Pandemijos laikotarpiu – daugiau dėmesio skaitmeniniams įgūdžiams | Diena.lt

PANDEMIJOS LAIKOTARPIU – DAUGIAU DĖMESIO SKAITMENINIAMS ĮGŪDŽIAMS

  • 0

Skaitmeninis raštingumas reiškia gebėjimus užtikrintai ir tinkamai naudoti informacines bei komunikacines technologijas darbui, laisvalaikiui, mokymuisi, bendravimui. Virtuali visuomenė siūlo daug galimybių, o norint jomis pasinaudoti, reikalingi skaitmeniniai įgūdžiai.

Jau anksčiau buvo pastebima, kad gebėjimas naudotis įvairiais skaitmeniniais įrankiais ir programomis padeda greičiau ir efektyviau atlikti kasdienes užduotis, palengvina informacijos paiešką, apdorojimą, rašto ir kitų darbų ruošimą.

Prasidėjus koronaviruso pandemijai didelė dalis darbų ir veiklų persikėlė į virtualią erdvę, nuotolinis darbas ir mokymasis tapo įprasta, net neišvengiama praktika, o skaitmeniniai įgūdžiai šiandieniniame kontekste įgavo daug daugiau reikšmės kiekvienam iš mūsų.

Reaguodama į šių dienų aktualijas asociacija „Unique Projects“ šių metų rugpjūčio 19-24 dienomis, Kaune surengė tarptautinius jaunimo darbuotojų mokymus „Digital Power“ (liet. Skaitmeninė galia), finansuojamus Europos Sąjungos Erasmus+ programos. Nors projekto idėja buvo išvystyta dar prieš koronaviruso pandemiją, atsiradus galimybei praktiškai įgyvendinti šiuos mokymų kursus, temos aktualumas ir svarba buvo dar labiau išaugę ir įgiję įvairiapusiškesnį kontekstą.

Asociacijos „Unique Projects“ nuotr.

Projekte dalyvavo jaunimo darbuotojai arba su jaunimu dirbantys asmenys (mokytojai, dėstytojai) net iš aštuonių šalių: Lietuvos, Rumunijos, Lenkijos, Vengrijos, Kroatijos, Italijos, Bulgarijos ir Graikijos.  Projekto tikslas – suteikti jaunimo darbuotojams, nevyriausybinių organizacijų nariams bei kitiems, su jaunimu dirbantiems asmenims, galimybę efektyviai naudotis skaitmeninėmis priemonėmis taip didinant jų skaitmeninį raštingumą.

Dalyviai projekte vykdė pristatymus apie skirtingus skaitmeninius įrankius, praktiškai išbandė skirtingų skaitmeninių priemonių ir programų naudojimą, vykdė vietinių gyventojų apklausą apie skaitmeninio raštingumo lygį ir bendras problemas.

Projekto veiklos paremtos neformaliojo ugdymo metodais, kurių pagalba dalyviai analizavo problemas, kurias sukelia skaitmeninio raštingumo trūkumas, tobulino darbo virtualiose komandose įgūdžius per specialias dirbtuves ir simuliacijas, generavo idėjas ir kūrė būdus, kuriais galėtų didinti skaitmeninį raštingumą savo vietinėje bendruomenėje, darbo, mokymosi aplinkoje.

Dalyviai projekte vykdė pristatymus apie skirtingus skaitmeninius įrankius, praktiškai išbandė skirtingų skaitmeninių priemonių ir programų naudojimą, vykdė vietinių gyventojų apklausą apie skaitmeninio raštingumo lygį ir bendras problemas. Per teorinius mokymus gilino žinias apie skaitmeninį saugumą, duomenų šifravimą, mokėsi tinkamai formatuoti tekstinius dokumentus pagal rašto darbų reikalavimus, analizavo ir praktiškai išbandė įvairias skaičiuoklių funkcijas, susipažino su pristatymų skaidrių rengimo ypatybėmis ir kt.

Asociacijos „Unique Projects“ nuotr.

Šalia įgytų teorinių žinių, susijusių su skaitmeniniais įrankiais, itin svarbus projekto aspektas buvo kultūrinis pažinimas. Dalyviai pradėjo projektą nuo susipažinimo ir komandos formavimo žaidimų, socialinės integracijos veiklų. Taip pat, tarpkultūrinio vakaro veikla padėjo dalyviams daugiau susipažinti su skirtingomis kultūromis, pažinti kitas šalis ir jų tradicijas.

Šis projektas ilgam įsiminė čia susirinkusiems asmenims. Nors dauguma į projektą atvyko dėl temos aktualumo ir svarbos, tačiau neabejotinai išsivežė daugiau nei vien teorines ir praktines žinias. Per visą projektą vyravo jauki atmosfera tarp dalyvių, kiekvienas buvo įtrauktas į dialogą ir neišvengė juoko iki ašarų neformalios komunikacijos metu.

Projekto organizatoriai tikisi, kad dalyviai ir toliau bendraus bei dalinsis savo patirtimis ir žiniomis savo vietinėse bendruomenėse ir aplinkoje su šeimos nariais, draugais, pažįstamais, taip užtikrins platų ilgalaikį projekto poveikį ir tęstinumą. Projekto rezultatai bei detalesni praktiniai patarimai padėsiantys tobulinti skaitmeninį raštingumą bus skelbiami asociacijos „Unique Projects“ Facebook paskyroje www.facebook.com/uniqueprojectseu bei tinklalapyje www.uniqueprojects.eu.

Asociacijos „Unique Projects“ nuotr.

Asociacija skatina visus jaunus žmones ir su jaunimu dirbančius asmenis pasinaudoti šiomis Europos Sąjungos Erasmus+ programos teikiamomis asmeninio tobulėjimo galimybėmis, nepabijoti, sudalyvauti ir išsivežti neįkainojamas žinias ir patirtį. „Unique Projects“ atstovai taip pat reiškia didelę padėką Erasmus+ programai bei Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūrai (aut. past. dabar „Jaunimo reikalų departamentas“) suteikusiems galimybę šią idėją paversti realybe.

GALERIJA

  • Pandemijos laikotarpiu – daugiau dėmesio skaitmeniniams įgūdžiams
  • Pandemijos laikotarpiu – daugiau dėmesio skaitmeniniams įgūdžiams
  • Pandemijos laikotarpiu – daugiau dėmesio skaitmeniniams įgūdžiams
Asociacijos „Unique Projects“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS