„Swedbank“: apyvartinių lėšų dažniausiai trūksta prekybos ir gamybos įmonėms | Diena.lt

„SWEDBANK“: APYVARTINIŲ LĖŠŲ DAŽNIAUSIAI TRŪKSTA PREKYBOS IR GAMYBOS ĮMONĖMS

  • 0

„Swedbank“ pristatė internetinį sąskaitų finansavimo paslaugos įrankį, kuris padės įmonėms efektyviau spręsti apyvartinių lėšų trūkumo problemą. Apyvartinių lėšų stygius iki šiol buvo vienas iš didžiausių šalies ekonomikos varikliu vadinamo smulkaus ir vidutinio verslo augimo stabdžių. Dažniausiai su šiuo iššūkiu susiduria prekybos ir gamybos srityje veikiančios įmonės, kurių Lietuvoje skaičiuojama apie 30 tūkstančių.

„Matome, kad Lietuvoje faktoringo paslaugų poreikis yra didelis. Nors apyvartinių lėšų trūkumas dažnai yra aktualesnis smulkioms ir vidutinėms įmonėms, iki šiol faktoringo paslauga buvo labiau prieinama stambioms bendrovėms. Todėl siekdami didinti finansavimo prieinamumą smulkiajam verslui nusprendėme sukurti naujo tipo faktoringo paslaugą – sąskaitų finansavimą, numatantį įmonėms kur kas mažiau įpareigojimų ir suteikiantį žymiai daugiau lankstumo“, – sako „Swedbank“ Smulkių verslo klientų ir rinkodaros departamento vadovas Aivaras Janušauskas.

Galimybė per trumpą laiką pasiskolinti apyvartinių lėšų smulkioms ir vidutinėms įmonėms yra itin svarbi. Anot „Swedbank“ atstovo, šio tipo įmonėse kiekvienas didesnės apimties sandoris gali sudaryti reikšmingą pajamų dalį, o negautos lėšos dėl atidėtų apmokėjimų labai dažnai apsunkina jų galimybes augti.

Sąskaitų finansavimo paslaugos esmė paprasta – sąskaitą, kurią įmonė išrašo savo klientui, iškart apmoka bankas (90 proc. sąskaitos dalį). Tad įmonėje neatsiranda apyvartinių lėšų trūkumo dėl mokėjimo atidėjimų.

Pasak A. Janušausko, įmonėms, norinčioms pasinaudoti naująja „Swedbank“ paslauga ir iš anksto gauti lėšas pagal klientui išrašytą sąskaitą, pakanka užpildyti paraišką interneto banke ir pateikti sąskaitą. Visa tai galima atlikti internetu ir nereikia fiziškai ateiti į banką. Dar vienas naujos paslaugos privalumas yra tai, kad finansavimo siekiančioms įmonėms nereikia įkeisti savo turto, o jų vadovams laiduoti asmeniniu turtu.

„Elektronizavome kliento mokumo vertinimo procesą, todėl mokėjimo reikalavimą galime patenkinti per vieną darbo dieną. Suteiktai finansavimo sumai taikome 1 proc. mėnesio palūkanas, be to, netaikome jokių sutarties sudarymo ar komisinių mokesčių“, – pasakoja „Swedbank“ Smulkių verslo klientų ir rinkodaros departamento vadovas.

Lyginant su įprasta faktoringo paslauga, sąskaitų finansavimas suteikiamas tada, kai klientui kyla poreikis ir tam nebereikia sudaryti ilgo laikotarpio (iki 12 mėn.) sutarčių bei prisiimti su tuo susijusių papildomų įsipareigojimų.

Šiuo metu faktoringo paslaugų portfelio vertė Lietuvoje sudaro apie 485 mln. eurų, tačiau ji yra apie 40 proc. mažesnė, palyginus su didžiausiu jos pasiektu lygiu. Kaip rodo „Swedbank“ duomenys, iki šiol smulkusis verslas apyvartinių lėšų trūkumui padengti dažniausiai naudojosi overdrafto – kredito limito suteikimo įmonės banko sąskaitai – paslauga. Daliai šių įmonių tikslingiau bus naudotis nauja sąskaitų finansavimo paslauga, kuri turi didesnius limitus (iki 35 tūkst. eurų), jai nereikalaujamas asmeninis laidavimas ir ji suteikiama greičiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS