S. Jakeliūnas: „Revolut“ vadovo pareiškimus vertinu kaip kišimąsi į Lietuvos politiką | Diena.lt

S. JAKELIŪNAS: „REVOLUT“ VADOVO PAREIŠKIMUS VERTINU KAIP KIŠIMĄSI Į LIETUVOS POLITIKĄ

Kai kurie finansų technologijų bendrovės „Revolut“ vadovo Niko Storonskio pareiškimai gali būti vertinami kaip kišimasis į Lietuvos politiką, Eltai sako Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) vadovas Stasys Jakeliūnas. Anot jo, toks agresyvus komunikavimo būdas bankui neseniai gavus licenciją kelia klausimų, kokią įtaką jis darys ateityje, kai įgaus realios finansinės galios.

Trečiadienį BFK renkasi į uždarą posėdį, kuriame diskutuos apie tai, ar „Revolut“ nekelia rizikų tiek finansiniam stabilumui, tiek šalies reputacijai.

„Taip pat norime padiskutuoti ir įvertinti to paties banko atstovų, banko vadovo N. Storonskio pareiškimus, kuriuos bent jau aš asmeniškai vertinu kaip kišimąsi į Lietuvos politiką, kai sako, kad kurstomas nepasitikėjimas nacionalinėmis institucijomis, atbaidomi investuotojai, kad Lietuva gali prarasti tūkstančius ar šimtus tūkstančių darbo vietų“, – Eltai sakė S. Jakeliūnas.

Jis sakė tokį komunikavimo būdą vertinantis kaip agresyvų ir nepriimtiną.

„Jeigu bankas pradėjęs veikti užsiima tokiais pareiškimais, belieka įsivaizduoti, kas būtų po kelerių metų, kai jis įgautų realios finansinės galios, ir kokią įtaką tuo metu darytų per žiniasklaidą politinei sistemai ir panašiai“, – komentavo Seimo BFK vadovas.

S. Jakeliūno teigimu, bus diskutuojama ir apie N. Storonskio pasisakymus, kad Lietuvos bankas esą pakvietė „Revolut“ į Lietuvą.

„Jei taip, (klausime. – ELTA), kodėl tai buvo padaryta, ar tai dera su Lietuvos banko mandatais, ar nekyla jam, kaip prižiūrinčiai institucijai, interesų konflikto, dvejopų standarto taikymo rizikos, nes jei jau pakvietei, po to nelabai patogu licencijos neišduoti. Ar nėra tai globojimas ir išskirtinumas, palyginti su kitais rinkos dalyviais“, – sakė S. Jakeliūnas.

Pasak jo, diskutuoti apie tai būtina, nepaisant to, ar licencija yra išduota, ar ne, nes bankas kelia ir geopolitinių rizikų dėl investuotojų ir vadovų sąsajų su tam tikromis Rusijos struktūromis.

„Toks darbas yra parlamentinės kontrolės misija – užtikrinti, kad būtų įvertinti visi aspektai, ir užbėgti galimoms problemoms ateityje. Pirmais, antrais metais bus ribojama banko veikla, bet jų ambicijos, remiantis tomis deklaracijomis ir pareiškimais, yra didesnės nei 60 mln. eurų paskolų (portfelis. – ELTA). Aš manau, čia yra milijardinis, keliolikos milijardų dydžio bankas“, – kalbėjo S. Jakeliūnas.

Pasak Seimo BFK vadovo, diskusijos prasidėjo tik „Revolut“ gavus specializuoto banko licenciją, nes iki tol jis nežinojo, kad bankas licencijuojamas ir į procesus kištis negalėjo.

Trečiadienį Seimo BFK posėdyje dalyvaus Lietuvos banko, Finansų ministerijos, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) bei komisijos, kuri vertina investuotojų atitikimą nacionalinio saugumo interesams, nariai, sakė S. Jakeliūnas.

„Kadangi dalyvauja įvairios institucijos, tas posėdis uždaras“, – argumentavo S. Jakeliūnas.

ELTA primena, kad Jungtinės Karalystės startuolis „Revolut“ pernai gruodį Lietuvoje gavo specializuoto banko licenciją ir planuoja teikti indėlių bei paskolų paslaugas.

S. Jakeliūnas anksčiau kreipėsi į valstybės tarnybas dėl galimų „Revolut“ ryšių su Rusija. Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas teigė, kad S. Jakeliūno minima informacija buvo žinoma, potencialus investuotojas ilgai vertintas kompetentingų institucijų ir įvertintas kaip patikimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

A.

Klausimas kiek čia (komentaruose)realių bukagalvių,kiek kremliaus trolių.Sudėjus kartu manau procentas nemažas. Vienas kitas normalus komentaras šia tema. Aš už tai,kad mestu lauk tą revoliutą iš Lietuvos.Tikiuosiu taip ir nutiks. Ir būkim vieningesni,lietuviai,mūsų per mažai,kad tarpusavyje griaužtis.

bukagalviams

dar mazai uzsienio banku LIETUVOJ,prisirnks pinigu ir paskelbs bankrota,ar dings su pinigais.Negi sunku ikurti Lietuvos komercini banka,butu nors siokia tokia nauda ir lietuviams saugiau

...

Ach, TAIP prasitart: "... sako, kad kurstomas nepasitikėjimas nacionalinėmis institucijomis, atbaidomi investuotojai" - tai juk ATVIRAS pasakymas kad LB vadovybė sėdi Maskvos kišenėje ir... juk jiems reikia Lietuvą už 'Snorą' nubaust, ir tam buvo įkurtas tas 'Spalio REVOLUT'.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS