Tiesiai iš ūkio ant šeimos stalo | Diena.lt

TIESIAI IŠ ŪKIO ANT ŠEIMOS STALO

  • 0

Vis daugiau pirkėjų prieš dėdami maisto produktus į krepšį pagalvoja – iš kur jie atkeliavo? Kaip jie buvo užauginti? Būtent šie žmonių klausimai prieš kelis metus paskatino žemės ūkio kooperatinę bendrovę „BIO LEUA“ Kaune atidaryti vertingo maisto namus „Rupūs miltai“. Projekto tikslas – skatinti trumpąsias tiekimo grandines, kad kelias nuo ūkio iki pirkėjo šeimos stalo būtų kuo trumpesnis.

Rūpi, iš kur atkeliavo

„BIO LEUA“ direktorius Nikolajus Dubnikovas tikina, kad vis daugiau žmonių nori sužinoti maisto kilmę: „Savo parduotuvėje turime žemėlapį, kuriame pažymėjome, iš kur atkeliauja maisto produktai. Kone visus ūkininkus pažįstu asmeniškai, esu buvęs jų ūkiuose, galiu garantuoti už jų produkcijos kokybę ir šviežumą. Pastebime, kad tai rūpi ir žmonėms.“

Bendrovės vadovas teigia, jog šiuo metu vyraujančios mitybos tendencijos skatina sezoninę mitybą ir trumpąsias tiekimo grandines. „Medikai pabrėžia, sveikatai palankiausia tai, kas auga nuo gyvenamosios vietovės nutolę 100 kilometrų spinduliu. Gyvename nedidelėje šalyje, tad galime teigti, kad mums sveikiausia nacionalinė ekologiška produkcija“, – sako pašnekovas.

Pirkėjo portretas

Į „Rupūs miltai“ parduotuvę dažniausiai užsuka jauni, išsilavinę žmonės, taip pat ir vyresni, kuriems rūpi jų sveikata. Įprasta manyti, kad ekologiška produkcija yra brangi, todėl tik retas gali įpirkti. N. Dubnikovas sutinka, ekologiškas maistas yra šiek tiek brangesnis, bet neigia mitą, kad jis tik pasiturintiems.

„Mūsų pirkėjai paprasti žmonės, tiesiog jiems rūpi, ką valgo ir ką valgo jų vaikai. Ekologiški produktai brangesni nei šio sertifikato neturintys – bet tik todėl, kad jų auginimui ar gamybai reikalingesni didesni resursai. Tačiau, jei norite geriau jaustis ir mažiau pinigų išleisti vaistams, geriau žiūrėti, ką dedate į pirkinių krepšį. Juk prevencija užsiimti visada pigiau“, – šypsosi pašnekovas.

„Rupūs miltai“ nuotr.

Kaip neapsigauti

N. Dubnikovas tikina, dažnas pirkėjas atskiria ekologišką produkciją nuo šio sertifikato neturinčios. Vis tik derėtų nepasimauti ant įvairių rinkodaros triukų ir ieškoti ES ekologinės gamybos logotipu (žalios spalvos stačiakampis su lapu iš baltų žvaigždžių) ir Lietuvos nacionaliniu ženklu (su užrašu „Ekologinis žemės ūkis“) žymimos produkcijos, sertifikuotos pagal ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų – Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr. 375, ES reglamentų – reikalavimus.

Svarbi edukacija

Praėjusį mėnesį Kauno Suzukio pradinės mokyklos antrokai savo piešiniais papuošė „Rupūs miltai“ langus ir buvo pakviesti iš arčiau susipažinti su ekologija bei trumposiomis tiekimo grandinėmis.

„Apie ekologiją ir jos naudą žmogui bei gamtai turime kalbėti nuo mažens. Kodėl svarbu rinktis vietinę produkciją – mažiau taršos, aiški produkto kilmė, išvengiame tarpininkų, skatiname ekonomiką ir ūkių plėtrą“, – apie socialinį projektą pasakoja „BIO LEUA“ marketingo vadybininkė Lina Padaigienė ir priduria, kad po kūrybinių dirbtuvių vaikams buvo įteiktos VšĮ „Ekoagros“ sukurtos edukacinės knygelės bei mažos „Rupūs miltai“ dovanėlės.

Be to, rytoj, spalio 22 d. 15 val., bendrovės parduotuvėje, Kaimynų g. 9, vyks degustacija, kurioje visi entuziastai kviečiami paskanauti ką tik lauko kepsninėje profesionaliai iškepto lietuviško sausai brandinto jautienos didkepsnio ar ėrienos kepsnio, kurie atkeliavo tiesiai iš ūkių.

Purus moliūgų pyragas

Reikės šių ekologiškų produktų:

500 g moliūgo iš G. Sakalauskienės ūkio, 100 g rudojo cukraus „Demerara“, 2  kiaušinių „Auga“, 250 g kvietinių miltų „Du medu“, 0,5 stiklinės E. Jastramsko saulėgrąžų aliejaus, 1 šaukštelio „Du medu“ cinamono, 2 šaukštelių „Du medu“ kepimo miltelių.

Sutarkuokite moliūgą ir nusunkite jo sultis. Dubenyje plaktuvu išplakite kiaušinius su cukrumi iki baltumo. Supilkite į masę aliejų ir gerai išmaišykite. Tada suberkite likusius birius produktus ir išmaišykite. Galiausiai sudėkite tarkuotą moliūgą. Masę pilkite į aliejumi pateptą formą ir kepkite 50 minučių 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Visus ekologiškus produktus rasite vertingo maisto namuose „Rupūs miltai“, Kaimynų g. 9, Kaunas, arba www.rupus.lt!

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS