„Linas Agro Group“: pasitraukimas iš Baltarusijos – sudėtingas | Diena.lt

„LINAS AGRO GROUP“: PASITRAUKIMAS IŠ BALTARUSIJOS – SUDĖTINGAS

Žemės ūkio ir maisto gamybos grupei „Linas Agro Group“ kol kas sudėtinga pasitraukti iš Baltarusijos, kur ji valdo augalininkystės ir veterinarijos prekių, premiksų ir sėklų bendrovę įmonę „Klm“, – tam trukdo pasikeitusi tos šalies teisinė aplinka, be to, neatsiranda įmonės pirkėjų, sako grupės finansų direktorius Mažvydas Šileika.

„Ši bendrovė nėra labai patrauklus objektas kitiems investuotojams, be to, mes taip pat susiduriame su tam tikrais sunkumais, susijusiais su teisiniu reguliavimu Baltarusijoje, susijusiais su akcijų pardavimu ar nuosavybės teisės perleidimu“, – grupės finansinių metų pusmečio rezultatų pristatyme investuotojams trečiadienį sakė M. Šileika.

Anot jo, „Linas Agro Group“ nekeičia savo strategijos ir toliau ieško būdų, kaip pasitraukti iš Baltarusijos.

„Mes nekeitėme savo požiūrio, nuomonės, strategijos ir toliau bandome ją parduoti ar ieškome kitų kelių išeiti iš tos šalies rinkos. Deja, laikas užsitęsė dėl bendrovės pozicijos ir pasikeitusios teisinės aplinkos ir įstatymų Baltarusijoje“, – teigė jis.

„Linas Agro Group“ per Jungtinėje Karalystėje registruotą įmonę „Nordic Agro Investment“ kontroliuoja 75 proc. „Klm“ akcijų.

„Klm“ patenka į Baltarusijos ministrų tarybos dekretu pernai liepą patvirtintą ir šiemet sausį išplėstą sąrašą bendrovių, kurių dalis ar visas kapitalas priklauso akcininkams iš „nedraugiškų šalių“. Jų savininkams draudžiama perleisti akcijas, taikomi kiti ribojimai.

Ši bendrovė nėra labai patrauklus objektas kitiems investuotojams, be to, mes taip pat susiduriame su tam tikrais sunkumais, susijusiais su teisiniu reguliavimu Baltarusijoje.

Pernai „Linas Agro Group“ Baltarusijoje pardavė biologiškai aktyvių pašarų priedų gamybos bendrovę „Belfidagro“, kurios pirkėjo M. Šileika toliau neatskleidžia dėl konfidencialumo: „Deja, negaliu to padaryti“.

Grupė pernai taip pat pardavė dvi pašarų priedų gamybos „Vitomek“ įmones Rusijoje, M. Šileika anksčiau BNS patvirtino, kad jas įsigijo Rusijos nekilnojamojo turto bendrovė „Aventus Finance“.

Paukštienos ir pieno gamybos verslas neigiamai veikia rezultatus

Brangūs energetikos ištekliai ir žemos pieno supirkimo kainos neigiamai bendrovės „Linas Agro Group“ veiklos rezultatus, teigia bendrovės finansų direktorius.

Anot M. Šileikos, itin aukštos gamtinių dujų kainos nuo praėjusių metų gruodžio iki šių metų vasario grupės paukštienos verslą paveikė taip, kad jis kurį laiką buvo nepelningas. 

„Pusę šio laikotarpio paveikė aukštos energetikos kainos, tai padarė šį verslą visiškai nepelningu“, – sakė M. Šileika. 

Tačiau grupės vadovybė tikisi, kad nuo vasario pradžios mažėjančios dujų kainos teigiamai paveiks šį verslą, tačiau pastebima, kad vartotojai Lietuvoje atsisako brangesnių vištienos produktų.

„Sakau tikimės dėl to, kad mes jau matome, kad brangesnių vištienos produktų, tokių kaip filė, rinkoje mažėja, nes jos tiesiog tapo per brangios vartotojams. (...) Jie pradėjo ieškoti pakaitalų brangesniems produktams, tokių, kaip sparneliai ar kiauliena“, – kalbėjo M. Šileika.

Pasak jo, grupės verslui neigiamos įtakos jau padarė ir kritusios žaliavinio pieno supirkimo kainos, tačiau praradimus turėtų kompensuoti geri pirmojo pusmečio rezultatai.

„Mes jau fiksavome gerus pirmojo pusmečio rezultatus, o su dabartinėmis kainoms patiriame praradimus. Tikimės, kad kainos pakils, bent nežymiai, tokiu atveju šiame segmente būtume nežymiai pelningi“, – kalbėjo M. Šileika.

„Net jeigu pieno produkcijos pelningumas tęstųsi žemiau vidutinio pelningumo, pilni šio segmento metai turėtų būti geri“, – sakė M. Šileika.

Grupės finansiniai metai prasideda liepos 1 dieną ir baigiasi kitų metų birželio 30-ąją.

„Linas Agro Group“ per šešis 2022–2023 finansinių metų mėnesius gavo 1,1 mlrd. eurų konsoliduotų pajamų – 33 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Grynasis pelnas išaugo 2,8 karto iki beveik 45 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kikis

A-ūū,Šurajevai. Fas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS