Seminarai apie renovaciją: kokių finansinių klausimų dažniausia kyla gyventojams? | Diena.lt

SEMINARAI APIE RENOVACIJĄ: KOKIŲ FINANSINIŲ KLAUSIMŲ DAŽNIAUSIA KYLA GYVENTOJAMS?

  • 4

Kaip ir kasmet, šalies gyventojai kviečiami į Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) organizuojamus seminarus, kurių metu ekspertai atsako į aktualiausius klausimus apie daugiabučių modernizavimą. Iniciatyva siekiama didinti žmonių pasitikėjimą renovacija ir padėti suprasti, kodėl renovuoti būstą reikėtų kuo greičiau.

Seminarus veda renovacijos ekspertai

Rugsėjo–spalio mėnesiais savivaldybėse vykstančius seminarus veda renovacijos ekspertai: ekonomistas, finansų ir ekonominių procesų valdymo vadovas, daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimo ekspertas; inžinierius praktikas, turintis didelę patirtį statybos procesų valdymo ir konsultavimo srityje, atsako į praktinius klausimus, susijusius su kasdiene renovacija. O teisinius klausimus aptaria Būsto rūmų teisininkas, patyręs daugiabučių namų valdymo, teisinių ginčų sprendimo, teisės aktų rengimo ir atstovavimo teismuose srityse.

Specialistai parengė dažniausiai užduodamų klausimų atmintinę, o jus supažindiname su dažniausiai užduodamais finansinis klausimais.

– Iki kada bus teikiama parama renovacijai?

– Tol, kol galios tai reglamentuojantys teisės aktai. Šiuo metu galiojantis kvietimas teikti paraiškas daugiabučių namų renovacijai pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą buvo pratęstas iki 2021 m. gruodžio 31 d.

– Mūsų name gyvena piktybiniai skolininkai ir todėl negauname banko finansavimo. Kaip spręsti šią problemą? Kokias gyventojų skolas vertina finansuotojas?

– Įvairiose savivaldybėse ši problema sprendžiama pagal konkrečią situaciją: kalbama individualiai su kiekvienu skolininku, aiškinamasi, kaip geriausiai sumažinti skolininkų skaičių. Kai kurios savivaldybės savo sprendimu padengia šias skolas.

Finansuotojas paprastai vertina tik skolas komunalinių paslaugų teikėjams. Kitos butų savininkų skolos (pvz., išperkamosios nuomos sutartys, kreditas būstui įsigyti ar kt. paskolos) nevertinamos. Todėl tie skolininkai kreditui gauti įtakos neturės.

– Ar galima gauti valstybės paramą, jeigu bute užregistruota įmonė?

– Jeigu name yra ekonominę ūkinę veiklą vykdančių savininkų, kuriems leidžiama suteikti lengvatinę paskolą, veiklos subjektas privalo pateikti projekto administratoriui deklaraciją apie vykdomą ūkinę-ekonominę veiklą. Pateikus deklaraciją ir joje nurodžius teisingą informaciją, ūkio subjektui teikiama valstybės parama.

– Ar teisės aktuose yra numatytas statybos kainos indeksavimas? Kas gali pakonsultuoti gyventojus apie galimas išlaidas, prieš priimant sprendimą dėl renovacijos?

– Ne. Šiuo metu galiojantys teisės aktai numato, kad investicijos negali viršyti investicijų plane patvirtintinos sumos. Jei situacija rinkoje verčia padidinti minėtą sumą, kito būdo, kaip ivesticijų plano korekcija, nėra.

Gyventojus pakonsultuoti gali investicijų plano rengėjas. Jis atsako j klausimą, kiek maksimaliai kainuos numatomos įgyvendinti priemonės. Tik turėdami šią informaciją, gyventojai priima galutinį sprendimą.

Kviečia dalyvauti seminaruose

Pasitikrinti, ar jūsų gyvenvietėje artimiausiu metu yra numatomas seminaras, galite BETA interneto puslapyje www.betalt.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Adelė

KAD GYVENTOJAI PASITIKĖTŲ RENOVACIJA - JI TURI BŪTI SKAIDRI IR SĄŽININGA! PIRMINIAI, t.y. INVESTICIJŲ PLANAI - SIAUBAS. KAI KURIOS PRIEMONĖS, KAIP MINI REKUPERATORIAI, VENTILIACIJOS GROTELĖS IR PANAŠIAI KIŠAMOS PER PRIEVARTĄ, KAD TIK DAUGIAU IŠPEŠTI NAUDOS SAVO KIŠENEI. FAKTIŠKAI GYVENTOJAI NESIGILINA Į PATEIKTUS NAMO RENOVACIJOS DOKUMENTUS. KAIP SAKOMA, KVAILIUS IR BAŽNYČIA MUŠA. TODĖL GYVENTOJAMS REIKALINGI NEPRIKLAUSOMI SPECIALISTAI, KURIE PADĖTŲ SUSIGAUDYTI RENOVACIJOS PINKLĖSE IR TIK PO TO PRIIMTI SPRENDIMUS. SEMINARAI SKAIDRUMO IR SĄŽININGUMO NEPRIDĖS, NES RENOVACIJOS VERSLE SUKASI DIDELI PINIGAI. ĮSITIKINAU NAGRINĖDAMA PARENGTĄ NAMO ATNAUJINIMO ( MODERNIZAVIMO ) INVESTICIJŲ PLANĄ.

Anonimas

Pensininkams zada aukso kalnus ,kad nereiks moketi,po to valstybe prideda 3 eurus ir pensininkas moka uz renovacija 60euru,Melagiai,ir butinai turi buti sudaryta komisija ,tikrinti kiekviena renuovotoju darba ,turi buti pakabinti grafikai kiek ir ko padare ir kiek sunaudojo medziagu,nes kitaip surasys kiek nores,pirmininas uz renovacija taip pat gauna atlygi mazdaug uz 30 000 e.

Be t lt

Graži nuoroda. Grozio nuoroda , nors renovacija taip pat špaklios .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS