarimą atleisti Z. Buivydą iš generalinio sekretoriaus pareigų, negalėjo surinkti teisėto pagal Asociacijų įstatymą ir įstatus reikalaujamo sprendimui priimti kvorumo“, – aiškinama atsakyme.

„Ieškinio pateikimo metu visų asociacijos „Linava“ prezidiumo narių kadencijos yra jau du kartus pasibaigusios, o daugumos – jau reikšmingą laiką. Prezidiumo nariai veikiantys su pasibaigusiais 2 įgaliojimais neturi teisės priimti įpareigojančių sprendimų“, – rašoma konflikto civilinėje byloje.

Anot jo atstovo, Z Buivydas planuoja organizuoti „Linavos“ prezidiumo rinkimus, taip užtikrinant teisėtą veiklą.

„Asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius siekia užtikrinti, jog jos valdymo organai butų sudaromi bei veiktų teisėtai, ir patvirtina, jog nustatyta tvarka bus organizuojami Asociacijos „Linava“ prezidiumo rinkimai“, – teigiama komentare.

R. Austinskas: turime precedentą, kad net pasibaigus kadencijai prezidiumo įgaliojimai išlieka 

Tuo metu R. Austinskas tvirtina, kad panašių situacijų suformuoti precedentai rodo, jog prezidiumas gali išlaikyti savo įgaliojimus, net pasibaigus kadencijai. Todėl, pasak jo, Z. Buivydo nušalinimas buvo teisėtas, o jo tolimesni veiksmai nusižengia „Linavos“ įstatams.

„Mes turime jau precedentą, naudojantis Aukščiausiojo Teismo praktika. Tai buvo 2011 metais ir buvo analogiškas ginčas su generaliniu sekretoriumi, kuris irgi teigė, kad prezidiumas buvo nelegitimus, pasibaigus kadencijai. Ir teismas pasakė, kad kadencija pasibaigusi, tai įgaliojimai nesibaigia. Tai reiškia, kad šiai dienai prezidiumo įgaliojimai nesibaigę. Mes turėjome susitikimą su Registrų centru ir irgi sakėme, jeigu galiojimai pasibaigę, išregistruokite prezidiumą“, – Eltai aiškino R. Austinskas.

„Linavos“ prezidentas teigia, kad net Teisingumo ministerijos vertinimas, kuris buvo gautas birželio 28 d. ir remiasi pačios asociacijos įstatais parodo, kad prezidiumas teisėtai vykdė savo veiklą.

„Kiekvienas juridinis asmuo turi turėti vienasmenį ir kolegialų valdymo organą. (...) Asociacijos kolegialus valdymo organas yra prezidiumas“, – aiškino jis.

„Teismas gali pripažinti tą dalyką, jeigu ten yra su akcininkais problemų, bankrotai ir pan. ir tada nuspręsti, kad reikia restruktūrizacijos. Pas mus tokio nieko nėra. Bet faktas, kad asociacijos darbas yra stagnuojantis ir nevyksta taip, kaip turi vykti, nes Registrų centras neregistruoja naujo paskirto sekretoriaus“, – pridūrė jis.

Anot R. Austinsko, šiuo metu jau numatytos prezidiumo rinkimų datos.

„Šiandienai mes esame numatę prezidiumo rinkimų datas, numatę kongreso rinkimų datą, prezidento rinkimų datą“, – tvirtina R. Austinskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

oi bl

kokia auksinė vietaaa..Čia jum ne ministro ir net ne es parlamentaro :D

Nenuostabu!

Si,dar pirmomis LR valstybingumo atkurimo akimirkomis,Maskvos ir Piterio mafiju pagimdyta struktura,visiskai uzvalde Lietuva,per bendrasavininkus politikus ir vietinius mafijozus,kriminalo vierchus. Iki siol prekiauja vergais is Rytu i Europa,kvalifikaciju dokumentais vergams,vykdo visa juodaja logistika,naikina musu darbo rinka ir mokesciu sistema,ispumpuoja ES lesas i Rytu ekonomine erdve. Vergu prekybai turi isimtinius LR leidimus net pandemijos ir karo metu! Juodu grynuju srautai cia tokie,kad bankininkai su energetikais - grauzia nagus is pavydo! Tai kaip nesipesi del galimybes i jos sosta!?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS