Teismas: Smiltynės perkėlos katamarano pirkimo konkursas turi būti nutrauktas | Diena.lt

TEISMAS: SMILTYNĖS PERKĖLOS KATAMARANO PIRKIMO KONKURSAS TURI BŪTI NUTRAUKTAS

  • 15

Valstybės valdomos bendrovės Smiltynės perkėla skelbtas katamarano, plauksiančio iš Klaipėdos į Nidą, pirkimo konkursas vyko neskaidriai, todėl turi būti nutrauktas, nutarė teismas.

Klaipėdos apygardos teismas rugsėjo 2 dieną tenkino konkurso dalyvės Lietuvos įmonės „SIDC LT“ prašymą panaikinti Smiltynės perkėlos sprendimą atmesti jos pasiūlymą. Be to, teismas paliko galioti gegužę pritaikytas laikinąsias apsaugos priemones – konkursas lieka sustabdytas. 

Smiltynės perkėlos laikinasis vadovas Mindaugas Čiakas BNS teigė, kad įmonės advokatai su teismo sprendimu dar nesupažindino, todėl jis negali komentuoti, ar įmonė skųs sprendimą.

„SIDC LT“ teisme teigė, kad bendrovės pasiūlymas buvo atmestas kaip neatitinkantis sąlygų, nors Smiltynės perkėla nepaaiškino, kokių konkrečiai.

Ieškinį pateikusi bendrovė taip pat pabrėžė, kad Susisiekimo ministerijos atliktas auditas parodė, jog Smiltynės perkėlos Viešųjų pirkimų skyriaus darbuotojai galėjo patirti psichologinį ir fizinį spaudimą ir proteguoti tam tikrus tiekėjus.

Tuo metu Smiltynės perkėla gynėsi, kad „SIDC LT“ teikia klaidinančius argumentus ir tikino, jog „SIDC LT“ esą nepaaiškino savo pasiūlymo.

Teismas vertino, kad buvo nustatyti nepagrįsti, pertekliniai, konkurenciją ribojantys reikalavimai tiekėjams.

Be to, teismas rėmėsi už viešuosius pirkimus atsakingos Smiltynės perkėlos darbuotojos liudijimu – ji teisme teigė, kad buvęs įmonės direktorius Darius Butvydas liepė atmesti „SIDC LT“ pasiūlymą, nors jis atitiko reikalavimus.

Anot teismo, pagrindo netikėti liudytojos paaiškinimu nėra, nes tai, jog Smiltynės perkėlos  darbuotojai patyrė psichologinį spaudimą, patvirtina ir  auditas.

„Viešųjų pirkimų tarnybos išvada, liudytojos paaiškinimai leidžia daryti išvadą, kad ginčijamas pirkimas vyko neskaidriai ir atsakovė (Smiltynės perkėla – BNS) protegavo tam tikrus tiekėjus“, – rašoma teismo nutartyje.

Ministerijos audito išvadose teigiama, jog katamarano konkursą turėjo laimėti Ispanijos bendrovė „Rodman Polyships“, su kuria buvo sudarytas neoficialus susitarimas. Tuometinis įmonės vadovas D. Butvydas ir technikos ir saugios laivybos direktorius M. Čiakas įmonėje „Rodman Polyships“ lankėsi du kartus.

Be to, audito metu nustatyta, kad D. Butvydas netinkamai elgėsi su darbuotojais – konfliktavo su pavaldiniais, o tai blogino atmosferą visoje įmonėje.

Smiltynės perkėla tikėjosi reisą iš Klaipėdos į Nidą atnaujinti nuo 2020 metų sezono pradžios.

Senasis laivas „Smiltynė“, pagamintas prieš beveik du dešimtmečius, nebeatitiko nei klientų, nei įmonės poreikių, jis neplaukioja nuo 2018 metų.

Naujo katamarano uždarame salone turėtų būti bent 160 vietų, o visame laive – iki 250 keleivių. Laivas turėtų būti dviejų denių, viršutinis atviras, skirtas apžvalgai. Laive taip pat turėtų tilpti bent 60 dviračių.

Naujuoju laivu į Nidą vienu metu galėtų persikelti beveik dvigubai daugiau keleivių nei senuoju katamaranu.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

nieko nebus

Visur "savi", visur "bičai".

?

O Čiakas ne prie ko , kad paskirtas laikinuoju vadovu ? ) Nieko sau kaip patogu ) 2 kartus su Butvydu nulėkė į Ispaniją pas ,, būsimus laimėtojus ,, , bet liko ,, baltas ir švarus ,, ?

Zosė

Gerai būtų, kad dar pasidomėtų viešaisiais konkursais apsaugos paslaugoms „Smiltynės perkėloje“. Visiška korupcija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS