STT: Ukmergės, Šalčininkų ir Širvintų įmonėse – nepotizmo rizika | Diena.lt

STT: UKMERGĖS, ŠALČININKŲ IR ŠIRVINTŲ ĮMONĖSE – NEPOTIZMO RIZIKA

  • 1

Ukmergės, Šalčininkų ir Širvintų savivaldybių valdomų įmonių vadovų skyrimas be konkursų didina nepotizmo riziką, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Atlikusi korupcijos analizę STT nustatė, kad prižiūrint įmones nepakankamai vertinami pretendentų į nepriklausomus valdybų narius ryšiai su įmone ar savivaldybės administracija, neskaidriai renkamos nepriklausomos audito įmonės.

Taip pat nustatyta atvejų, kai nesilaikyta maksimalaus dviejų kadencijų limito, neužtikrinamas personalo patikimumas.

Be to, nustatyta, kad savivaldybės galimai sudaro palankias sąlygas jų valdomoms įmonėms laimėti viešuosius pirkimus,  sudaromi vidaus sandoriai, nors paslaugos galėtų būti įsigyjamos konkursų būdu.

Informacija apie galimai neskaidrius šių savivaldybių vidaus sandorius perduota Viešųjų pirkimų tarnybai. Be to, įmonės nesiekia kuo daugiau mažos vertės pirkimų vykdyti viešai, o dažniau pasirenka neskelbiamas derybas.

STT vertinimu, dažnai audito pirkimus laimi tos pačios įmonės. Savivaldybių administracijų direktoriai bei akcininkai nevertina ir tik formaliai patvirtina sprendimus dėl audito įmonių parinkimo.

STT pateikė rekomendacijų savivaldybėms, Ekonomikos ir inovacijų ministerijai, kitiems subjektams. Jie per tris mėnesius turi paskelbti, kaip į tai atsižvelgs.

Apie siūlymą inicijuoti pakeitimus reglamentuojančius savivaldybių ir valstybės bendrovių vadovų atrankos ir skyrimo tvarkos pakeitimus, numatant vadovų priėmimą konkurso būdu, informuota ir Vyriausybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nijokinkit

ar tikrai kad vien sirvintose?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS