„Linava“ pradėjo derybas su profesinėmis sąjungomis | Diena.lt

„LINAVA“ PRADĖJO DERYBAS SU PROFESINĖMIS SĄJUNGOMIS

Nacionalinės vežėjų asociacijos „Linavos“ sudaryta darbo grupė pradėjo derybas su profesinių sąjungų atstovais. Pirmame susitikime ketvirtadienį buvo susitarta dėl derybų organizavimo tvarkos, taip pat aptarti klausimai, dėl kurių bus diskutuojama ir ieškoma sprendimų.

„Šiandien kiekviena derybų pusė išsakė savo lūkesčius, keliamus klausimus ir, manau, priešpriešos tikrai nebuvo. Tikiu šių derybų sėkme“, – pranešime cituojamas „Linavos“ generalinis sekretorius Mečislavas Atroškevičius.

Pirmame posėdyje buvo sutarta iš abiejų šalių derybininkų sudaryti dvi darbo grupes, kurios parengs medžiagą deryboms dviem skirtingais klausimais. Sutarta, kad kitas besiderančių šalių posėdis bus organizuojamas gegužės 28 d., prieš Trišalės tarybos posėdį. Iki tol darbas vyks sudarytose grupėse.

Pažymima, kad vežėjų asociacija „Linava“ balandžio 19 d. išsiuntė raštą penkioms profesinėms sąjungoms, kurias pakvietė į bendrą susitikimą. Tokių veiksmų imtasi po Seime vykusio Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdžio, kurio metu buvo pasiektas susitarimas organizuoti bendrą susitikimą su visomis sektoriaus socialiniu dialogu suinteresuotomis šalimis.

ELTA primena, kad balandžio 17 dienos posėdyje Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) svarstė klausimą dėl tolimųjų reisų vairuotojų darbo sąlygų.

Ypatingas dėmesys buvo skirtas vairuotojų darbo apmokėjimo klausimui, pažymint, kad didžiąją dalį (du trečdalius) vairuotojų gaunamų pajamų sudaro dienpinigiai, nuo kurių nėra skaičiuojami mokesčiai ir įmokos, ir tik vienas trečdalis – darbo užmokestis. Tokios aplinkybės trukdo šios kategorijos asmenims gauti būsto paskolas ir neužtikrina atitinkamų socialinių garantijų (ligos pašalpos, tėvystės ar vaiko priežiūros išmokos, būsimos pensijos). Darbo kodekse nustatyta, kad darbo apmokėjimo sistema darbovietėje yra nustatoma kolektyvine sutartimi, todėl SRDK paragino posėdyje dalyvavusius profsąjungų ir darbdavių atstovus kuo greičiau sėsti prie derybų stalo ir pasirašyti tolimųjų reisų vairuotojų ir jų darbdavių santykius reguliuosiančią šakinę kolektyvinę sutartį. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS