Prasideda Metų renovacijos projekto rinkimai – kviečia siūlyti kandidatus | Diena.lt

PRASIDEDA METŲ RENOVACIJOS PROJEKTO RINKIMAI – KVIEČIA SIŪLYTI KANDIDATUS

  • 1

Lietuvoje bus renkamas „Metų renovacijos projektas 2020“ – Lietuvos gyventojai kviečiami įvertinti ir pasiūlyti geriausius daugiabučių renovacijos projektus. Juos kviečiama vertinti ne tik pagal išorę – atsižvelgti į sutaupomą energiją, indėlį į aplinkosaugą ir kitus kriterijus. Pretendentus į rinkimus kviečiami siūlyti visi, atsižvelgiant į vienintelį, tačiau svarbų reikalavimą – namo renovacija turi būti baigta ne anksčiau nei 2018 m.

Rinkimus inicijuoja Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), kuri koordinuoja daugiabučių atnaujinimo programos įgyvendinimą Lietuvoje. Išrinkti metų renovacijos projektą galės visi Lietuvos gyventojai, balsuodami naujienų portale. Rinkimų metu skaitytojų verdiktui bus pateikta 18 įgyvendintų projektų, iš kurių geriausią atviro balsavimo metu išrinks visuomenė.

Nors šiuo metu yra sudarytas preliminarus kandidatų sąrašas, visi gyventojai irgi yra kviečiami teikti savo pasiūlymus: „Iš patirties žinome, kad sėkmingai atnaujintų daugiabučių istorijos dažnai yra aptariamos ir pačių gyventojų tarpusavyje, todėl skatiname įsitraukti bei pranešti apie tokius projektus ir mums – įtrauksime juos į pretendentų sąrašą, o apie kokybiškai modernizuotą daugiabutį papasakosime visai Lietuvai“, – sako Valius Serbenta, BETA direktorius.

Vertina įvairius kriterijus

BETA visuomenę skatina aktyviai balsuoti ir susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą gavo daugiabučio gyventojai po modernizavimo darbų.

„Kviečiame atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą, bet ir atsižvelgti į įvairius kriterijus. Pavyzdžiui, energinį efektyvumą, atsinaujinančius energijos šaltinius, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą, projekto indėlį į platesnį gyvenamosios aplinkos atnaujinimą ne tik kieme, bet ir gatvėje, rajone ar net miesto mastu“, – vardija V. Serbenta.

Anot eksperto, rinkimais siekiama ne tik pasidalyti gerąja patirtimi, bet ir įtraukti visuomenę teikti savo pasiūlymus ir balsuoti: „Mums svarbu išsiaiškinti, kokiems projektams visuomenė teikia prioritetą, į kokias įgyvendintas priemones atsižvelgia, ar tai energijos taupymas, inovatyvių šaltinių diegimas, kvartalinė renovacija, ar kiti kriterijai.“

Rinkimai supažindina su renovacija

„Renovuotų namų rinkimais stengiamės parodyti, kad renovacija vyksta visoje Lietuvoje – didmiesčiuose ir mažuose miesteliuose, kaip skirtingos priemonės pritaikomos skirtingų daugiabučių gyventojų poreikiams. Matome, kaip tipiniai sovietiniai daugiabučiai įgauna individualumo, o kai kurie net tampa inovatyviausi savo mieste“, – teigia jis.

Pretendentai į Metų renovacijos projektą visuomenei bus pristatomi nuo vasario 24 d. BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portale, kuriame taip pat vyks ir atviras balsavimas. Rinkti metų projektą bus galima iš pirminio BETA atrinkto kandidatų sąrašo, tačiau gyventojai taip pat kviečiami teikti ir papildomus projektus.

Balsavimo metu bus atrinkti trys daugiausia skaitytojų balsų surinkę projektai. Jie bus apdovanoti BETA renginio metu. Metų renovacijos projekto rinkimams siūlomus daugiabučius namus su trumpu komentaru, kodėl jie yra verti būti įtraukti į geriausiųjų sąrašą, galima siųsti el. paštu info@betalt.lt arba žinute BETA „Facebook“ puslapyje iki vasario 28 d. Rinkimų laimėtojai paaiškės balandžio pradžioje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

DEBILAI !!! po kokia 5 Metu skelbkite .paziuresimKAS liko !!!!!!!!!!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS