Registrų centras sukūrė mobiliąją programėlę „LT ID“ | Diena.lt

REGISTRŲ CENTRAS SUKŪRĖ MOBILIĄJĄ PROGRAMĖLĘ „LT ID“

Registrų centras sukūrė dokumentų pasirašymui ir tapatybės patvirtinimui elektroninėje erdvėje skirtą mobiliąją programėlę „LT ID“.

„Šiandien pristatome dar vieną įrankį, kuris, tikimės, leis žmonėms turėti daugiau galimybių pasirašyti dokumentus, autentifikuotis, prieiti prie valstybės internetinių elektroninių paslaugų ir verslui vykdyti sandorius“, – spaudos konferencijoje  ketvirtadienį sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pasak jos, tai svarbu ir saugumo požiūriu, nes žmogus neturi priklausyti tik nuo vieno paslaugos tiekėjo.

Sostinės parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykusiame renginyje pristatyta programėlė vartotojams leis e. parašu pasirašyti dokumentus, įmonių ar organizacijų atstovams – e. spaudu tvirtinti dokumentus, o gyventojams – ir patvirtinti savo tapatybę bei naudotis e. paslaugomis.

Registrų centro generalinio direktoriaus Adrijaus Juso teigimu, „LT ID“ yra e. parašas ir e. spaudas vienoje mobilioje aplikacijoje, pritaikytas fiziniams ir juridiniams asmenims.

Programėlės pagalba išduoti e. parašo ir spaudo sertifikatai bei pasirašyti e. dokumentai yra pripažįstami visose ES šalyse.

 

„Lietuvoje yra labai daug išduota elektroninio parašo sertifikatų – virš trijų milijonų – bet pagal apklausas matosi, kad tik apie trečdalis gyventojų apskritai jais naudojasi (...). Rinkoje tokių patogių, lengvai naudojamų įrankių potencialas yra labai didelis“, – sakė A. Jusas.

Registrų centras tikisi, bendradarbiauti su Sveikatos apsaugos ministerija ir sveikatos įstaigomis, kad „LT ID“ leistų atlaisvinti specialistus nuo rutininio e. dokumentų pasirašymo proceso.

„LT ID“ e. parašu gali naudotis visi ne jaunesni kaip 14 metų amžiaus Lietuvos piliečiai ar žmonės, turintys leidimą gyventi Lietuvoje.

„LT ID“ spaudas skirtas Lietuvoje registruotoms įmonėms, įstaigoms, organizacijoms, teisę juo naudotis turi juridinio asmens vadovas ar jo įgaliotas asmuo. Elektroninio parašo ir spaudo sertifikatai išduodami penkeriems metams.

Programėlės pagalba išduoti e. parašo ir spaudo sertifikatai bei pasirašyti e. dokumentai yra pripažįstami visose ES šalyse. Jis visoje ES gali būti naudojamas patikimam asmens identifikavimui elektroninėje erdvėje.

A. Armonaitės teigimu, skaitmeninėmis paslaugomis Lietuvoje naudojasi 84 proc. gyventojų ir 94 proc. įmonių.

Anot Registrų centro, vien tik jo tvarkomose sistemose per metus pasirašoma apie 100 mln. įvairių elektroninių dokumentų, daugiausiai jų – apie 80 mln. – e. sveikatoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS