Lietuvoje veiklą pradeda Prancūzijos atsinaujinančios energetikos grupė „Idex“ | Diena.lt

LIETUVOJE VEIKLĄ PRADEDA PRANCŪZIJOS ATSINAUJINANČIOS ENERGETIKOS GRUPĖ „IDEX“

  • 0

Vienos didžiausių Europos investicinių kompanijų „Antin“ valdoma pirmaujanti Prancūzijos atsinaujinančios energetikos grupė „Idex“ pradeda veiklą Lietuvoje. Galutinai užbaigę sandorį, prancūzai įsigijo didžiausią nepriklausomą šilumos gamintoją „Danpower Baltic“, kuri nuo šiol veiks „Idex Baltic“ vardu.

Antradienį „Idex“ vadovai kompanijos veiklą ir investicinius planus pristatė energetikos ministrui Žygimantui Vaičiūnui.

Prioritetas – žalioji energija

Pasak „Idex“ grupės prezidento Tjeri Franko de Preomono (Thierry Franck de Preaumont), daugiau nei 50 metų „Idex“ patirtis šilumos ir inovatyvios energetikos srityse leis sustiprinti atsinaujinančios energetikos plėtrą Lietuvoje.

„Planuojame ne tik efektyviai plėtoti esamus projektus kartu su savo partneriais, bet ir investuoti į naujus“, – pranešime žiniasklaidai teigia T. Frankas de Preomonas.

Sandoris dėl 90 proc. „Danpower Baltic“ akcijų įsigijimo įgyvendintas gavus Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos išvadą dėl „Idex“ atitikties nacionalinio saugumo interesams.

„Idex“ iš Vokietijos Hanoverio savivaldybės įmonės „Enercity“ valdomos kompanijos „Danpower“ įsigijo visas šios turėtas 50 proc. „Danpower Baltic“ akcijų. Vokiečių partneriai Lietuvoje – investicinė grupė „GECO Investicijos“ – pardavė 40 proc. akcijų ir liko su 10 proc. akcijų paketu. Sandorio vertė neatskleidžiama.

Pasak „Idex“ grupės prezidento, kompanijos stiprybė yra novatoriška, ekologiška ir vietiniais ištekliais pagrįsta energetika.

„Dalyvaujame energijos pokyčių procese, kurio tikslas – pereiti iš centralizuoto pasaulio į labiau decentralizuotą, nuo iškastinio kuro prie atsinaujinančių energijos išteklių. Šis sandoris yra svarbus „Idex“, siekiančiai ambicingo tikslo – tapti vienu iš pagrindinių atsinaujinančios energetikos rinkos dalyvių, teikiančiu žaliosios energijos gamybos ir susijusias paslaugas“, – sako T. Frankas de Preomonas.

Įsipareigojimai įgyvendinti

Per penkerius veiklos metus Vokietijos „Danpower“ kartu su partneriais Lietuvoje investavo apie 100 mln. eurų ir tapo didžiausiais nepriklausomais šilumos gamintojais, valdančiais šešias biokuro katilines bei vieną kogeneracinę jėgainę.

Pasak „Danpower“ finansų direktoriaus Burkhardo Fogelio (Burkhard Vogel), sprendimą parduoti verslą Lietuvoje nulėmė pasikeitusi pagrindinio akcininko – Vokietijos kompanijos „Enercity“ – verslo plėtros strategija.

„Galime didžiuotis, kad savo investicijomis ir patirtimi prisidėjome prie sąžiningos konkurencijos Lietuvos šilumos gamybos sektoriuje stiprinimo ir mažesnių kainų vartotojams. Tikime, kad ilgametė „Idex“ patirtis energetikos infrastruktūros projektuose bus naudinga siekiant šių tikslų ir toliau“, – teigia B. Fogelis.

„Danpower“ ir Energetikos ministerija yra pilnai įgyvendinusios savo įsipareigojimus pagal 2018 metais pasirašytą taikos sutartį, kuria buvo užbaigti ne vienerius metus trukę teisiniai ginčai dėl valstybės įsipareigojimų investuotojams.

Pagal taikos sutartį „Danpower“ atsisakė milijoninių ieškinių Lietuvai, o valstybė pasižadėjo laikytis savo ankstesnių įsipareigojimų dėl skatinamojo tarifo Kauno biokuro jėgainėje pagamintai žaliajai elektros energijai.

Lietuva – pasaulio investuotojų akiratyje

Lietuvoje investuojanti „Idex“ grupė yra pirmaujanti Prancūzijos integruotos energetikos infrastruktūros turto operatorė, valdoma vienos didžiausių Europoje investicinių kompanijų „Antin“.

Nuo 1963 metų veikianti grupė eksploatuoja 50 centralizuoto šilumos tiekimo ir aušinimo tinklų. Jai taip pat priklauso 160 biokuro katilinių, 16 energijos gamybos iš atliekų įrenginių bei platus energijos paslaugų teikimo sutarčių portfelis.

Grupėje dirba beveik 4 tūkst. specialistų, jos apyvarta 2018 metais siekė 929 mln. eurų. „Idex“ grupės būstinė įsikūrusi Paryžiuje.

Šiuo metu „Idex“ yra trečia pagal dydį centralizuoto šildymo sektoriaus operatorių Prancūzijoje, užimanti apie 10 proc. rinkos. Grupė planuoja turimą rinkos dalį iki 2030 metų padvigubinti.

Pagrindiniai „Idex“ konkurentai yra „Dalkia“ (rinkos dalis – 35 proc.) ir „Cofely“ (rinkos dalis – 45 proc.).

Praėjusiais metais „Idex“ Prancūzijoje tiektos šilumos ir vėsinimo apimtys siekė daugiau nei 5 teravatvalandes (TWh). Palyginimui, 2018 metais Lietuvos šilumos tiekimo įmonės į tinklus patiekė 7,59 TWh šiluminės energijos.

2018 metais „Idex“ grupę įsigijo viena didžiausių Europoje investicinių kompanijų „Antin Infrastructure Partners“, kuri valdo 9,3 mlrd. eurų vertės turtą. „Antin“ fondai kontroliuoja investicinius akcijų paketus energetikos ir aplinkos, telekomunikacijų, transporto, socialinės bei kitos infrastruktūros sektoriuose.

„GECO Investicijos“ yra lietuviško kapitalo įmonių grupė, kuri investuoja į atsinaujinančios energetikos projektus Baltijos ir Rytų Europos šalyse. Grupės akcininkai – investuotojas Artūras Rakauskas ir investicinė grupė „Žabolis ir partneriai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS