Raseinių „Danspin“: nuo vienos verpimo linijos iki didžiausios pasaulyje gamyklos | Diena.lt

RASEINIŲ „DANSPIN“: NUO VIENOS VERPIMO LINIJOS IKI DIDŽIAUSIOS PASAULYJE GAMYKLOS

  • 6

Raseinių rajone esanti natūralių verpalų gamykla „Danspin“ gamina verpalus kilimų pramonei. Per 22 veiklos metus gamyklos plotas išaugo iki 43 tūkst. kv. m ir ji tapo viena didžiausių natūralių verpalų gamintoja pasaulyje. Šiandien įmonėje dirba 470 darbuotojų. „Esame konkurencingi, nes gaminame itin aukštos kokybės verpalus, už tokią kokybę klientai pasiruošę mokėti daugiau. Tai lėmė mūsų darbštumas ir gebėjimas nuolat modernizuoti gamybą“, – sakė Rosvaldas Kunickas, gamyklai vadovaujantis nuo pat jos įkūrimo 2002 m.

Patikimi, nes modernūs

„Danspin“ yra plyno lauko investicija. Danų kapitalo bendrovė Raseinių rajono gyventojams tapo ne tik viena didžiausių, bet ir pavyzdinių darbdavių. Jauki aplinka, moderniai įrengta darbuotojų valgykla ir paveikslais išpuoštos bendros patalpos tuomet buvo naujovė ne tik Raseiniuose, bet ir didmiesčių gamybos įmonėse.

„Nuo pat pirmos darbo dienos kūrėme skandinavišką darbo kultūrą. Tai pasiteisino su kaupu, augame kone kiekvienais metais. Plečiant gamybos pajėgumą tenka aršiai konkuruoti su kitais verpalų gamintojais ir galime pasidžiaugti, kad laimime, neseniai įsigijome papildomą gamybos įrangą iš bankrutavusios lenkų gamyklos, kurią valdė mūsų konkurentai. Mūsų unikalumas – mokėjimas įprastus įrenginius modernizuoti taip, kad jie užtikrintų išskirtinę verpalų kokybę. Tai labai svarbu kilimų audėjams, nes, jei verpalai audžiant trūkinėja, stoja visa kilimų audimo linija, kurioje vienu metu naudojama iki 1 000 ir daugiau ričių verpalų. Brangu stabdyti liniją, surišti nutrūkusį siūlą ir vėl austi kilimą. Štai kodėl Raseiniuose pagaminti kokybiški vilnoniai verpalai yra tokie paklausūs“, – pasakojo R. Kunickas.

„Danspin“ nuotr.

Pasak jo, „Danspin“ pagal avies vilnos verpalų kilimams pagaminamos produkcijos kiekį yra viena didžiausių įmonių pasaulyje. Per parą dirbant trimis pamainomis pagaminama 40–50 t siūlų.

Baigiama 7,7 mln. kainavusi plėtra

Įmonė turi ir kitos išskirtinės patirties. Vienas didžiausių plėtros etapų prasidėjo prieš pat karą Ukrainoje, atsigavus nuo COVID-19 pandemijos poveikio gamybai. Anot „Danspin“ vadovo, tuomet būta pasvarstymų, ar tęsti 7,7 mln. eurų kainuosiančią plėtrą.

„Nutarėme nekeisti planų ir dabar matau, kad pasirinkome teisingą kelią. Šis žingsnis mums suteikė papildomo konkurencinio pranašumo prieš tuos, kurie elgėsi kitaip“, – svarstė direktorius.

„Danspin“ klientai – kiliminių dangų viešbučiams, kruiziniams laivams, lėktuvams, gyventojų būstams gamintojai. Verpalai pasklinda ne tik po visą Europą, bet iškeliauja ir į JAV, pasiekia Australiją ir Naująją Zelandiją.

„Danspin“ klientai – kiliminių dangų viešbučiams, kruiziniams laivams, lėktuvams, gyventojų būstams gamintojai. Verpalai pasklinda ne tik po visą Europą, bet iškeliauja ir į JAV, pasiekia Australiją ir Naująją Zelandiją.

 

Danijoje esantis „Danspin“ A/S centrinis biuras su kilimų gamintojais aktyviai kuria naujus produktus, tai, anot R. Kunicko, leidžia efektyviau dirbti, tiesiogiai sužinoti kiekvieno užsakovo poreikius ir juos patenkinti. Glaudus bendradarbiavimas su kilimų gamintojais subalansuoja verpalų poreikį. Pavyzdžiui, pandemijai pristabdžius kruizinių laivų gamybą ir uždarius viešbučius, išaugo gyventojų poreikis atnaujinti būstą ir padaugėjo verpalų, iš kurių audžiami kilimai namų ūkiams ir privačiam sektoriui, užsakymų.

„Danspin“, gaminanti platų vilnonių verpalų spektrą, turi ir išskirtinių produktų, kurių gamyba labai sudėtinga, tam reikia specialios įrangos ir didelio darbuotojų profesionalumo. Pavyzdžiui, kai kuriems produktams naudojama jakų, ožkų vilna ar net žirgų karčiai. Tokie verpalai sukuria įdomesnę kilimų faktūrą.

Kokybę kuria profesionalumas

„Tokie šiandienos rezultatai ir dėl to, kad suprantame, kokia vertybė yra žmonės, be jų ir moderniausi įrenginiai nedirbs. Per 22 metus sukūrėme patikimą ir efektyvią darbuotojų mokymo programą. Tai ne tik standartizuoti ir aiškūs procesai, geriausius savo darbuotojus ruošiame kaip mokytojus, kurie gali mokyti naujokus. Tapome nepriklausomi nuo išorės kvalifikacijos kėlimo centrų, kita vertus, mūsų gamyba išsiskiria specifika, kurios nelabai kur kitur rasi, geriausi mokytojai – ilgamečiai darbuotojai, puikiai žinantys visą gamybos procesą. Įmonėje naudojame KAIZEN sistemą, kuri leidžia kiekvienam darbuotojui teikti pasiūlymus, kaip gerinti, tobulinti darbo aplinką ir gamybos procesus. Tokių pasiūlymų nauda labai svarbi įmonei, kartu auga darbuotojų profesionalumas ir įsitraukimas.

„Danspin“ nuotr.

Įmonės darbuotojų amžius – labai įvairus, čia dirba ir jauni, ir brandesni rajono gyventojai. Vyresnių kaip 60 metų įmonėje yra 30 darbuotojų, 45–60 metų – 180, smagu, kad yra per 90 darbuotojų, kuriems iki 30-ies. Vertiname patirtį, džiaugiamės jaunimu, todėl stengiamės darbą organizuoti taip, kad komandose sutartų skirtingų kartų žmonės“, – pabrėžė R. Kunickas.

Didina atsinaujinančiosios energijos pajėgumą

Įmonė vis daugiau dėmesio skiria tvarumui. Šiuo metu ant gamyklos stogo baigiama įrengti 1,6 MW galios saulės elektrinė, dar beveik 1 MW galios yra nutolusioje saulės elektrinėje. Pradėjusi eksploatuoti ant stogo sumontuotą elektrinę, bendrovė užsitikrins iki trečdalio reikalingos elektros energijos.

„Danspin“ nuotr.

„Mūsų gamybos procesai naudoja palyginti daug elektros energijos, todėl investicijos į atsinaujinančiąją energiją labai svarbios. Jei situacija leis, planuojame įsigyti ir vėjo elektrinę, – ji gamintų energiją ne tik saulėtomis dienomis“, – sakė R. Kunickas.

Tvarumo principų laikomasi ir gamybos procese. „Danspin“ dalyvauja bandomuosiuose projektuose, kuriuose klientas galės atsekti įsigyto kilimo kelią nuo fermos, kurioje nukirpta avis, iki verpalo gamybos.

Per praėjusį finansinį laikotarpį „Danspin“ gaminių pardavimų pajamos padidėjo nuo 16 iki 17,2 mln. eurų, EBITDA – nuo 14,7 iki 27,7 proc. Pirmasis finansinių metų ketvirtis įmonei taip pat buvo sėkmingas. Vadovo teigimu, užsakymų nemažėja ir yra visos galimybės toliau likti sektoriaus lyderiais. Tvarumas, žalioji energija ir aukšta gaminių kokybė leidžia planuoti vėl didinti darbuotojų skaičių.

GALERIJA

  • Raseinių „Danspin“: nuo vienos verpimo linijos iki didžiausios pasaulyje gamyklos
  • Raseinių „Danspin“: nuo vienos verpimo linijos iki didžiausios pasaulyje gamyklos
  • Raseinių „Danspin“: nuo vienos verpimo linijos iki didžiausios pasaulyje gamyklos
„Danspin“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

--> a tai kiek

kodėl tai rūpi KOLORADINIAMS VAFLIAMS ???? ????

>> Na žinoma kad danai

tavo (U)RODINA- Muxosranskas, KOLORADINI VAFLI- pyz*dink į ruZZiją kol dar ne vėlu !!!!

Na žinoma kad danai

visos LR tekstilės ir verpimo ar kitos panašios įmonės buvo išvogtos ir paskerstos. Kad ne LR o užsienis galėtų imti savo valstybėms pelnus. ATA Klaipėdos Trinyčiams, Alytaus medvilnės kombinatui, Marjampolės putliųjų verpalų kombinatui, Kauno A.Petrausko vardo medvilnės verpimo fabrikui ir visam 1966 statytam pramonės kompleksui.. Niekšai, jūs niekšai..Ką jūs iš mano šalies padarėt sajudininkai jo bani
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS