KTK kelių inžinieriams – verslo parama | Diena.lt

KTK KELIŲ INŽINIERIAMS – VERSLO PARAMA

  • 0

Nors Lietuvoje į kelių sektorių investuojama vis daugiau, o šalyje pradėti vykdyti ambicingi projektai, tarp kurių „Via Baltica“ ir „Rail Baltica“, tačiau jauni žmonės vis rečiau atsisuka į šią perspektyvią sritį. Norėdami keisti požiūrį ir parodyti karjeros galimybes, vis daugiau verslo įmonių bendradarbiauja su aukštosiomis mokyklomis ir investuoja į studentus.

Parama – noras skatinti geriausius

Kauno technikos kolegija (KTK) kelių inžinierius ruošia daugiau nei šimtmetį, todėl turi ilgalaikius ryšius su dauguma Lietuvos įmonių, dirbančių kelių sektoriuje. Kasmet dalis iš jų savanoriškai skiria skatinamąsias stipendijas geriausiai besimokantiems studentams.

Šiemet buvo išdalintos net septynios tokios stipendijos, kurias įsteigė AB „Kauno tiltai“, UAB „Autokausta keliai“, UAB „Kauno keliai“ ir UAB „Parama“.

Visos prisidėjusios įmonės vieningai teigia, kad prie studijų ir kelių inžinieriaus specialybės populiarinimo prisidėti turi ne tik aukštosios mokyklos, bet ir privatus verslas, kuriam šie specialistai ir yra ruošiami.

Pasak UAB „Kauno keliai“ projektų direktoriaus Nerijaus Valaičio, poreikis populiarinti kelių inžineriją didėja kasmet.

„Pastaruoju metu kelių inžinieriaus specialybė vis labiau praranda populiarumą. Šią situaciją rinkoje matome ne tik mes, bet ir visos kelių srityje dirbančios įmonės, asociacija „Lietuvos keliai“ ir bendrai paėmus – visi „kelininkai“. Taip pat ir kelių inžinierius ruošiančios mokslo įstaigos, į kurių parengtas kelių inžinerijos specialybių studijas kasmet mažėja norinčių mokytis šią specialybę  studentų skaičius.

Tad jau šiandien turime kelti klausimą, kas be reikalingų specialistų statys kelius, juos eksploatuos ir prižiūrės, kaip darbus bus galima atlikti kokybiškai ir kvalifikuotai.

Kauno technikos kolegijos archyvo nuotr.

Įsteigdami tokio tipo stipendijas norime tiesiog atkreipti dėmesį, parodyti, kad tai perspektyvi specialybė, kad įmonės ieško darbuotojų, juos saugo, augina ir investuoja į juos. Visiems reikia motyvacijos ir tikimės, kad jos pridės ir šios stipendijos“, – sakė jis.

Kiekvienas studentas gali padaryti puikią karjerą. Viską lemia kiekvieno žmogaus noras, ryžtas ir sugebėjimai.

 

Pasak UAB „Kauno keliai“ atstovo, kelių inžinieriaus specialybė yra perspektyvi, o karjeros galimybės priklauso tik nuo paties specialisto.

„Kiekvienas studentas gali padaryti puikią karjerą. Viską lemia kiekvieno žmogaus noras, ryžtas ir sugebėjimai. Turime nemažai sėkmės atvejų, kai per trumpą laiką Kauno technikos kolegijos absolventai įsidarbinę mūsų įmonėje pradeda kilti karjeros laiptais ir netrukus tampa darbų ar projektų vadovais.

Visada svarbu parodyti iniciatyvą ir žingeidumą. Jei dirbsi ir stengsiesi daugiau nei kiti, visada ir daugiau uždirbsi ir greičiau karjeros laiptais kopsi“, – patarė UAB „Kauno keliai“ projektų direktorius N. Valaitis.

Modernios technologijos

UAB „Autokausta keliai“ direktoriaus Justino Jasiulevičiaus teigimu, įsteigti stipendiją paskatino artimi ryšiai su Kauno technikos kolegija ir Kelių inžinerijos programos kuratore.

„Prisidėti prie Kelių inžinerijos studijų programos populiarinimo ir įsteigti stipendiją pakvietė mano buvusi dėstytoja Kauno technikos kolegijoje, Statybos inžinerijos krypties kelių inžinerijos studijų programos kuratorė Regina Motienė.

Visada palaikėme su kolegijos dėstytojais puikius santykius, todėl iškart sutikau prisidėti. Žinoma, dirbu šioje srityje, todėl taip pat žinau, kad ta parama yra be galo reikalinga, nes specialistų poreikis yra itin didelis, o motyvacija ir paskatinimas reikalingi visada.

Kauno technikos kolegijos archyvo nuotr.

Rinkoje situacija yra sudėtinga, reikia naujos kartos inžinierių, meistrų, darbų ir projektų vadovų, kuriuos ruošia Kauno technikos kolegija. Trūksta jaunų žmonių, kurie norėtų ir galėtų įsilieti į kelių priežiūros sektorių. Jų paruošiama tiesiog per mažai. Didžioji dauguma mūsų įmonės darbuotojų yra KTK absolventai, tačiau augant sektoriui, poreikis taip pat auga ir specialistų reikia vis daugiau“, – pasakojo J. Jasiulevičius.

Justino teigimu, ši profesija atveria ne tik plačias karjeros durų galimybes, bet ir leidžia dirbti su naujausiomis technologijomis.

„Tai tikrai įdomi ir dinamiška specialybė. Jau dabar vykdomi BIM projektai, kuriuose viskas matoma 3D modeliuose, statybų aikštelėse skraido dronai ir matuoja atliktų darbų kokybę, spalvomis atskiriantys supiltas inertines medžiagas, o viską galime kontroliuoti savo mobiliuoju telefonu.

Čia yra ir darbas su žmonėmis, susiduri su skirtingomis interesų grupėmis, su projektuotojais, užsakovais, pasipiktinusia ar geranoriška visuomene. Šioje specialybėje galima rasti visko. Darbo užmokestis nuolat auga ir yra aukštesnis nei Lietuvos vidurkis“, – kelių inžineriją rinktis motyvavo J. Jasiulevičius.

Pasak UAB „Autokausta keliai“ direktoriaus, perspektyvas rodo ir vis didesnis verslo investavimas į darbuotojus, jų pritraukimą ir norą juos išlaikyti.

„Darbuotojai šiame sektoriuje yra itin vertinami. Tai rodo ir mūsų įmonėje dirbančių darbuotojų sėkmės istorijos. Labai daug kolegų, baigusių Kauno technikos kolegiją, šiandien užima aukštesnes ar aukštas pareigas.

Geri specialistai visada yra saugomi. O tapti geru specialistu gali visi – svarbu būti aktyviems, mokėti prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų ir norėti visada tobulėti“, – pabrėžė įmonės direktorius.

GALERIJA

  • KTK kelių inžinieriams – verslo parama
  • KTK kelių inžinieriams – verslo parama
Kauno technikos kolegijos archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS