Lietuvos bankas laikinai apribojo „SatchelPay“ veiklą | Diena.lt

LIETUVOS BANKAS LAIKINAI APRIBOJO „SATCHELPAY“ VEIKLĄ

Lietuvos bankas laikinai apribojo bendrovės „SatchelPay“ veiklą. Jai uždrausta leisti elektroninius pinigus ir teikti dalį mokėjimo paslaugų. Sprendimą lėmė tai, kad ši elektroninių pinigų įstaiga nuo metų pradžios neteikė privalomos finansinės informacijos apie savo veiklą.

„Lietuva siekia tapti „FinTech“ centru regione, sudarydama palankias sąlygas finansų rinkos dalyvių veiklai, tačiau rizikinga ar neatsakinga veikla nebuvo ir nebus toleruojama. Visada pabrėžiame, kad startuoliai turi skirti dėmesį ne tik verslo plėtrai, bet ir investuoti į rizikos kontrolės priemones atsižvelgdami į veiklos apimtį ir sudėtingumą, užtikrinti, kad būtų tinkamai laikomasi teisės aktų reikalavimų“, – pranešime cituojamas Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovas Vytautas Valvonis.

„SatchelPay“ vėliausiai balandžio pradžioje visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimu privalėjo patvirtinti metinių finansinių ataskaitų rinkinį, priimti sprendimą dėl pelno paskirstymo ir informuoti Lietuvos banką. Nors, kaip skelbia Lietuvos bankas, ne kartą buvo siųsti priminimai ir įspėjimai dėl vėlavimo, įstaiga ataskaitų rinkinį patvirtino liepos pabaigoje, jau po pažeidimo procedūros inicijavimo.

Bendrovė iki šiol nėra pateikusi 2019 m. pirmojo bei antrojo ketvirčių finansinių ir kapitalo ataskaitų.

Dėl šių pažeidimų Lietuvos bankas įšaldė įstaigos veiklą – kol nepateiks ataskaitų ir neįvykdys kitų nurodymų, ji negalės teikti tam tikrų mokėjimo paslaugų, leisti elektroninių pinigų. Įstaiga galės tik išpirkti jau turimus elektroninius pinigus ir gautas lėšas pervesti į kliento sąskaitą kitoje kredito, mokėjimo ar elektroninių pinigų įstaigoje, teikti grynųjų pinigų išėmimo iš mokėjimo sąskaitos paslaugą.

Lietuvos bankas įpareigojo „SatchelPay“ iki rugpjūčio 9 d. pateikti 2019 m. pirmojo bei antrojo ketvirčių finansines ir kapitalo ataskaitas, iki rugpjūčio vidurio – planą, kaip ištaisys likusius pažeidimus ir nurodyti konkrečius terminus bei atsakingus darbuotojus. Įstaiga taip pat turės pateikti informaciją apie vidaus kontrolės sistemas.

Iki rugsėjo 2 d. įstaiga taip pat privalės iš naujo pateikti įrodymus, kad įstaigos vadovas Thomas Noelis Collisteris Jacksonas turi tinkamą kvalifikaciją ir patirtį eiti šias pareigas. Tik įvertinęs pastarąją informaciją, Lietuvos bankas spręs dėl tolesnių sprendimų, iki to laiko galios įstaigos veiklos apribojimai.

„SatchelPay“ elektroninių pinigų įstaigos licenciją gavo 2018 m. kovo pradžioje. Tų pačių metų pabaigos duomenimis, ji buvo 17 vietoje pagal pajamas iš 49 tuo metu veikusių elektroninių pinigų įstaigų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Chm, tai nesilaikė suderinto su LB 'otkatų' mokėjimo grafiko?.. :s

SUSIJUSIOS NAUJIENOS