„Lidl“ taromatuose surinkta parama pasieks ir Ukrainos vaikus | Diena.lt

„LIDL“ TAROMATUOSE SURINKTA PARAMA PASIEKS IR UKRAINOS VAIKUS

  • 23

„Lidl Lietuva“ nusprendė patrigubinti paramą vaikų dienos centrams. Juose karo Ukrainoje metu randa užuovėją, užsiėmimų ir pabėgėlių vaikai. „Rūpinantis ir Lietuvos vaikais, ir vaikais iš Ukrainos, papildomo finansinio pastiprinimo reikia kaip niekada anksčiau“, – teigė Lietuvos „Caritas“ generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė.

Paaukoti gali kiekvienas

Vaikų dienos centrus visoje Lietuvoje prižiūrinčias organizacijas – Maltos ordino pagalbos tarnybą, „Gelbėkit vaikus“ ir Lietuvos „Caritas“ – artimiausiu metu pasieks „Lidl Lietuva“ daugiau kaip 30 tūkst. eurų siekianti finansinė parama. Bendras įmonės indėlis į vaikų dienos centrus per kiek daugiau nei ketverius metus jau perkopė 300 tūkst. eurų.

„Lidl Lietuva“ paramos projektas „Už saugią aplinką mūsų vaikams“ gyvuoja daugiau nei ketverius metus. Nuo 2018-ųjų pradžios, grąžinant tarą „Lidl“ parduotuvių taromatuose, depozitą galima paaukoti vaikų dienos centrams, kuriuose laiką leidžia vaikai iš socialiai pažeidžiamų šeimų. „Lidl“ iš karto nusprendė kiekvieną žmonių skirtą centą padvigubinti, kad vaikai dienos centruose gautų sotesnę vakarienę, turėtų įdomesnių užsiėmimų ir kitų būtinų priemonių. Jau pirmaisiais metais paaukota suma siekė beveik 42 tūkst. eurų, o kiekvienais tolesniais paramos sumos vis labiau augo. Dabar, vykstant karui Ukrainoje ir daugėjant pabėgėlių iš šios šalies pas mus, „Lidl Lietuva“ per šių metų pirmąjį ketvirtį surinktą paramą nusprendė trigubinti.

Norėdama dar labiau prisidėti prie Ukrainos pabėgėliams teikiamos paramos, „Lidl Lietuva“ šiuo laikotarpiu tapo oficialiu Raudonojo Kryžiaus partneriu. Šiai ir kitoms organizacijoms, įskaitant ir „Maisto banką“, perduodama parama ilgo galiojimo maisto produktais, higienos prekėmis, apranga; karo pradžioje perduotos ir automobilinės vaistinėlės. Visos „Schwarz Group“ įmonės, kuriai priklauso ir „Lidl“, nevyriausybinėms organizacijos suteikė paramos maždaug už 10 mln. eurų.

Trūksta pagalbininkų

Vienos iš vaikų dienos centrus prižiūrinčių organizacijų – Maltos ordino pagalbos tarnybos – programų vaikams ir jaunimui vadovas Gražvydas Pavalkis pasakoja, kad vaikų dienos centrai yra akredituota paslauga, todėl jie privalo laikytis tam tikrų reikalavimų. Pavyzdžiui, jeigu centre lankosi 26 vaikai – kartu su jais turi dirbti trys specialistai, jeigu vaikų mažiau – užtenka poros darbuotojų.

„Mūsų organizacijos prižiūrimus vaikų dienos centrus jau kelias savaites lanko aštuoniolika ukrainiečių, artimiausiu metu planuojame šį skaičių didinti. Dėl dabartinės situacijos didėja darbuotojų darbo krūvis, todėl į savo komandą turime priimti daugiau su vaikais dirbančių specialistų“, – teigia G.Pavalkis.

Jam pritaria ir D.Bukeikaitė, kurios vadovaujama organizacija prižiūri daugiau kaip 34 vaikų dienos centrus. Šiuo metu keturiuose iš jų lankosi penkiolika vaikų iš Ukrainos, tačiau centrai yra pasiruošę priimti dar bent 75 vaikus – norint padėti dar daugiau vaikų, trigubai didesnė „Lidl Lietuva“ parama bus skiriama susimokėti už papildomas specialistų paslaugas ir pagelbės steigiant daugiau etatų, ieškant naujų darbuotojų.

Pagalba: dalis „Lidl“ prekybos tinklo pirkėjų suaukotos taromatų projekto paramos yra skiriama vaikams maitinti, net ir tuomet, kai nesilanko dienos centruose, kita dalis – kokybiškoms užimtumo veikloms rengti, drabužiams ir avalynei. „Lidl“ nuotr.

Psichologiniai iššūkiai

Apie sėkmingą ukrainiečių vaikų integraciją Lietuvos „Caritas“ generalinė sekretorė D.Bukeikaitė pasakojo, kad, prieš priimant vaikus, darbuotojai daug dirbo ir kalbėjo su centrus lankančiais vaikais ir jų šeimomis, pasakojo, kad atvykstantys vaikai bėga nuo karo, kad jiems reikia pagalbos, o ją galime suteikti žaisdami, kalbėdami, neatstumdami.

„Gelbėkite vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė paantrino, kad organizacijos tinklui priklausančiuose vaikų dienos centruose jau lankosi kelios dešimtys vaikų iš Ukrainos – daliai gana neblogai pavyksta integruotis, jie greitai randa bendrą kalbą su kitais dienos centrų lankytojais, dalyvauja bendroje veikloje, tačiau susiduriama ir su sunkumais.

„Vaikams neramu dėl Ukrainoje likusių šeimos narių, dėl to jie net Lietuvoje nesijaučia saugūs, o kalbos sunkumų turintiems vaikams dėl patirto šoko yra dar sunkiau kalbėti. Kadangi vaikai susiduria su sunkiais psichologiniais iššūkiais, jiems ypač reikalinga dienos centruose dirbančių psichologų pagalba; šiuo laikotarpiu perkame papildomas psichologų paslaugas ir ieškome galinčių padėti logopedų“, – pasakojo R.Dičpetrienė.

Ir būtiniausiems daiktams

„Rūpinantis ir Lietuvos vaikais, ir vaikais iš Ukrainos, papildomo finansinio pastiprinimo reikia kaip niekada anksčiau. Dėl to Lietuvos „Caritas“ gaunamas lėšas naudoja papildomoms priemonėms vaikams įsigyti, itin dažnai perkamos mokyklinės priemonės, kuprinės ir sąsiuviniai, atėjus pavasariui – ir papildomas sporto inventorius“, – pasakoja organizacijos generalinė sekretorė.

Dalis „Lidl“ prekybos tinklo pirkėjų suaukotos taromatų projekto paramos yra skiriama vaikams maitinti, pažymi R.Dičpetrienė. Maistu vaikai aprūpinami net ir tuomet, kai nesilanko dienos centruose. Kita dalis lėšų yra naudojama kokybiškoms užimtumo veikloms rengti, vaikų drabužiams ir avalynei.

Organizacijų atstovai teigia, kad neretai prekybos tinklo ir šalies gyventojų aukojamos lėšos yra naudojamos ir naujoms paslaugoms kurti, centrams tobulinti. Pavyzdžiui, šiuo metu Maltos ordino pagalbos tarnyba stengiasi Kaune esančio vaikų dienos centro patalpas pritaikyti vaikams, turintiems negalią.


Plečiasi parduotuvių geografija

Lietuvoje iš viso veikia 61 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvė 24-iuose šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose ir Rokiškyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Neėjau

į tą lidlą po to , kai pradėjo tikrinti pišpasius - dabar ir toliau neeisiu ! Negi Lietuvos vaikai jau visi gyvena laimingi ??

to kursu palikonis (kas ta kursa? )

Šiap tai Klaipėdos kraštas irgi Prūsija. Kaliningrado sritis atiduota SSSR, pietinė Prūsijos dalis potsdamo šakalų atiduota Lenkijai. Iš tikro paskutinis Prūsijos žemų valdytojas buvo Vokietija. Ir kai perdžiat apie neteisėtą Kaliningrado valdymą - tuo pačių reikalaujat ir pietinę Prūsiją atimt iš Lenkijos, ir Klaipėdos kraštą perduot Vokietijai. Aš tai už. Perku šuns būdą Klaipėdos pakraštyje ir laukiu kol nuosavybė taps Vokietija.

Spaliukas

Akivaizdi propoganda Piaras !!! Pirma savo driskius paremkit Kiek lietuvoj vaiku .... Spekuliantai!!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS