LP profsąjunga: daugiausiai darbo neteks Vilniaus ir Kauno laiškininkai | Diena.lt

LP PROFSĄJUNGA: DAUGIAUSIAI DARBO NETEKS VILNIAUS IR KAUNO LAIŠKININKAI

Lietuvos paštui paskelbus apie planuojamą 400 laiškininkų atleidimą, dauguma jų darbo neteks Vilniuje ir Kaune, sako bendrovės darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Svajūnas Andriulis.

Anot jo, kitų metų pradžioje laiškininkų atleidimai galimi ir visoje Lietuvoje, be to, likusiųjų dirbti atlyginimas netenkina. S. Andriulio teigimu, įmonės administracija su profesine sąjunga atleidžiamų darbuotojų skaičiaus nederino, tačiau kiek jų neteks darbo, buvo galima nujausti.

„Daugiausiai šį kartą Kauno mieste ir Vilniaus mieste bus atleidžiami darbuotojai – tai vyresnio amžiaus, dauguma moterys (...) Jautėme, ir darbuotojai jautė, kad anksčiau ar vėliau šis variantas atsitiks, nes matėsi, kad kiekiai yra kritę“, – penktadienį BNS sakė S. Andriulis.

Lietuvos paštas pranešė, kad darbuotojai bus atleidžiami keičiantis tradicinėms pašto paslaugoms ir klientų įpročiams, o tinklo pokyčiai vyks etapais iki 2024 metų pavasario. Pertvarka įmonei leis per metus leis sutaupyti apie 4,8 mln. eurų.

Anot profesinės sąjungos pirmininko, kitų metų pradžioje laiškininkų atleidimai galimi visoje Lietuvoje: „Dar bus kita dalis po sausio ir Lietuvos teritorijoje, ten bus peržiūrimos apylinkės“.

S. Andriulis teigia, kad nuolatinis darbuotojų skaičiaus mažinimas nėra išeitis, jo manymu, administracija turėtų ieškoti galimybių, kaip išlaikyti įmonei atsidavusius žmones.

Daugiausiai šį kartą Kauno mieste ir Vilniaus mieste bus atleidžiami darbuotojai – tai vyresnio amžiaus, dauguma moterys (...)

„Kalbėjome su administracija, kad kiekvienais metais mažinti darbuotojus ne išeitis ir liekantys darbuotojai jau čia stresą, nes žino, kas ateity laukia. (...) Aš manau, kad vadovybė turėtų ieškoti paslaugų, galimybių, nes Lietuvos pašte dirba atsidavę ilgalaikiai darbuotojai, kurie yra paštui atidavę savo širdis, dėl to jiems skaudu, kai sužinos, kurie po reitingavimų turės išeiti“, – kalbėjo profesinės sąjungos vadovas.

Jo teigimu, vadovybei pateiktos pastabos, kad liekantys darbuotojai tikisi teisingo darbo krūvio paskirstymo ir atitinkamo apmokėjimo.

„Kad liekantiems darbuotojams būtų teisingai paskaičiuotos pristatymo apylinkės, teisingai fiksuojami visi perdirbti laikai, jeigu taip įvyktų (...) Etatų dydžiai peržiūrimi, bet iš ankstesnių mažinimų – tai jau kaip ir tradicija – pernai turėjome. Tai, ką mes įžvelgėme, – kad kai kuriose apylinkėse būna neteisingai sudėliota, darbuotojai pervargsta“, – kalbėjo S. Andriulis.

„Etatas peržiūrimas, jis didėja, tai didėja ir atlyginimas. Ar jis mus tenkina – ne, sausio mėnesį vėl grįšime prie šio klausimo. Kitur už panašų darbą mokama daugiau“, – pridūrė jis.

Profsąjungos vadovas tikisi, kad Vilniuje ir Kaune atleidžiami žmonės ras naują darbą. 

„Manome, pernai didesnį iššūkį turėjome, kadangi visoje Lietuvos teritorijoje, kur mažesnė darbo pasiūla, atleidimai buvo, o dabar didmiesčiai, tai tikimės, kad darbuotojai ras atitinkantį darbą“, – sakė S. Andriulis.

Skaičiuojama, kad tradicinių pašto paslaugų, daugiausiai laiškų siuntimo ir prenumeratos pristatymo, apimtys pirmąjį šių metų pusmetį sumažėjo ketvirtadaliu.

Lietuvos pašto generalinis direktoriaus Rolando Zuko teigimu, vien tik per pastaruosius penkerius metus pašto paslaugų poreikis sumažėjo kone perpus, tačiau per šį laiką ne visų laiškininkų darbų apimtys buvo peržiūrėtos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS