Teisme – „Foxpay“ skundas dėl Lietuvos banko apribotos įmonės veiklos | Diena.lt

TEISME – „FOXPAY“ SKUNDAS DĖL LIETUVOS BANKO APRIBOTOS ĮMONĖS VEIKLOS

Teisėsaugos ir kitų institucijų akiratyje atsidūrusi finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ teismui apskundė Lietuvos banko (LB) sprendimą apriboti įmonės naudojimąsi jo valdoma mokėjimų sistema „Centrolink“,  išskyrus su viešuoju sektoriumi susijusius mokėjimus.

Apie ketvirtadienį priimtą įmonės skundą BNS penktadienį informavo Regionų administracinis teismas.

Pasak teismo atstovės Irenos Mialdunienės, centrinis bankas „Foxpay“ naudojimąsi sistema apribojo „iki bus pašalinti visi „Centrolink“ sutarties pažeidimai, kylantys dėl įstaigos galutinio naudos gavėjo (Ievos Trinkūnaitės – BNS) neatitikties nacionalinio saugumo interesams“.

Jos teigimu, šiuo metu laukiama atsakovo – Lietuvos banko – atsiliepimo, o bylą nuspręsta nagrinėti uždarame posėdyje.

Teismas ketvirtadienį, pasak I. Mialdunienės, atmetė „Foxpay“ prašymą taikyti reikalavimo užtikrinimo priemones – laikinai, kol bus išnagrinėta byla, sustabdyti LB sprendimo vykdymą.

„Foxpay“ vadovas Saulius Galatiltis penktadienį BNS teigė, kad LB sprendimas „apribojo įmonės kasdienę veiklą“, todėl po konsultacijų su teisininkais nuspręsta jį skųsti.

„Vyksta diskusija ir su tuo pačiu Lietuvos banku, „Centrolink“ specialistais, kaip galima būtų išspręsti tam tikrus techninius klausimus, kurie įtakoja ne tik su viešaisiais pirkimais susijusius klientus, bet ir nemažą skaičių Lietuvoje veikiančių įmonių ir organizacijų“, – BNS penktadienį sakė S. Galatiltis.

LB „Foxpay“ naudojimąsi „Centrolink“ apribojo praėjusią savaitę.

S. Galatiltis BNS tuomet teigė, kad centrinio banko sprendimas išskirti „Foxpay“ viešojo sektoriaus klientus galimai diskriminuoja kitus rinkos dalyvius. Anot jo, neturtiniai apribojimai akcininkui neturėtų automatiškai virsti įmonės veiklos ribojimais.

Vyriausybė birželio 5 dieną pripažino „Foxpay“ savininkę I. Trinkūnaitę neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų, taip pat nustatė, kad ji dėl savo ryšių su už finansinius nusikaltimus teistu Vilhelmu Germanu (Viliumi Žideliu) neturi teisės dalyvauti ir balsuoti nacionaliniam saugumui strategiškai svarbiame finansų sektoriuje veikiančios „Foxpay“ akcininkų susirinkime bei naudotis kitomis akcininko neturtinėmis teisėmis.

„Centrolink“ sudaro technines galimybes per LB infrastruktūrą prisijungti prie bendros mokėjimų eurais erdvės (SEPA) visiems Europos ekonominėje erdvėje licencijuotiems mokėjimo paslaugų teikėjams.

Lietuvos bankas nuo kovo vidurio atlieka neplaninį „Foxpay“ ir jos savininkės I. Trinkūnaitės patikrinimą. Būtent jai 2022 metais centrinis bankas leido įsigyti finansinių technologijų įmonę.

Pasak BNS turimo vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos protokolo, patikrinimas pradėtas gavus informacijos apie galimus „Foxpay“ valdymo, pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos ir informacijos saugumo pažeidimus, taip pat gavus skundų ir pranešimų apie galimai neteisėtą jos klientų veiklą ir jų lėšų tvarkymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pilietiškas

Pradės valdžiažmogų draugeliaii skųstis ur ... laimės! Bus visi su sparneliais, o nekaltoji navickiemė skris aukščiausiai. Fui visai tai sistemai Lietuvoje

konsevat KGB-tai/trinkūnų lizdas/ skundžia TEISMUI , jog

Lietuvos bankas neleidžia jiems v o g t i - nes jie vagia " sąžiningai" ir atvirai -nepasislėpę , kaip kiti vagys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS