Raukšlių išlyginimą per valandą žadanti kremo reklama užtraukė baudą | Diena.lt

RAUKŠLIŲ IŠLYGINIMĄ PER VALANDĄ ŽADANTI KREMO REKLAMA UŽTRAUKĖ BAUDĄ

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) už nustatytą Reklamos įstatymo pažeidimą bendrovei „BIOK laboratorija“ skyrė sankciją.

Tarnyba gavo Konkurencijos tarybos raštą dėl bendrovės „BIOK laboratorija“ galimo reklamos naudojimo reikalavimų nesilaikymo. Tyrimo metu nustatyta, kad bendrovė, reklamuodama stangrinamąjį dieninį veido kremą „Rasa“, ant produkto pakuotės naudojo teiginį: „<...> iki 74 proc. mažiau raukšlių aplink akis vos per vieną valandą! <...>“. Toks teiginys galėjo sudaryti vartotojams klaidingą įspūdį, kad veido kremas turi savybių arba funkcijų, kurių jis iš tiesų neturi, praneša VVTAT.

Aiškindama savo poziciją „BIOK laboratorija“ nurodė, kad neturėjo tikslo klaidinti vartotojus, o stangrinamojo dieninio veido kremo „Rasa“ aprašymas ir reklaminis šūkis ant pakuotės sukurtas remiantis atliktų tyrimų rezultatais bei pagrįstas nepriklausomais išoriniais tyrimais. Tyrimo metu bendrovė pateikė įrodymus, pagrindžiančius, kad stangrinamasis dieninis veido kremas „Rasa“ iš tiesų pasižymi priešraukšliniu poveikiu (mažina raukšles), tačiau nepateikė įrodymų, kurie pagrįstų, jog toks poveikis (iki 74 proc.) pasireiškia vos per 1 valandą.

Nagrinėdama bylą VVTAT komisija pažymėjo, kad kosmetikos gaminių reklamoje vartojami teiginiai turi būti pagrįsti teisinga ir su gaminiu susijusia informacija, todėl nagrinėtu atveju minėto produkto reklamoje pateikta informacija galėjo daryti poveikį vartotojų ekonominiam elgesiui, t. y. paskatinti vartotojus įsigyti stangrinamąjį dieninį veido kremą „Rasa“ tikintis, kad kremas pasižymės būtent tokiomis savybėmis, kaip nurodyta ant produkto pakuotės, t. y. sumažins iki 74 proc. raukšlių aplink akis vos per 1 valandą.

Įvertinus tyrimo metu nustatytas aplinkybes bei atsižvelgus į tai, kad „BIOK laboratorija“ tyrimo metu bendradarbiavo ir ėmėsi priemonių vartotojus klaidinančią informacijai pašalinti (bendrovė reklaminius teiginius užklijavo lipdukais bei išėmė produktus iš gamybos), už Reklamos įstatymo pažeidimą bendrovei skirta 289 eurų bauda.

Tarnybos komisijos nutarimas per vieną mėnesį nuo nutarimo įteikimo dienos gali būti skundžiamas teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS