„Perlo Energijos“ vadovas apie 500 tūkst. eurų nuostolį: tai gali privesti prie pabaigos | Diena.lt

„PERLO ENERGIJOS“ VADOVAS APIE 500 TŪKST. EURŲ NUOSTOLĮ: TAI GALI PRIVESTI PRIE PABAIGOS

  • 26

„Perlo Energijos“ klientai atsidūrė aklavietėje. Dalis, išsigandę bendrovės keičiamų elektros sutarčių ir kintamos kainos planų, jau dabar bėga pas konkurentus, praneša LNK.

„Skambučių srautas nuo penktadienio 15 val., kai ta žinia pasklido, yra išaugęs kelis kartus“, – teigė „Ignitis grupės“ atstovas Artūras Ketlerius.

Nepriklausomi elektros tiekėjai „Perlo“ klientus pasitinka specialiais pasiūlymais, kurių, kaip sako, anksčiau neturėjo. Keturis mėnesius leidžia fiksuoti kainą už 0,24 ar 0,29 euro centus už kilovatvalandę, bet nuo naujųjų metų mokėti tektų brangiau.

„Mes niekada neturėjome kažkokio išskirtinių klientų pasiūlymo. Taip pat ir „Perlo Energijos“ klientams – jie gauna tokį patį pasiūlymą, kaip ir visi kiti klientai“, – sakė „Elektrum Lietuvos“ vadovas Martynas Giga.

Tiekėjų pasiūlymai dabar pigesni nei, pavyzdžiui, rugpjūčio 2 d. Tada vienos zonos kilovatvalandės kaina svyravo tarp 0,42–0,51 euro centų.

Reguliuotojas teigia, kad tiekėjų pasiūlymai šiuo atveju turi būti atsakingi. Žaidimai mažomis kainomis gali pasibaigti kaip „Perlo Energijai“.

„Tie pasiūlymai neturėtų būti kitų klientų ir kompensacijos, kuri buvo nustatyta Vyriausybės, sąskaita “, – kalbėjo VERT vadovas Renatas Pocius.

Tiekėjai sako, nauji tarifai nėra jau esamų klientų sąskaita.

„Mūsų naujuose vėjo parkuose Lenkijoje išaugo piniginiai srautai, tai mes galime tuos pinigus panaudoti pasiūlydami patrauklesnes sąlygas tuos kelis mėnesius“, – tikino A. Ketlerius.

Dilema, ką dabar daryti „Perlo Energijos“ klientams, eiti pas kitus tiekėjus ar ne, nesibaigia.

„Jeigu rinkoje nėra tokių pačių gerų alternatyvų, kokios buvo sudarytos pirminėse sutartyse, tai pasilikti prie tų sąlygų, kurios yra, ir reikalauti, kad tiekėjas jas vykdytų“, – teigė teisininkas Egidijus Kieras.

Anot kito teisininko, likti prie esamų sąlygų leidžia specialioji sutarties dalis, kurią klientai pasirašė su bendrove.

„Čia matau labai aiškų pasakymą – siūlomas toks planas su tokia kaina ir numatomas tos kainos galiojimo terminas – iki 2031-ųjų 12 mėnesio. Reiškia – ta kaina negali būti keičiama“, – aiškino teisininkas Gintautas Bartkus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Perlo Energijos“ vadovas Vilius Juraitis teigia, kas nutiks, jei žmonės prašys išlaikyti fiksuotų kainų planus.

„Iki šios akimirkos yra patirta apie 400–500 tūkst. eurų [nuostolių]. Tai gali privesti ir prie įmonės pabaigos“, – sakė V. Juraitis.

„Perlo Energijai“ užvirus tikrą elektros košę, Prezidentūra mano, kad rinkos liberalizacijos egzaminas nebuvo išlaikytas, tad trečiąjį jos etapą reikia atidėti.

„Kol teisinė bazė nebus patobulinta, kol nebus praėję pakankamai laiko įsitikinimui, kad liberalizuotas procesas jau veikia saugiai, apie trečiąjį liberalizacijos etapą turbūt galima kalbėti tik vienu žodžiu: atidėti“, – komentavo prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius.

Persigalvojo ir energetikos ministras. Dabar sako, toks variantas įmanomas, jei nepavyks iki rudens vyresniems žmonėms išaiškinti, kurį tiekėją rinktis.

„Jeigu matysime, kad tos priemonės techniškai neįsigyvendina artimiausiu metu ir reikia jį (trečiąjį etapą – red. past.) nukelti, mes jį nukelsime“, – kalbėjo energetikos ministras Dainius Kreivys.

Jeigu D. Kreivio atsistatydinimas atpigintų elektrą, tai sakyčiau galima net ir tris interpeliacijas organizuoti.

Opozicija kalba, kad galbūt energetikos ministrui laikas trauktis iš posto ir už paliktas spragas įstatymuose, kurios leido išbujoti nepatikimiems elektros tiekėjams, ir už kosmines šildymo bei elektros kainas, ir už liberalizavimo projektą.

„Verta ministro pasiaiškinimo ir tikrai verta klausimą svarstyti interpeliacijos būdu“, – sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

„Žinote, jeigu D. Kreivio atsistatydinimas atpigintų elektrą, tai sakyčiau galima net ir tris interpeliacijas organizuoti“, – juokavo prezidentas Gitanas Nausėda.

Prezidentas teigia, kad situacija yra sudėtingesnė. Elektros tiekimo rinkoje užtikrinti konkurenciją vis sunkiau. G. Nausėda tikina pirmiausia laukiantis ne ministro atsistatydinimo, o iš atostogų grįžtančios premjerės Ingridos Šimonytės, kad galėtų aptarti susiklosčiusią situaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Atsakingi tie, kas išdavė leidimą

O kaip 2020 m. įregistruotai nemokiai įmonei buvo leista vykdyti tolią veiklą ? Nuosavas kapitalas -513 523 €. Lietuvoje yra toks nemokumo įstatymas - kur atsakomybė pagal jį ?

> Kauniečiui

nėra šansų išlošti iš uab'o į kurį sulindę vienos šeimos atsilupėliai, užtenka vien į snukius pažiūrėti

Kaunietis

Dar sumažins loterijoje laimėjimų ir kompensuos, nors ir taip tušti bilietai,išlošti nors kiek be sansu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS