Mokėdami mažesnę algą „Sūduvos vandenys“ diskriminavo savo darbuotoją | Diena.lt

MOKĖDAMI MAŽESNĘ ALGĄ „SŪDUVOS VANDENYS“ DISKRIMINAVO SAVO DARBUOTOJĄ

  • 1

Paskyrusi savo darbuotojai mažesnę algą nei tas pačias pareigas einantiems kolegoms vyrams, bendrovė „Sūduvos vandenys“ ją diskriminavo dėl lyties, konstatavo tyrimą atlikusi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Marijampolės savivaldybei priklausančioje bendrovėje Klientų aptarnavimo skyriaus vedėja dirbanti moteris pasiskundė, kad atėjus naujam vadovui Vytautui Jašinskui, jos darbo užmokestis praėjusių metų vasarį pakeltas 50 eurų, nors kitų padalinių vadovams, kurių dauguma yra vyrai, algos kilstelėtos trigubai tiek.

Darbuotojos tvirtinimu, bendrovės vadovo sprendimas skirti nevienodą algą diskriminuoja ją kaip moterį.

Pareiškėja taip pat atkreipė dėmesį, kad prieš ateinant naujam vadovui visų padalinių vadovų darbo užmokestis buvo vienodas.

„Sodros“ duomenimis, praėjusiais metais šalyje vyrų atlyginimai buvo beveik 14 proc. didesni nei moterų.

 

„Sudūvos vandenys“ atmetė kaltinimus dėl diskriminacijos. Bendrovė Lygių galimybių tarnybai paaiškino, kad nuo 2023 metų vasario 1 dienos darbo užmokestis didintas ne visiems padalinių vadovams. Be to, iš Klientų aptarnavimo skyriaus dalis darbuotojų perkelti į kitą padalinį, dėl to sumažėjo vedėjos darbo krūvis, darbo funkcijų įvairovė, atsakomybės lygis.

„Išanalizavome pareigybių aprašymus, darbo užmokesčio lentelę bei vidinius teisės aktus, iš kurių paaiškėjo, jog bendrovės padalinio vadovams taikomas tas pats kvalifikacinis lygmuo. Todėl, tikėtina, jų darbo vertė yra panaši arba vienoda, o sprendimas pakelti darbo užmokestį padalinių vadovams vienokia ar kitokia suma galėjo būti grįstas būtent darbuotojo lytimi, o ne objektyviais darbo apmokėjimo kriterijais“, – ketvirtadienį išplatintame Lygių galimybių tarnybos pranešime teigė jos teisininkė Renata Vanagėlienė.

Pasak jos, kadangi argumentų, kuriais remiantis būtų galima teigti, kad lyties pagrindas neturėjo įtakos nustatant padidintą darbo užmokestį, bendrovė nepateikė, konstatuotas Lygių galimybių įstatymo pažeidimas.

Lygių galimybių kontrolierę pavaduojanti vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pasiūlė bendrovei „Sūduvos vandenys“ nutraukti lygias galimybes pažeidžiančius veiksmus ir užtikrinti, kad darbuotojai nebūtų diskriminuojami dėl lyties ar kitų asmens tapatybės požymių.

„Sodros“ duomenimis, praėjusiais metais šalyje vyrų atlyginimai buvo beveik 14 proc. didesni nei moterų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vadas

rado ką palyginti-sunkiai dirbantį sntechniką su kontoroje dirbančia biurokrate

SUSIJUSIOS NAUJIENOS