Stiklinių antkapių ir paminklų tendencijos kapavietėse | Diena.lt

STIKLINIŲ ANTKAPIŲ IR PAMINKLŲ TENDENCIJOS KAPAVIETĖSE

  • 16

Pasitinkant Vėlines „Kauno diena“ kalbina „Stiklitos“ projektų vadovą Donatą Misiūną apie tendencijas, galimybes, pokyčius įamžinant anapilin iškeliavusių artimųjų atminimą ir kaip šiame nesuvokiamu greičiu besikeičiančiame pasaulyje keičiasi požiūris į mirusių artimųjų įamžinimą.

Tendencijos keičiasi

Pasaulis kuo toliau, tuo labiau tampa globalesnis. Daug žmonių iš Lietuvos išvyko ir pasklido po visą pasaulį, ne visada gali sugrįžti ir pagerbti savo artimųjų atminimą, aplankyti ir prižiūrėti kapavietes, todėl ieško sprendimų. Atsiranda vis daugiau atsiranda kapaviečių priežiūros paslaugų teikėjų.

„Nors artimo žmogaus mirtis yra liūdna proga, bet visi suprantame, kad nėra nieko amžino, o įamžinanti artimųjų atminimą sprendimų ir galimybių – begalės. Žmonės, keliaudami po pasaulį, gyvendami įvairiose šalyse, pastebi galimybių, kaip įamžinti, sutvarkyti kapavietes, kad jos visą laiką būtų tvarkingos. Antra, žmonių mąstymas, požiūris, suvokimas gyvenant laisvoje ir demokratinėje visuomenėje keičiasi“, – kalbėjo D.Misiūnas.

Stiklas dera su betonu, akmenimis. Išgauti įvairias formas nesudėtinga.

Pasak „Stiklitos“ projektų vadovo, dabartinė karta nebenori, kad kapavietėse paminklai, antkapiai būtų pernelyg niūrūs ir didingi. „Artimieji vis dažniau nori atskleisti ir įamžinti mirusio žmogaus gyvenimą, pasiekimus, nesutelkdami dėmesio į tai, kad žmogus mirė“, – kalbėjo pašnekovas.

Stiklas ar akmuo?

Ką rinktis? Akmenį, medį, metalą, stiklą, kurį naudojant įrengiant kapavietes įvairių sprendimų kapavietėse galima pamatyti vis daugiau.

„Sulaukiame daug klausimų, ką ir kokių sprendimų galime pasiūlyti. Vieni kreipiasi į dizainerius, kiti – į mus, dar kiti ateina su savo sprendimais“, – pažymėjo D.Misiūnas.

„Įmonėje, turėdami šiuolaikiškas technologijas ir specialistus, galime įgyvendinti nuo paprasčiausio iki sudėtingiausio sprendimo. Stiklas – tokia medžiaga, kuri lengvai leidžia pasiekti nestandartinių sprendinių, tai sunkiau padaryti naudojant kitas medžiagas. Stiklą galime derinti su akmeniu, medžiu ar metalu. Stiklas dera su betonu, akmenimis. Išgauti įvairias formas nesudėtinga“, – stiklo pranašumus vardijo „Stiklitos“ projektų vadovas.

Pasak D.Misiūno, paminklas, antkapis nebūtinai turi kainuoti keletą tūkstančių eurų, galima pagal galimybes rasti įvairiausių sprendimų, pradedant iškeliavusių žmonių posakiais, mėgstamais akcentais, nuotraukomis, gėlėmis, atskleidžiant, ką žmogus nuveikė per savo gyvenimą.

Idėja: stiklinės detalės gali perteikti nuotraukas, svarbias citatas, be to jos dera su kitomis medžiagomis, todėl galima sukurti originalų paminklą. („Stiklitos“ nuotr.)

„Gali būti mėgstamos dainos žodžiai. Yra galimybė kapavietes padaryti linksmesnes, ne tokias niūrias. Galimybės ir sprendimai neišsemiami“, – kalbėjo pašnekovas.

Stiklo gaminiai tinka ne tik žmonių, gyvūnų, bet ir senovinėms kapavietėms puošti – jie uždengiami stiklo gaubtais.

Saugumas – garantuotas

Ar stiklas saugus ir ilgaamžis? „Stiklita“ siūlo grūdinto laminuoto stiklo su spauda sprendimus. Toks gaminys atsparus atmosferos ir ultravioletiniams saulės spinduliams.

Jie lengvai prižiūrimi: užtenka nuvalyti paprastu vandeniu, gali būti padengiami nanodanga, kuri atstumia vandenį ir nešvarumus, todėl amžinojo poilsio vietą bus nesudėtinga prižiūrėti, ji nepraras estetinio vaizdo.

„Mūsų komanda pasirengusi padėti ir rasti sprendimus tiek bendraujant su dizaineriais, tiek su individualiais užsakovais. Ieškome abipusio varianto, kol randame tinkamiausią. Teikiame logistikos paslaugas, supakuojame, pristatome į įvairias Lietuvos ir pasaulio vietas. Paruošiame montavimo instrukcijas“, – apie tai, kad klientas gali gauti visą paslaugų spektrą, kalbėjo D.Misiūnas.

Akcentas: senovinėms kapavietėms išsaugoti tinka stiklo gaubtai. („Stiklitos“ nuotr.)

„Stiklo plokštės tvirtinamos ant aliuminio karkaso. Viskas daroma taip, kad net jei pats kapas susmegs, pirminis kapavietės vaizdas nepasikeis. „Stiklitos“ specialistai patys atveža plokštes ir jas montuoja, todėl viskas padaroma ypač preciziškai. Žinoma, klientai ir patys gali atlikti tvirtinimo darbus, tokiu atveju jiems suteikiamas detalus instruktažas“, – kolegą papildė „Stiklitos“ projektuotojas A.Ovčinikovas.

Kviečia pasikonsultuoti

Klientai „Stiklitos“ salone „Stiklo studija“, įsikūrusiame Kaune, Varnių g. 46A, gali pamatyti stiklo gaminių pavyzdžių, lengviau rasti tinkamiausią sprendimą, pasikonsultuoti su specialistais.

Bendrovė gamina stiklines plokštes, antkapius o ne tiekia kitų produkciją, o tai leidžia pasiūlyti patrauklesnę kainą, todėl sutvarkyti artimo žmogaus kapavietę galima greičiau.

Daugiau informacijos galite gauti pasikonsultavę su „Stiklitos“ specialistais „Stiklo studijos“ salone, taip pat – www.stiklita.lt.

GALERIJA

  • Akcentas: senovinėms kapavietėms išsaugoti tinka stiklo gaubtai.
  • Idėja: stiklinės detalės gali perteikti nuotraukas, svarbias citatas, be to jos dera su kitomis medžiagomis, todėl galima sukurti originalų paminklą.
„Stiklitos“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

pazaliavusiam

imi kersher i nuplesi kerpes nuo velionio stoga... takelius uzasfaltuoji ... tarpelius uzpili akmenukais... ispjauni edzius -velniop spiglius i lapus.... automobiliu parkingo aiskteleje pastatai robota pievelem pjaut tam ka semkiu lukstus i booble gum nusluotu... ...

Anonimas

Stiklas pažaliuoja, ką tada

22

cia tik verslas su tom plokstemis stiklais, bet ar tai kapams tinka? na nzn. man atrodo kapines turi islikti kapinemis, o ne ermitazu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS