Ministras: URM kreipėsi į EK dėl sankcijų sanatorijai | Diena.lt

MINISTRAS: URM KREIPĖSI Į EK DĖL SANKCIJŲ SANATORIJAI

  • 0

Lietuvos užsienio reikalų ministerija yra paprašiusi Europos Komisijos įvertinti, ar sankcijos Baltarusijos sanatorijai „Belorus“ pritaikytos teisingai, ir pagal gautą informaciją neturi pagrindo abejoti šių priemonių taikymu, ketvirtadienį pranešė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Pristatydamas situaciją Seime ministras pabrėžė, kad galutinį sprendimą dėl to turėtų priimti teismas.

„Mes kreipėmės į Europos Komisiją neformaliosios nuomonės prašydami, ar jos yra teisingai įgyvendintos, ir pagal galiojančius teisės aktus ir tą informaciją, kuri ir mums yra pateikiama, tai sankcijos yra pritaikomos teisingai, bet galutinį žodį visada tokiose situacijose pasako teismas“, – Seime sakė G. Landsbergis.

Jo teigimu, Užsienio reikalų ministerija sanatorijos prašymu yra leidusi atlaisvinti dalį įšaldytų lėšų, kad būtų galima išmokėti atlyginimus darbuotojams, šiuo metu „sprendimo laukia prašymas leisti išmokėti darbuotojų darbo užmokestį už vasario mėnesį“.

„Visi atlaisvinimai yra padaryti, į kuriuos mes gavome kreipimusis. Laukia vienas – dėl vasario mėnesio atlyginimų“, – teigė G. Landsbergis.

„Pagal visas mums įstatymo suteiktas galimybes dėsime pastangas, kad žmonės gautų pinigus, tą darėme iki šiol, tą darysime ir ateityje“, – pridūrė ministras.

Registrų centro duomenimis, sanatorija „Belorus“ priklauso Baltarusijos prezidento reikalų valdybai. Jai vadovauja Viktoras Šeimanas, esantis Europos Sąjungos sankcijų sąraše.

Bankas „Swedbank“ sanatorijos sąskaitas įšaldė gruodžio mėnesį.

Užsienio reikalų ministrą į Seimą iškvietę opozicijos politikai teigė pasigendantys valdžios paramos daugiau kaip 300 sanatorijos darbuotojų.

Valstiečių atstovas Giedrius Surplys sakė, kad opozicija iš principo remia sankcijas Aliaksandro Lukašenkos režimui, bet jų taikymas sanatorijai kelia abejonių, ir ragino valdžią sukurti paramos darbuotojams planą.

Įšaldžius sanatorijos sąskaitas banke, Seimas priėmė įstatymą, kurs numato vienkartines išmokas sanatorijos darbuotojams.

Kai kurie sanatorijos darbuotojai ir opozicijos politikai teigia, kad vienkartinė išmoka nutraukiant subsidijų mokėjimą sanatorijai nėra pakankama pagalba darbo netenkantiems žmonėms. Valdžia taip pat sulaukė kritikos, kad valstybėms narėms sprendžiant dėl sankcijų sąrašo Lietuvos atstovai neįvertino, jog jos per susijusius asmenis gali paveikti šią sanatoriją.

Vyriausybės atstovai ragina sanatorijos darbuotojus pasinaudoti vienkartine išmoka ir ieškoti kito darbo. Jie pabrėžia, kad atsakomybė dėl situacijos tenka A. Lukašenkos režimui.

Sanatorija „Belorus“ sausį pranešė, kad dėl įšaldytų sąskaitų kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS