Sertifikuoti „Lidl“ asortimento produktai: kritines žaliavas pirks tik iš tvaresnių šaltinių | Diena.lt

SERTIFIKUOTI „LIDL“ ASORTIMENTO PRODUKTAI: KRITINES ŽALIAVAS PIRKS TIK IŠ TVARESNIŲ ŠALTINIŲ

  • 8

Pasak prekybos tinklo „Lidl“ atstovų, įmonė atsakomybę prisiima visur, kur jos veikla daro poveikį žmonėms, aplinkai, ir siekia kuo didesnio tvarumo. „Lidl Lietuva“ siekia, kad pirkėjus pasiekiančių produktų tiekimo grandinės būtų tiek socialiai, tiek ir aplinkos apsaugos požiūriu atsakingai organizuojamos. Todėl įsipareigojome svarbiausias šiuo požiūriu žaliavas nuo 2025 m. pabaigos įsigyti tik iš tvaresnių šaltinių ir šį tikslą palaipsniui įgyvendiname“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė Rasa Didjurgytė.

Skaičiuojama, kad daugiau nei 10 proc. pasaulio gyventojų vis dar gyvena dideliame skurde, o du trečdaliai jų dirba žemės ūkyje. Neatsakingai valdomas žemės ūkis taip pat turi didžiulį neigiamą poveikį klimato atšilimui, ekosistemoms, įvairiems ištekliams.

Kadangi tvarumas ir atsakingas požiūris yra neatsiejama bendros „Lidl“ strategijos dalis, prekybos tinklas įsipareigojo kiek įmanoma mažinti neigiamą pirminių produktų auginimo poveikį aplinkai ir žmonėms. Tai pasakytina apie daržoves, vaisius, žuvį, vištų kiaušinius, medvilnę, celiuliozę ir daug kitų pirminių žemės ūkio produktų.

Siekiant tvarumo pasaulinėse žemės ūkio produktų grandinėse, būtina vykdyti sisteminius pokyčius. Prekybos tinklas „Lidl“ tai skatina įsitraukdamas į įvairias iniciatyvas ir projektus.

Pokyčių konkrečioje pramonės šakoje pasiekiama bendradarbiaujant su suinteresuotomis šalimis, vyriausybėmis, ne pelno siekiančiomis organizacijomis, standartų kūrėjais ir mokslininkais. Ypatingas dėmesys yra skiriamas vietos bendruomenėms ir toms grupėms, kurios dėl žaliavų tiekimo grandinės specifikos labiausiai susiduria su neigiamu poveikiu.

Nuolatinė rizikų analizė

Pirmasis žingsnis šioje strategijoje – nustatyti rizikas tiekimo grandinėje. Kaip teigia R.Didjurgytė, atlikdamas išsamią ir reguliarią rizikų analizę, prekybos tinklas identifikuoja žemės ūkio produktus, kurių gavyba turi didžiausią poveikį aplinkai ir žmonėms.

„Įvairiose šalyse tam tikrų žaliavų tiekimo grandinėse vis dar yra vaikų ir priverstinio darbo atvejų, vyksta darbuotojų diskriminacija ir įvairūs kiti jų teisių pažeidimai. Kenčia ir ekosistemos, pavyzdžiui, dėl miškų kirtimo, biologinės įvairovės naikinimo ar vandens išteklių pernaudojimo“, – sako „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė.

Žinodami konkrečiuose žemės ūkio sektoriuose ir šalyse glūdinčias problemas, „Lidl“ Pirkimo departamento darbuotojai kalbasi su tiekėjais dėl sertifikuotų, tvaresnių žaliavų naudojimo privačių prekės ženklų produktuose. Atitinkami sertifikatai taip pat yra išanalizuoti įvairiais atžvilgiais – prekybos tinklas renkasi patikimiausius, tarptautiniu mastu pripažintus standartus, pavyzdžiui, „Fairtrade“ arba MSC (angl. Marine Stewardship Council).

Dar labiau apribodami pesticidų naudojimą žemės ūkyje, prisidedame prie žmogaus sveikatos ir ekosistemų tausojimo.

Tris kartus didesni reikalavimai nei ES

Siekdamas išskirtinai aukštos vaisių ir daržovių kokybės bei saugumo, „Lidl“ savo tiekėjams kelia tris kartus aukštesnę kartelę dėl veikliųjų medžiagų likučių nei ES teisės aktų reikalavimai.

„Reikalaujame, kad visuose šviežiuose vaisiuose ir daržovėse būtų ne daugiau kaip penkių pesticidų ar kitų veikliųjų medžiagų likučių, o nustatytas likučių kiekis neviršytų trečdalio leistinos normos, numatytos pagal ES reikalavimus. Dar labiau apribodami pesticidų naudojimą žemės ūkyje, prisidedame prie žmogaus sveikatos ir ekosistemų tausojimo“, – pasakoja R.Didjurgytė.

Konsultuodamasis su ekspertais prekybos tinklas neseniai sudarė naują sąrašą cheminių medžiagų, kurias yra draudžiama naudoti „Lidl“ tiekiamiems vaisiams ir daržovėms nuo 2022 m. gegužės. Į šį sąrašą įtraukta daugiau nei 200 medžiagų pagal jų neigiamą poveikį aplinkai ir žmonėms.

Prioritetas – ir žuvų ištekliai

Konkretūs „Lidl“ įmonės įsipareigojimai tvarumui apima ne tik maistines augalų kultūras. Prekybos tinklas įsipareigoja nuo 2025 m. pabaigos tiek savo nuolatiniame, tiek akcinių prekių asortimente turėti tik tvariau užaugintų arba sugautų žuvų ir vėžiagyvių. Šis tikslas apima ne tik privačių prekės ženklų šviežias žuvis, bet ir žuvų konservus, šaldytus ir kitus žuvų, vėžiagyvių produktus.

„Formuodami asortimentą jau keletą metų prioritetą teikiame toms žuvims ir vėžiagyviams, kuriems mažiausiai gresia išnykimas. Pirmenybė teikiama tausojamiesiems žvejybos metodams, iki minimumo sumažinantiems priegaudą ir kurių neigiamas poveikis vandenynų ekosistemoms yra mažesnis. Tokių pačių principų laikosi ir mūsų tiekėjai, mat šie reikalavimai įtraukiami į pirkimo sutartis“, – sako R.Didjurgytė.

Priėmus naująją „Lidl“ tvaresnių žaliavų strategiją suformuoti dar ambicingesni tikslai su konkrečiais terminais. Joje numatyta palaipsniui didinti tvaresnių žuvų ir vėžiagyvių produktų skaičių asortimente, o 2025 m. pabaigoje visi tokie privačių prekių ženklų produktai turės būti gaunami tik iš sertifikuotų šaltinių, pavyzdžiui, atitinkančių MSC, ASC (angl. Aquaculture Stewardship Council) ar kitą numatytą standartą.

„Akcinių prekių asortimente jau dabar daugiau nei 60 proc. žuvų ir vėžiagyvių produktų yra sugaunami / užauginami tvaresniais būdais. Atitinkamas nuolatinio asortimento rodiklis – virš 34 proc. Be to, esame užsibrėžę net kačių ėdalui naudoti tik sertifikuotas žuvų žaliavas. Dalis šių produktų jau dabar yra sertifikuoti, o 100 proc. tikslą planuojame pasiekti iki šių finansinių metų pabaigos“, – pasakoja R.Didjurgytė.

„Lidl“ nuotr.

Daugėja ekologiškos medvilnės

„Lidl“ tinklas prisideda prie pokyčių ir tarptautiniame tekstilės sektoriuje. Įprastos šios žaliavos auginimo sektoriaus praktikos, pasak R.Didjurgytės, kelia pavojų aplinkai ir tų vietovių ekosistemoms.

Pasaulinei medvilnės paklausai patenkinti medvilnė dažnai yra auginama dideliuose monokultūrų plotuose. Čia naudojama daug pesticidų ir mineralinių trąšų, kurios užteršia gruntinį vandenį ir kitus vandens telkinius. Pasaulyje ir toliau neatsakingai aplinkosauginiu požiūriu auginant medvilnę nualinama derlinga žemė, nyksta biologinė įvairovė, naikinami miškai, o dėl didelio vandens poreikio išeikvojami vandens ištekliai. Be to, tokia monokultūrų praktika siejama ir su didelėmis šiltnamio dujų emisijomis.

„Atlikę medvilnės auginimo sektoriaus rizikų analizę identifikavome ne tik aplinkosaugines, bet ir socialines rizikas. Tekstilės žaliavų tiekimo grandinėse susiduriama su šiurkščiais darbuotojų teisių pažeidimais. Dėl šių priežasčių „Lidl“ imasi pokyčių ir palaipsniui vis daugiau medvilnės perka iš tvaresnių šaltinių, kurie ne tik labiau saugo aplinką, bet ir rūpinasi darbuotojų teisėmis“, – sako R.Didjurgytė.

„Lidl“ atstovų teigimu, nuo 2022 m. pabaigos tekstilės gaminiuose naudojama medvilnė bus 100 proc. įsigyjama iš tvaresnių šaltinių ir palaipsniui bus didinama ekologiškos medvilnės dalis.

Dėmesys celiuliozės pluoštams

„Savo pirkėjams siūlome įsigyti ne tik sertifikuotos medvilnės gaminių, bet ir tvaresnių celiuliozės pluoštų – viskozės, liocelio ir modalo – drabužių, žymimų „Ecovero“ ir „Tencel“ prekės ženklais. Jau dabar visi celiuliozės pluoštai, naudojami „Lidl“ parduodamuose tekstilės gaminiuose, yra sertifikuoti. Tiek „Ecovero“, tiek „Tencel“ audinių gamybos procesai yra draugiškesni aplinkai, o pati mediena atkeliauja iš tvariau valdomų ir sertifikuotų miškų“, – teigia „Lidl Lietuva“ atstovė.

„Ecovero“ gamybos ciklas yra uždaras, todėl cheminės medžiagos neišleidžiamos į aplinką, o vis pakartotinai naudojamos. Šio pluošto gamyboje šiltnamio dujų emisijos yra iki 50 proc. mažesnės, o vandens sunaudojama taip pat iki 50 proc. mažiau, palyginti su įprastu viskozės gamybos procesu. „Tencel“ audiniai pasižymi draugiškumu aplinkai. Abiejų prekės ženklų pluoštams dėl aukštų aplinkos apsaugos standartų viso gyvavimo ciklo metu yra suteiktas ES ekologinis ženklas „Ecolabel“.

Tik sertifikuotas palmių aliejus

Dar vienas žingsnis saugant biologinę įvairovę – atogrąžų miškus tausojanti palmių aliejaus gavyba. Nors palmių aliejus yra itin pigi, lengvai ir greitai išgaunama žaliava, būtina užkirsti kelią neadekvataus masto atogrąžų miškų konversijai, todėl prekybos tinklas teikia prioritetą sertifikuotam palmių aliejui, išgautam nenaikinant miškų.

„Palmių aliejus, vienas iš populiariausių aliejų pasaulyje, naudojamas tiek maisto, tiek ir grožio pramonėje. Mes savo ruožtu turime tikslą „Lidl“ privačių prekių ženklų produktams naudoti tik sertifikuotą aliejų ne vėliau kaip iki šių metų pabaigos. Tačiau ne maisto prekėms, tokioms kaip kosmetika ar žvakės, jau dabar naudojame RSPO sertifikuotą palmių aliejų“, – sako R.Didjurgytė.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Klpd.2

Pardon, rašiau į str apie prasidėjusių Lietuvos geležinkelių draskymą..Ne ten pataikiau:D)

Klpd.

Jau prasidėjo. Pesliai ir maitvanagiai pradėjo draskyt numatytą ir ilgai lauktą grobį. Viena iš pelningiausiai dirbusių valstybinių įmonių nuosekliai eina mirti..(,,mirtis" tai visiškas išnykimas. Prisidengus privatizacija. Nusavinama dar priklausanti visiems lietuviams įmonė, kuri paskui išsunkiama kaip citrina ir net paskutinis ,,kailiukas" priduodamas kad gaut grašį.:D) Pavyzdys - akyse smurglėjanti DFDS, Telekomas kurį ,,suėdė" supergreičiu , Lietuvos Laivynas ir t.t.) Kai pereina rykliai nelieka net kaulų..:D) ,,Ačiū" partijai ir landzbergiokui!

Gabrielius

Teisingai. LIDL-tvartas siukslinas. Nei krepseliu, nei tvarkos lentynuose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS