Teismas antrą kartą leido „Dvarčionių keramikai“ restruktūrizuotis | Diena.lt

TEISMAS ANTRĄ KARTĄ LEIDO „DVARČIONIŲ KERAMIKAI“ RESTRUKTŪRIZUOTIS

  • 0

Prieš dvejus metus gamybą sustabdžiusiai "Dvarčionių keramikai" teismas jau antrą kartą suteikė galimybę atsigauti. Pirmasis įmonės bandymas persitvarkyti žlugo šiemet liepą, į konfliktą su pagrindiniu kreditoriumi "Swedbank" įsivėlusiai įmonei nesulaukus jo pritarimo, o vėliau apkaltinus milijonine žala.

Vilniaus apygardos teismas įmonei trečiadienį iškėlė bendrovei restruktūrizavimo bylą - teisėjo Vaclovo Pauliko manymu, reikia atkurti įmonės veiklą ir mokumą. "Dvarčionių keramikos" administratoriumi paskirtas Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras.

"Swedbank" teismą tikino, jog įmonės vadovė piktnaudžiauja teise dėl pakartotinio restruktūrizavimo, nes įmonės finansiniai sunkumai nėra laikini, ji yra nemoki, nes pradelsti jos įsipareigojimai reikšmingai viršija turtą. "Dvarčionių keramika" bankui skolinga 5,944 mln. eurų, o paskolos nemoka nuo 2011 metų, nors jos veikla nebuvo suvaržyta.

"Dvarčionių keramika" šiuo metu plytelių negamina, tačiau teismui teigė, kad veiklos nenutraukė - pardavinėjo Lenkijoje pagamintas plyteles, savo atsargas, nuomojo patalpas.

Pasak "Dvarčionių keramikos" direktorės Liudmilos Suboč, restruktūrizavimo bylos iškėlimas leistų bendrovei nebankrutuoti, atkurti pelningą veiklą.

Vilniaus apygardos teismo sprendimu kreditoriai savo reikalavimus galės pateikti per 45 dienas, o "Dvarčionių keramika" per šešis mėnesius turės parengti ir pateikti teismui restruktūrizavimo planą ir kitus dokumentus.

Žlugus pirmam "Dvarčionių keramikos" bandymui restruktūrizuotis, įmonė kaltino teismą, kad jis objektyviai neįvertino pertvarkos plano. Apeliacinis teismas liepą nurodė, kad teisės aktai apskritai nenumato galimybės atlikti tokius vertinimus.

"Swedbank" atstovai ne kartą nurodė, kad galimybių patvirtinti planą nėra, nes bendrovės vadovybė nebendradarbiauja su kreditoriais, negamina produkcijos bei vilkina skolų grąžinimą. Bankas netiki, kad bendrovės finansinės problemos gali būti išspręstos, ją pertvarkius.

2014 metų spalį "Dvarčionių keramikos" kreditorių komitetas nepriėmė restruktūrizavimo plano - tai lėmė "Swedbank", kuriam priklauso 73,57 proc. reikalavimų, balsai.

Savo ruožtu "Dvarčionių keramika" remiasi šiemet birželį pateikta įmonės "Auditoriai ir konsultantai" ataskaitą, kurioje nurodė, jog pasinaudojęs paskolos sutarties suteiktomis teisėmis, "Swedbank" įmonei padarė daugiau nei 13 mln. eurų žalos. Todėl įmonė liepą pateikė ieškinį dėl patirtos žalos atlyginimo.

Teismo atstovė spaudai Vaida Bytautė BNS sakė, kad pastaroji nutartis per 7 dienas gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

92,93 proc. "Dvarčionių keramikos" akcijų priklauso "Misotai", kurią netiesiogiai kontroliuoja buvęs ilgametis " Dvarčionių keramikos" vadovas Juozas Raišelis.

"Dvarčionių keramikos" akcijos kotiruojamos biržos Papildomajame prekybos sąraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS