„Švyturys“ pradeda daryklos rekonstrukciją | Diena.lt

„ŠVYTURYS“ PRADEDA DARYKLOS REKONSTRUKCIJĄ

Pirmadienį, lapkričio 16 d., Klaipėdoje esančioje „Švyturio“ darykloje pradedamas griauti sovietinis administracinis pastatas. Planuojama, kad šioje vietoje 2017 m. pirmąjį pusmetį iškils senąją Klaipėdos architektūrą atkartojantis statinys, tapsiantis nauju uostamiesčio traukos centru. Alaus darykla bus rekonstruojama remiantis architektų ir istorikų atliktu tyrimu, kuriuo buvo siekiama atskleisti šios Klaipėdos senamiesčio dalies istorinę raidą bei architektūrą. Daryklos rekonstrukcijai numatyta suma išaugo iki 7 mln. eurų.

„Netrukus bus nugriautos sovietiniais laikais pastatytos administracinės patalpos, o jų vietoje iškils pagal senąją Klaipėdos architektūrą projektuojamas pastatas. Iš pradžių į alaus daryklos rekonstrukciją buvome numatę investuoti 5 mln. eurų, tačiau įsigilinus matyti, jog šią sumą didinsime iki 6,8 mln. eurų. Nors investicija yra didžiulė, tačiau mes jaučiame atsakomybę už istorinio Klaipėdos paveldo atkūrimą – ir norime tai įgyvendinti kruopščiai bei kokybiškai“, – sakė UAB „Švyturys-Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas.

Rekonstrukcijos metu dabartinėje daryklos teritorijoje iškils naujas pastatas, kuriame įsikurs craft alaus gamybos linija, lankytojų centras bei restoranas.

Pati vieta – Kūlių Vartų ir Bangų gatvių sankryža – miestui visada turėjo svarbią istorinę reikšmę. Tai viena iš pagrindinių išvažiavimo iš miesto sankryžų, nuo kurios atsiskirdavo keliai į Tilžę ir Gargždus.

Pirmieji pastatai šioje vietoje užfiksuoti 17 amžiaus viduryje ir palaipsniui ji tapo viena iš svarbiausių industrinių miesto zonų. Atliktas išsamus istorinis–urbanistinis tyrimas parodė, kad 19 amžiaus pirmoje pusėje čia vyravo vieno–dviejų aukštų fachverkiniai statiniai.

Tyrime minima, jog tame pat šimtmetyje pastatytas dviejų aukštų administracinis–gyvenamasis namas, nuo kurio apžvalgos bokštelio buvo gerai matyti alaus daryklos teritorija.

19 a. antroje pusėje šios alaus daryklos kompleksą sudarė grupė dviaukščių pastatų: vieni jų iš raudonų plytų, kiti fachverkiniai. Tiesa, po 1854 metų gaisro dalyje tarp Turgaus ir Žvejų gatvių fachverko būta rečiau, nes buvo sugriežtinti apribojimai ir atstatytoji pastatų dalis buvo mūrinė.

Modernizacija neužgoš istorinio paveldo

Planuojamą rekonstruotos daryklos eksterjerą galima būtų apibūdinti kaip modernų su pagarba vietiniam paveldui. Naujuose pastatuose derės raudonos plytos, dideli langai bei aukštos lubos, o tai turėtų leisti geriau pajausti pramoninę aurą. Per visą istorijos laikotarpį sklypo pastatai buvo nuo 1 iki 4 aukštų, buvo vertikalių akcentų, tačiau nė vienas sklypo pastatas niekada miesto kraštovaizdyje nebuvo dominuojantis.

Planuojama, jog pastatas užims 2500 kv. metrų plotą. Viena dalis bus komercinės paskirties, kurioje turėtų būti parduotuvė, restoranas, lankytojų centras bei apžvalgos aikštelė. Kita dalis apims gamybines ir administracines patalpas bei naująją craft gamybos liniją. Čia bus verdamos naujos „Švyturio“ rūšys. Rekonstruotoje darykloje atsiras galimybė nedidelėmis partijomis virti išskirtinės kokybės craft alų bei vienu metu brandinti net 18 skirtingų rūšių.

„Bene svarbiausias naujojo pastato akcentas – atvira alaus gamybos linija, kurios darbą lankytojai stebės gyvai. Siekiame ne tik gaminti aukščiausios kokybės produktus, tačiau ir pasakoti apie Klaipėdos pramonės istoriją, kurioje svarbią vietą užėmė alaus gamyba. Mums yra svarbu prisidėti prie tradicijų išsaugojimo ir padaryti Klaipėdos kraštą dar patrauklesne vieta Lietuvos ir užsienio turistams“, – sakė R.Viršilas.

Planuojama, kad darykloje bus siūlomos skirtingų tipų ekskursijos: pirmoji skirta siekiantiems įgyti gilių žinių apie visą procesą ir antroji – ekskursija–degustacija, orientuota į kruizinių laivų keleivius ir kitus miesto svečius, norinčius trumpai apžvelgti procesą bei pasimėgauti skonių įvairove.

Bendrovė tikisi iki kitų metų pavasario suderinti architektūrinį naujojo pastato projektą ir pradėti statybas. Pirmąjį alų naująja gamybos linija tikimasi išvirti 2017 m. vasarą. Statybos darbai ir rekonstrukcija nedarys įtakos „Švyturio“ daryklos veiklai – alaus gamybos linijos veiks įprastu režimu ir gamins savo nuolatinę produkciją.

GALERIJA

  • „Švyturys“ pradeda daryklos rekonstrukciją
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Trečiam

Čia apie save parašei, iki unitazo nubėgt nespėjęs?

tas tarybinis,kuris dar state ta administracini

tas craft alus-tai sudu sudas,pastatas aisku irgi sudinas,o,tie,kurie dar skaitot-esat didziausi sudai ir myzalai

gal nebesmirdės

O mes, Kooperacijos gatvės gyventojai, viliamės, kad nebebus tos kokčios salstelėjusios brogos smarvės, kurią nuolat vakarais, naktimis skleisdavo "Švyturio" gamykla, atidarydama ir aušindama talpas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS