„Metrail“ byla: įmonės turės pateikti planą dėl pakuočių kiekio | Diena.lt

„METRAIL“ BYLA: ĮMONĖS TURĖS PATEIKTI PLANĄ DĖL PAKUOČIŲ KIEKIO

„Pakuočių tvarkymo organizacija“ (PTO) ir „Žaliasis taškas“ turės parengti išsamų veiksmų planą, kuriame turės nurodyti konkrečias priemones, leidžiančias užtikrinti, kad reikiamas pakuočių kiekis bus surinktas ir sutvarkytas, susitikime dėl taikos sutarties vadinamojoje „Metrail“ byloje nutarė Aplinkos ministerija bei gamintojų ir importuotojų organizacijos.

Kaip pranešė Aplinkos ministerija, pateikti šį planą jos įsipareigojo vasario pradžioje.

Ministerija ir Aplinkos apsaugos departamento atstovai taip pat sutarė, kad šią savaitę bus steigiama darbo grupė dėl teisės aktų efektyvesniam atliekų surinkimui užtikrinti.

Aplinkos ministerija Eltai nurodė, kad visoms suinteresuotoms organizacijoms pirmadienį buvo išsiųstas pranešimas teikti savo atstovus į darbo grupę. Gavus siūlomų kandidatų sąrašą, grupė bus sudaryta ir patvirtinta.

ELTA primena, kad pernai sausį Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (VRAAD, dabar - Aplinkos apsaugos departamentas) nustatė, jog įmonė „Metrail“ netinkamai sutvarkė 14,5 tūkst. tonų metalinių ir 500 tonų plastikinių pakuočių.

Už šį kiekį neteisėtai išrašyti gaminių ir pakuočių atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai buvo išduoti 1,8 tūkst. verslo įmonių. Gavę šiuos dokumentus iš „Metrail“, gamintojai ir importuotojai buvo atleisti nuo mokesčio už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis. Skaičiuojama, kad dėl to įmonės galėjo nesumokėti apie 30 mln. eurų taršos mokesčio.

Teismas leido aplinkosaugininkams ir pakuočių gamintojams bei importuotojams susitarti taikiai. Gegužę buvo pritarta taikos sutarties sudarymui, tačiau ministerija ir Aplinkos apsaugos departamentas kurį laiką nesusitarė, kas yra atsakingas už jos pasirašymą.

Praeitą savaitę ministerija pranešė, kad, siekiant užtikrinti, jog būtų taikomos vienodos sąlygos gamintojams ir importuotojams, kurie jau mokėjo mokestį už 2013-2017 metų ataskaitinius laikotarpius, taikos sutartyje banko garantijų dydis turėtų išlikti toks, koks tuo metu galiojo mokesčio už metalinę pakuotę tarifas. Be to, taikos sutartyje turi būti aptarta, kas garantuos, kad organizacijos vykdys šią sutartį, taip pat kiti klausimai, pavyzdžiui, gamintojų ir importuotojų atsakomybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vidmantas Bagdanavičius

Viskas būtų žymiai paprasčiau, kad visi importuotojai arba gamintojai išleidžiantys į vidaus rinką pakuočių atliekas, mokėtų į biudžetą pagal PTO nustatytus tarifus, o atliekų tvarkytojams būtų sumokama pagal sutvarkytų atliekų kiekį. Patarlė yra tokia ,,kai daug auklių tai vaikas būna be galvos"

Kjsplp

DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

SUSIJUSIOS NAUJIENOS