Teismas kitą savaitę skelbs sprendimą dėl V. Kučinsko asmeninio bankroto | Diena.lt

TEISMAS KITĄ SAVAITĘ SKELBS SPRENDIMĄ DĖL V. KUČINSKO ASMENINIO BANKROTO

  • 0

Marijampolės apylinkės teismas penktadienį baigė nagrinėti bankrutuojančios „Arvi ir ko“ įmonių grupės įkūrėjo Vidmanto Kučinsko prašymą iškelti jam asmens bankroto bylą. Sprendimą šioje byloje teismas ketina paskelbti birželio 25 dieną.

„Visi mano įsipareigojimai ir laidavimai, tai yra vekseliai, buvo kaip papildoma užtikrinimo priemonė. (...) Asmeniškai man ar mano šeimos nariams nebuvo pervedami jokie kreditorių pinigai nei paskolų forma, nei kitais įmanomais pavedimais (...) Noriu pabrėžti, kad dėjau visas pastangas, bandant atsiskaityti su kreditoriais“, – baigiamojoje kalboje sakė V. Kučinskas.

„Visas mano turtas ir visas mano įmonių turtas yra žinomas (...) Prašau, kad būtų man iškelta bankroto byla“, – pridūrė verslininkas.

Dauguma teismo posėdyje dalyvavusių V. Kučinsko kreditorių atstovų savo baigiamosiose kalbose teigė nepritariantys verslininko prašymui, tą motyvuodami jo nesąžiningu elgesiu.

Didžiausiam V. Kučinsko kreditoriui Rusijos „Alfa bank“ atstovaujantis teisininkas, „Sorainen“ partneris Laurynas Lukošiūnas pabrėžė, kad fizinio asmens bankroto procedūros privalo būti taikomos tik sąžiningų fizinių asmenų mokumui atkurti.

„Turime unikalią situaciją, kurios nėra buvę per daugelį metų, kad žinomas verslininkas, garsus žmogus, kuris sukūrė nemažą verslą, būtų nusiritęs iki tokio nesąžiningo, sistemingai ir patologiškai meluojančio asmens, būtų įsivėlęs į tokią eilę nesąžiningų ir neteisėtų veiksmų (...) Tai galėtų būti simbolis nesąžiningo verslininko, likusio iš tų 1990-ųjų laikų“, – sakė L. Lukošiūnas.

Jis pabrėžė, kad per pastaruosius kelerius metus V. Kučinskas sistemingai vengė atsiskaityti su savo kreditoriais ir „visą laiką siekė nuslėpti turtą“.

„Turime kreditorių iš Lietuvos, Rusijos, kitų užsienio valstybių. Ši byla yra sekama ir teismo sprendimas bus mūsų Lietuvos valstybės įvertinimas užsienyje, kaip pas mus yra elgiamasi su nesąžiningais verslininkais“, – pabrėžė L. Lukošiūnas.

Bendrovei „Vertiqual AG“ atstovaujantis teisininkas Arnas Stonys, priklausantis advokatų profesinei bendrijai „bnt attorneys in CEE“, teigė, kad V. Kučinskas, prisiimdamas jo nemokumą lėmusius įsipareigojimus, elgėsi nesąžiningai, nes net neketino jų vykdyti.

„Pareiškėjas visoje byloje užsiima demagogija, kad jis tikėjosi, jog nereikės vykdyti įsipareigojimų, kadangi jie yra antriniai. Tiek „Vertiqual AG“, tiek kiti kreditoriai pateikė paaiškinimus, kad tie antriniai įsipareigojimai atsirado tada, kai pirminius įsipareigojimus turinčios vykdyti įmonės susidūrė su mokumo problemomis, jau negalėjo atsiskaityti“, – aiškino A. Stonys.

„Protingam ir sąžiningam žmogui turėjo būti akivaizdu, kad pagal tokius antrinius įsipareigojimus gali tekti atsiskaityti (...) Jis tikėjosi ateiti į šitą bankroto bylą ir nusirašyti visus reikalavimus“, – pridūrė jis.

V. Kučinsko prašymą palaikė tik jo buvusios sutuoktinės Rimgailės Malinės advokatas Vaidotas Vaičius.

„Ne V. Kučinskas turi įrodyti, kad yra sąžiningas, bet kiti asmenys turi pateikti nesąžiningumo įrodymus. Jei jų nėra, tenka konstatuoti, kad asmuo yra sąžiningas“, – sakė V. Vaičius.

Jis pabrėžė, kad sprendžiant dėl fizinio asmens bankroto turi būti vertinami tik pastarųjų trejų metų sandoriai ir veiksmai.

„Dauguma veiksmų, kuriais siejama nesąžininga V. Kučinsko veikla, nepapuola į trejų metų laikotarpį ir tas faktas, kad šie veiksmai buvo vėliau patvirtinti teismų jau šiame trejų metų laikotarpyje, nepaneigia to reikalavimo“, – pabrėžė V. Vaičius.

V. Kučinskas yra nurodęs, kad jo įsiskolinimai kreditoriams siekia 61,8 mln. eurų, o jo pajamos per mėnesį – 1,5 tūkst. eurų. Verslininkas daugiausiai skolingas Rusijos bankui „Alfa Bank“ – 38,6 mln. eurų, beveik 10 mln. eurų – Rusijos „Sberbank“, įmonei „Belor“ – 4 mln. eurų.

Kauno apygardos teismas 2020 metų pabaigoje „Arvi ir ko“ iškėlė bankroto bylą. Bankroto bylos taip pat iškeltos grupės įmonėms „Arvi kalakutai“, „Arvi fertis“,  „Rietavo veterinarinė sanitarija“, „Marijampolės pašarai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS