Skelbiamas nepriklausomų elektros energijos tiekėjų sąskaitų palyginimas | Diena.lt

SKELBIAMAS NEPRIKLAUSOMŲ ELEKTROS ENERGIJOS TIEKĖJŲ SĄSKAITŲ PALYGINIMAS

  • 7

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) ketvirtadienį skelbia lyginamąją nepriklausomų elektros tiekėjų pasiūlymų statistiką. Informacija teikiama siekiant tinkamai informuoti ir atkreipti visuomenės dėmesį apie tiekėjų siūlomas kainas. Pažymima, kad ji skirta tik vartotojų informavimui, o ne nepriklausomų elektros energijos tiekėjų vertinimui, bei neturi būti suprasta kaip tiekėjų pasiūlymų ar siūlomų planų reklama.

Siekiant tikslesnės pasiūlymų analizės, informacija apie nepriklausomų elektros energijos tiekėjų pasiūlymus yra pateikiama juos sugrupuojant į dvi grupes – pasiūlymai su fiksuota kaina, pasiūlymai su nefiksuota kaina ir pasiūlymai susieti su „NordPool“ biržos vidutine kaina, vienos kilovatvalandės kaina. Manoma, kad atnaujintas palyginimo būdas yra korektiškesnis, kai yra gretinami pagal esmę palyginami dydžiai.

Mėnesinė sąskaita apskaičiuota darant prielaidą, kad per mėnesį suvartojamas statistinis mėnesinis vidutinio būsto elektros kiekis (150 kWh) ir pasirenkamas vienos ar dviejų laiko zonų tarifas.

Pateikiami tarifai yra iš nepriklausomų tiekėjų planų „Standartinis“ („Fiksuotas“, „Stabilus“, „Minimalus“) su ne 18–24 mėn. kainos fiksavimo laikotarpiu be jokių papildomų nuolaidų (pvz., nuolaida pirmajai sąskaitai ar mažesnis tarifas pirmiesiems keliems mėnesiams) ar papildomų mokesčių (pvz., mėnesinis mokestis, papildomas mokestis už žaliąją energiją).

Atliekant skaičiavimus priimta, kad 97,5 kWh (65%) elektros energijos suvartojama dienos metu, o 52,5 kWh (35%) nakties metu. Kainos fiksuojamos ir skelbiamos kiekvieną savaitę – ketvirtadieniais.

LEA skaičiavimais, planų su fiksuota elektros energijos kaina vienai laiko zonai mėnesinė sąskaita gegužės 19 d.  mažiausia būtų „Perlas Energija“ tiekiamos elektros (46,65 euro). „Enefit“ ir „Elektrum Lietuva“ tiekiama energija kainuotų atitinkamai 47,96 ir 48,51 euro per mėn., „Ignitis“ – 51,15 euro.

Už planą su fiksuota elektros kaina dvejoms laiko zonoms, 47,61 euro mokėtų „Enefit“, 48,25 euro – „Perlas Energija“ klientai. 50,12 euro kainuotų „Elektrum Lietuva“ elektra, 52,46 euro – „Ignitis“ tiekiama energija.

Pasiūlymų su nefiksuota elektros energijos kaina prognozuojama mėnesio sąskaita taip pat apskaičiuota darant prielaidą, kad per mėnesį yra suvartojamas statistinis mėnesinis vidutinio būsto elektros kiekis ir pasirenkamas vienos laiko zonos tarifas. Pateikiami tarifai yra iš nepriklausomų tiekėjų interneto svetainėse nurodytų planų „Birža“ („Laisvas“, „Išmanus“, „Pažangus“ ir pan.) preliminarių kainų. Atsižvelgiant į tai, kad nurodytos vienos kilovatvalandės kainos apskaičiuotos taikant skirtingo laikotarpio (3 mėn., 6 mėn. 12 mėn.) „NordPool“ biržos vidutines kainas, šalia pateikiamos ir prognozuojamos mėnesinės sąskaitos, apskaičiuotos pagal vieningą bazę („NordPool“ biržos 12 mėn. vidutinė kaina) perskaičiuotas vienos kilovatvalandės kainas.

LEA apskaičiavo, kad plano su nefiksuota elektros kaina vienai laiko zonai, kuri buvo perskaičiuota pagal dvylikos mėn. „NordPool“ biržos vidutinę kainą, „Ignitis“ klientams siektų 34,96 euro, „Birštono elektros“ – 35,53 euro, „Elektrum Lietuva“ – 35,68 euro, „EGTO energijos“ – 36,11 euro, „Perlas Energijos“ – 36,13 euro, o „Enefit“ – 37,78 euro.

Remiantis tiekėjo interneto svetainėse nurodytomis kainomis, „Ignitis“ vartotojai už elektrą nefiksuota kaina mokėtų 34,71 euro mėnesinę sąskaitą, „Enefit“ – 34,88 euro, „EGTO energijos“ – 36,11 euro, „Perlas Energijos“ – 36,15 euro, „Elektrum Lietuva“ – 37,82 euro, o „Birštono energijos“ – 39,59 euro.

LEA duomenimis, planų su fiksuota energijos kaina vienos kilovatvalandės tarifas, kai suvartojama apie 150 kWh elektros energijos vienai laiko zonai, gegužės 19 d. didžiausia yra „Ignitis“ (0,34 Eur/kWh),  0,32 Eur/kWh tarifas apskaičiuotas „Elektrum Lietuva“, 0,31 Eur/kWh – „Enefit“ ir 0,311 – „Perlas energija“.

Preliminarios planų su fiksuota dieninė elektros kaina dvejoms laiko zonoms kaina „Ignitis“ siekia 0,39 Eur/kWh, 0,38 Eur/kWh tarifą siūlo „Elektrum Lietuva“, 0,36 Eur/kWh – „Perlas Energija“, 0,32 Eur/kWh – „Enefit“. Naktinė kaina didžiausia nustatyta „Enefit“ – 0,29 Eur/kWh, „Ignitis“ siūlo 0,27, „Perlas energija“ ir „ Elektrum Lietuva“ – 0,24 euro už kilovatvalandę tarifus.

LEA primena, kad jos pateikta informacija skirta vartotojų informavimui, o ne nepriklausomų elektros tiekėjų vertinimui, jų pasiūlymų reklamai ar palyginimui. Pateiktos konkrečią dieną fiksuotos kainos yra preliminarios. Galutinę vartotojams siūlomą elektros kainą vartotojai sužino tik sutarties sudarymo metu.

Nepriklausomą elektros tiekėją 1–5 tūkst. kWh elektros kasmet suvartojantys buitiniai vartotojai privalo pasirinkti iki birželio 18 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kev

Svarbu dabar žinau už ką nebalsuoti rinkimuose.

Juonis

Ignits greit neturės darbuotoju

Pil.

Kodėl iki birželio 18 turi pasirinkti ,buvo pratestas ir leistas trecias pasirinkimo etapas, pasirinkti tiekėja.Yra pratęsta iki gruodžio 18 dienos, kodėl nepaminite tai,?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS