Teismas galutinai trečdaliu iki 51 tūkst. eurų sumažino „Iki“ valdytojai skirtą baudą | Diena.lt

TEISMAS GALUTINAI TREČDALIU IKI 51 TŪKST. EURŲ SUMAŽINO „IKI“ VALDYTOJAI SKIRTĄ BAUDĄ

Prekybos tinklo „Iki“ valdytoja pagrįstai pripažinta pažeidusi įstatymą, todėl privalo sumokėti 51 tūkst. eurų baudą, galutinai nusprendė teismas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo pernai gegužę priimtą sprendimą, kuriuo buvo pripažinta, kad bendrovė spaudė septynis tiekėjus, tiekiančius maisto prekes ir gėrimus „Iki“ tinklui, išnaudoti preliminarų pardavimų skatinimui numatytą biudžetą.

Pirmos instancijos teismas sumažino Konkurencijos tarybos „Palink“ skirtą 78 tūkst. eurų baudą iki 51 tūkst. eurų už pažeidimą, trukusį dvejus metus – nuo 2018 metų sausio iki 2019 metų gruodžio 31 dienos.

„Byloje nebuvo pateikti įrodymai, patvirtinantys, kad pareiškėjas („Palink“ – BNS) savo noru užkirto kelią žalingoms pažeidimo pasekmėms, nes nustatyta, kad padalinio vadovas užkirto kelią pirkimų stabdymui dėl vieno tiekėjo, be to, nurodė pasiūlyti tiekėjui priemones, kad būtų išnaudojamas rinkos biudžetas“, – rašoma LVAT nutartyje.

LVAT taip pat pabrėžė, kad nenustatytos aplinkybės, dėl kurių tinklo valdytojai pirmosios instancijos teismas galėjo neskirti baudos.

„Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė BNS sakė, kad bendrovė žino apie teismo sprendimą, tačiau nuo platesnių komentarų susilaikė.

„Mes gerbiame tokį teismo sprendimą ir jį vykdysime“, – sakė V. Budrienė.

Teismai konstatavo, jog bendrovė nesitarė su tiekėjais dėl rinkodaros biudžeto, bet teikė pasiūlymus, kurių jie iš esmės negalėjo atsisakyti, nes būtų neišvengę galimų neigiamų pasekmių, pavyzdžiui, prekių pirkimų stabdymo, jų kiekio sumažinimo šventiniu laikotarpiu.

Konkurencijos taryba pernai birželį skyrė „Palink“ 78 tūkst. eurų baudą už nesąžiningą veiklą tiekėjų atžvilgiu. Tuo metu prekybos tinklas BNS komentavo, kad institucijos sprendimas stebina.

Konkurencijos taryba tuomet pažymėjo, kad didelę rinkos galią turinčiai mažmeninės prekybos įmonei ir tiekėjui nėra draudžiama susitarti dėl preliminarios planuojamos rinkodaros biudžeto sumos, tačiau toks preliminarus susitarimas dėl faktiškai atliekamų mažmeninės prekybos įmonės veiksmų neturi tapti privalomu reikalavimu, kaip buvo minėtu atveju.

„Iki“ šiuo metu turi 231 parduotuvę, du logistikos centrus, kulinarijos gamybos centrą bei tris regionines kepyklas.

„Iki“ Lietuvoje veikia nuo 1992 metų, jos didžiausias akcininkas yra Vokietijos mažmeninės prekybos tinklas „Rewe Group“, kuriam priklauso 93,75 proc. „Palink“ akcijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Cia

pusvalandzio ar valandos pelnas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS