NŽT profsąjunga reikalauja vadovo pasitraukimo, geresnių sąlygų – žada streiką | Diena.lt

NŽT PROFSĄJUNGA REIKALAUJA VADOVO PASITRAUKIMO, GERESNIŲ SĄLYGŲ – ŽADA STREIKĄ

  • 10

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) darbuotojų profesinė sąjunga reikalauja laikinojo vadovo atsistatydinimo, geresnių darbo sąlygų ir didesnių atlyginimų, o jei šie reikalavimai nebus įvykdyti, žada streikuoti.

Streiko iniciatorių rašte Aplinkos ministerijai rašoma, kad NŽT įsivyravo darbo teisės pažeidimai ir psichologinis smurtas. Netinkamai planuojama ir organizuojama veikla kelia sumaištį, įtampą, sukelia sveikatos sutrikimų, vyrauja visuotinės baimės atmosfera. Profsąjunga reikalauja, kad laikinasis tarnybos vadovas Saulius Mocevičius paliktų postą.

„Pirmas ir pagrindinis reikalavimas – norime, kad būtų paskirtas vadovas, ne laikinas, o nuolatinis. Laikinas vadovas pas mus yra nuo 2021 metų gruodžio (...). Yra daug įtampų, Vidaus reikalų ministerija atliko tyrimą, užfiksavo mobingo apraiškas, darbo teisės pažeidimai, psichologinis spaudimas, jis ateina iš vadovybės“, – BNS sakė NŽT profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Gelžinis.

Profsąjunga taip pat prašo skirti pakankamą finansavimą, darbuotojams atlyginti už viršvalandžius, taip pat atstatyti „užšaldytą“ 5 proc. darbo užmokesčio krepšelį ir iš šių lėšų nemokėti išeitinių išmokų.

Be to, reikalaujama supažindinti darbuotojus su numatoma nauja struktūra, rengti ne daugiau kaip du posėdžius per dieną, neskirti užduočių po darbo, pietų pertraukų metu, savaitgaliais ir švenčių dienomis, pradėti derybas dėl kolektyvinės sutarties, o NATO viršūnių susitikimo metu visiems Vilniuje dirbantiems darbuotojams leisti dirbti nuotoliniu būdu.

„Streikas Nacionalinėje žemės tarnyboje vyks trimis etapais. Pirmajame etape, nuo birželio 1 dienos pasirinkta lengviausia, švelniausia streiko forma, taip vadinamas „work to rule“ arba „itališkasis streikas“, – pranešime teigė A. Gelžinis.

Anot jo, tai reiškia, kad darbuotojai neatliks daugiau negu reikalaujama pagal sutartį ar darbo taisykles ir griežtai laikysis darbo laiko, nedirbs viršvalandžių, nevykdys jiems nebūdingų funkcijų ir perteklinių reikalavimų.

Pasak profsąjungos, jei į reikalavimus nebus atsižvelgta iki liepos 1 dienos, bus organizuojamas įspėjamasis streikas.

Aplinkos ministerija naujo NŽT vadovo konkursą žada skelbti vasarą

NŽT pusantrų metų neturint nuolatinio vadovo, Aplinkos ministerija žada konkursą į šias pareigas skelbti vasarą.

„Šioje Seimo sesijoje yra laukiama sprendimo dėl Žemės įstatymo pataisų, kurios išgrynina Nacionalinės žemės tarnybos funkcijas, tuomet atitinkamai bus tvirtinama nauja tarnybos struktūra ir iškart po to bus skelbiamas vadovo konkursas. Visa tai turėtų įvykti šią vasarą“, – BNS ketvirtadienį teigė aplinkos ministro patarėja Aistė Žilinskienė.

Nuo 2021 metų gruodžio įstaigai laikinai vadovauja Saulius Mocevičius.

Streiko iniciatorių rašte Aplinkos ministerijai rašoma, kad NŽT įsivyravo darbo teisės pažeidimai ir psichologinis smurtas. Netinkamai planuojama ir organizuojama veikla kelia sumaištį, įtampą, sukelia sveikatos sutrikimų, vyrauja visuotinės baimės atmosfera.

Profsąjunga taip pat prašo skirti pakankamą finansavimą, darbuotojams atlyginti už viršvalandžius, taip pat atstatyti „užšaldytą“ 5 proc. darbo užmokesčio krepšelį ir iš šių lėšų nemokėti išeitinių išmokų.

Ministro patarėja sako, kad su NŽT profsąjunga nuolat vyksta dialogas.

„Antradienį taip pat yra numatytas aplinkos ministro Simono Gentvilo susitikimas su profsąjungos atstovais, siekiant išsigryninti visus neaiškumus“, – sakė A. Žilinskienė.

Ji pabrėžė, kad NŽT atstovai dalyvavo darbo grupės veikloje dėl NŽT pertvarkos, buvo įtraukti į visą procesą.

Pasak profsąjungos, jei į reikalavimus nebus atsižvelgta iki liepos 1 dienos, bus organizuojamas įspėjamasis streikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Nuomonė

Nėra ko streikuoti.Darbo yra sočiai. Pasekite Zarasų NZT pavyzdžiu.Pirma sugrąžino žemes,o dabar atimineja,jos tampa valdiškos.Vykdoma atvira konfiskacija. Darbo jiems visada yra ir nereikia streikuoti.

N.

Toj tarnyboj be reikalo algos mokamos. Jie ten nieko neveikia o tik nepagrįstai varinėja į registrų centrą savo klaidų nematydami.

Taigi

Žemgrobių apvogtųjų godos pasiekė žemgrobių gaujos matką šatriją, pasiekė ir zadanijų kirmėlyną
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS