Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų | Diena.lt

TIK KARTĄ PER METUS: Į STIKLAINIUS – 1 200 TONŲ AGURKŲ

Kėdainių konservų fabrike – pats darbymetis. Didžiausias Lietuvoje konservuotos produkcijos gamintojas šią savaitę pradėjo iki Žolinės truksiantį agurkų konservavimo sezoną. Įmonių grupei „Vikonda“ priklausančio Kėdainių konservų fabriko generalinis direktorius Andrius Viazovskis skaičiuoja, kad šiemet įmonė perdirbs daugiau kaip 1 200 tonų agurkų.

Kasmet vis daugiau

Kėdainių konservų fabrikas savo produkciją sėkmingai parduoda ne tik Lietuvoje. Aukšta kokybe ir natūralumu išsiskiriantiems bendrovės gaminiams atviros ir kaimyninės, ir netgi tolimo užsienio rinkos, todėl pardavimų rodikliai kasmet stabiliai ūgteli keliolika procentų.

„Nemažą dalį Kėdainių konservų fabriko gaminių eksportuojame. Būtent marinuotų agurkų eksportas kasmet paauga apie 10–15 proc., – faktais pasidalijo fabriko direktorius A.Viazovskis. – Šiemet agurkų konservavimo sezonas neeilinis, nes pasaulį užklupusi COVID-19 pandemija agurkų augintojams sukūrė tam tikras naujas taisykles: apribojo darbo jėgos judėjimą, kai kurios šalys vis dar yra įvedusios sienų kontrolę arba neįsileidžia kai kurių sektorių darbuotojų, taip pat augintojams tenka kurti specifines darbo sąlygas laikantis prevencinių priemonių, kad virusas neplistų. Tai šiemet gali turėti įtakos ir užauginamam agurkų kiekiui, ir kainai, vis dėlto mes esame tikri, kad daržovių sulauksime tiek, kiek planuota.

Šiais metais pradedame bandomąjį projektą su „Hesburger“ tinklu. Pagaminsime jiems beveik 100 tonų marinuotų pjaustytų agurkėlių.

Be to, įtakos agurkų derliui turėjo ir ne tokie šilti gegužės–birželio pirmosios pusės orai. Ūkininkai šiek tiek vėliau sodino daigus, todėl agurkų sulaukėme truputį vėliau ir jų konservavimo sezoną fabrike šiemet pradėjome taip pat vėliau. Planavome pradėti iškart po Joninių, bet darbai nusikėlė savaitei. Tikimės, kad antrą liepos pusę bus geresnis agurkų derlius.“

Kėdainių konservų fabrike tik vieną kartą per metus vykstantys agurkų konservavimo darbai įprastai trunka apie pusantro ar du mėnesius.

„Agurkų konservavimo sezono trukmė priklauso nuo to, kiek žaliavos ir kada yra rinkoje, kada kainos palankiausios, kad galėtume agurkus nupirkti ir pagamintą produkciją vartotojams pasiūlyti už konkurencingą kainą“, – paaiškina A.Viazovskis.

Pasiūla: „Vartotojų skonis yra įvairus: vieniems patinka mažesni agurkai, kitiems – didesni, vieniems – rūgštesni, kitiems – marinuoti su ąžuolo lapais. Būtent pastarieji agurkai ypač populiarūs ir Lietuvoje, ir užsienio rinkose“, – teigia A.Viazovskis.

Pirmasis derlius – kokybiškas

Fabriko direktorius pirmąjį įmonę pasiekusį agurkų derlių vertina puikiai. „Pirmoji žaliava įprastai būna gana gera ir atitinka kalibrą, kurio mums reikia, – apibendrina pašnekovas. – Pagrindinė mūsų marinuojamų ir rauginamų agurkų produkcija yra pagaminta iš 3–6 arba 6–9 cm ilgio agurkų. Taigi šiemet žaliava kokybiška, užtektinai elastinga ir po apvirimo išlaiko puikią formą.“

Naudoja lauke augintus agurkus

Daugelis esame įpratę manyti, kad agurkai noksta karštuose šiltnamiuose, tačiau ypač aukštus reikalavimus žaliavoms keliantis Kėdainių konservų fabrikas savo produkcijai gaminti naudoja tik lauke augančius agurkus.

„Šiltnamyje užaugę agurkai yra minkštesni, šią savybę jie gali turėti ir užkonservuoti pabuvę ilgesnį laiką, o mums svarbu, kad marinuoti ir rauginti agurkai būtų traškūs. Kai agurkas natūraliai gauna lietaus, šilumos ir neauga dirbtinai sukurtomis sąlygomis, jis pasižymi kietumu, tvirtumu, todėl mūsų fabrikas renkasi lauke augintą žaliavą, – paaiškina A.Viazovskis. Agurkus perkame tik iš patikimų partnerių, su kuriais turime ilgametes sutartis ir esame įsitikinę jų užauginamos žaliavos kokybe. Šiemet agurkus perkame iš Lietuvos, Vokietijos ir Lenkijos augintojų.“

Tarp tradicijų ir gurmaniškų skonių

Kėdainių konservų fabrikas savo veiklą pradėjo nuo tradicinių gaminių – raugintų agurkų ir kopūstų. Ilgainiui, modernėjant gamybos technologijoms, agurkus pradėta ir marinuoti.

Šiuo metu fabrikas tiekia didelį marinuotų agurkų asortimentą: įvairaus dydžio traškius agurkėlius, lengvai pasūdytus, silpnai rūgščiame marinate, su krapais, ąžuolo lapais ir įvairiausiais kitais prieskoniniais ingredientais.

„Vartotojų skonis yra įvairus: vieniems patinka mažesni agurkai, kitiems – didesni, vieniems – rūgštesni, kitiems – marinuoti su ąžuolo lapais. Būtent pastarieji agurkai ypač populiarūs ir Lietuvoje, ir užsienio rinkose. Taigi skonių turime įvairių ir didžiuojamės tuo, kad gamindami savo produkciją naudojame tik natūralius marinatus. Mūsų įmonės siekis – kurti skanius gaminius: iš natūralių produktų ir be konservantų“, – pabrėžia A.Viazovskis.

Kuriuos agurkėlius renkasi patys darbuotojai?

Viena svarbiausių Kėdainių konservų fabriko sėkmingos plėtros ir augimo dedamųjų – ilgamečiai, lojalūs darbuotojai, kurie profesionaliu ir uoliu darbu kiekvieną dieną rūpinasi, kad mūsų stalą pasiektų tik aukščiausios kokybės produkcija.

Kėdainių konservų fabriko gamybos cecho meistrei Ritai Skorupskienei šis agurkų konservavimo sezonas jau 22-asis.

„Kėdainių konservų fabrike dirbu 22 metus. Prasidėjus agurkų konservavimo laikui, darbų apimtys išties šokteli. Sezonas kasmet būna intensyvus, tad plušame iš peties, – šypsosi dviejų dešimtmečių patirtį įmonėje sukaupusi Rita. – Tiesa, dabar dirbti kur kas lengviau, nes darbas vis labiau automatizuojamas.“

„O kurie Kėdainių konservų fabriko agurkėliai gardžiausi jums, Rita?“ – pasmalsauju patyrusios meistrės.

„Man skaniausi marinuoti „Kėdainių“ agurkai“, – nusišypso pašnekovė ir atskleidžia, kad jos šeimos šiltnamyje taip pat noksta agurkai. Tik – kokia staigmena! – šias gėrybes marinuoja ne ji, o jos vyras.

Penkerius metus fabrike dirbantis ir gamybos cecho meistro pavaduotojo pareigas einantis Viktoras Stašauskas šypteli, kad, kitaip nei kolegės vyras, agurkų namie pats nemarinuojantis, o renkasi skanauti Kėdainių konservų fabrike pagamintas gėrybes. Pašnekovo mėgstamiausi – klasikiniai marinuoti agurkai.

Viktoras pasakoja, kad pirmosios agurkų konservavimo sezono dienos fabrike būna sunkiausios.

„Kadangi konservuojame kelias savaites tik kartą per metus, tai reikia poros dienų darbams sustyguoti ir įsivažiuoti, bet paskui darbas tirpte tirpsta ir stiklainiai vienas po kito pildomi tūkstančiais, – sako pašnekovas ir trumpai atskleidžia, kokį kelią agurkui tenka įveikti, kol jis iš sandėlio pasiekia dailia etikete papuoštą Kėdainių konservų fabriko stiklainį. – Pirmiausia agurkai nuplaunami, tada rūšiuojami – pašalinami aplūžę ar papuvę, paskui agurkai nuplikomi verdančiu vandeniu, tada žaliava keliauja į dozatorių, kuris agurkus supila į reikiamais prieskoniais jau papildytus stiklainius. Tada tikrinamas stiklainių svoris, užpilamas marinatas, uždaromas dangtelis, priklijuojama etiketė ir gaminys pasiruošęs keliauti ant jūsų stalo.“

Tikra kėdainietė – agurkai tinka prie visko

Daug metų pakavimo pameistre fabrike dirbanti Nijolė Steponienė juokiasi esanti tikrų tikriausia kėdainietė, nes agurkai – žali, rauginti ar marinuoti – yra jai būtinas pagardas prie kone kiekvieno patiekalo.

„Man gardūs visi Kėdainių konservų fabrike gaminami agurkai be išimties. Kadangi gyvenu kaime, tai auginu didelį daržą, šiltnamį ir valgau ne tik mūsų fabrike pagamintus agurkus, bet ir pačios konservuotus. Agurkus raugiu taip pat, kaip tai darė mano močiutė ir mama“, – pasidalija Nijolė.

Septyniolika metų Kėdainių konservų fabrike dirbanti virėja-gamybos darbuotoja Reda Bružauskienė didžiuojasi solidžia profesine patirtimi šioje įmonėje. Pašnekovė taip pat pabrėžia, kad stovėti vietoje čia nėra kada – nuolat modernėjant darbo procesui, reikia mokytis ir žengti koja kojon su naujovėmis. Tai Redą tik džiugina.

Kėdainietė atskleidžia gyvenanti mieste ir daržininkyste laisvalaikiu neužsiimanti, todėl ant jos šeimos stalo visada puikuojasi Kėdainių konservų fabrike pagaminti agurkėliai.

„Kai pritrūkstu, visada parduotuvėje nusiperku mūsų fabriko produkcijos – ji man skaniausia. Be to, žinau, kaip kokybiškai ir rūpestingai ją gaminame. Skaniausi man marinuoti Kėdainių konservų fabriko agurkai su ąžuolo lapais, – pasidalija Reda, o jai skuba paantrinti dar viena šių agurkėlių mėgėja – penkerius metus fabrike operatore dirbanti Elena Rukuižienė. – Kai pradėjau dirbti fabrike, agurkus į stiklainius dar dėdavome rankomis, o dabar konservavimo procesas vyksta gerokai sparčiau ir lengviau, nes agurkus į stiklainius sudeda automatinis dozatorius – mums telieka, jei reikia, stiklainius papildyti.“

Kerta Atlantą

Kėdainiuose konservuotus agurkus mėgsta ne tik patys kėdainiečiai ir visos šalies gyventojai, šie gaminiai ypač paklausūs tose šalyse, kur susibūrusios gausios lietuvių emigrantų bendruomenės. Skanaudami gimtinėje paruoštus gaminius, tautiečiai bent akimirką jaučiasi grįžę į tėvynę.

„Pastebime, kad mūsų produkciją labai pamėgę ir perka tautiečiai, gyvenantys užsienyje: Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, JAV. Tai vadinamosios etninės rinkos, – sako A.Viazovskis. – Kuo toliau, tuo labiau mūsų gaminamų produktų skonį pripažįsta bei vertina ir artimos šalys: Latvija, Estija, Vokietija, Švedija.“

Kėdainių konservų fabriko komanda gali didžiuotis ir gausia nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų kolekcija – įmonės kuriama agurkų produkcija kone kiekvienais metais įvertinama „Lietuvos metų gaminio“ medaliais.

„Bene kasmet su vienu ar kitu agurkų kategorijos produktu mes pelnome apdovanojimų. Lietuvoje esame vieninteliai tikrieji gamintojai, kurie produktą kuriame nuo žaliavos iki galutinio pateikimo į lentynas vartotojams, – dėmesį atkreipia įmonės direktorius. – Marinuoti agurkai, tapę ir įmonės prekės ženklo logotipo pagrindiniu akcentu, visada buvo mūsų vizitinė kortelė, su kuria judėjome į priekį ir plėtėmės. Džiaugiamės, kad esame pripažįstami.

Daug žadanti partnerystė

Šiemet Kėdainių konservų fabrikas žengė pirmuosius bendradarbiavimo žingsnius su vienu populiariu Europoje greitojo maisto užkandinių tinklu „Hesburger“.

„Šiais metais pradedame bandomąjį projektą su „Hesburger“ tinklu. Pagaminsime jiems beveik 100 tonų marinuotų pjaustytų agurkėlių. Tai testinė partija, kuri, atsižvelgiant į tinklo suvartojamą šios produkcijos kiekį, skirta mėnesiui. Po vartotojų įvertinimo ir degustacijų, manau, mums pavyks su tinklu „Hesburger“ užmegzti ilgalaikį bendradarbiavimą.

Tai, kad stambus ir restoranų versle žinomas žaidėjas nori su mumis dirbti, pasitiki mūsų kompetencija bei produkcijos kokybe, parodo, jog Kėdainių konservų fabrikas yra stiprus atverti dar platesnes galimybes.

Bendradarbiavimas su „Hesburger“ užtikrina, kad jei mums pavyko įgyvendinti kokybinius bei jų reikalvimus ir drąsiai galime sakyti, jog kitoms restoranų bei kavinių sektoriaus įmonėms su mumis taip pat pakeliui“, – apibendrina Kėdainių konservų fabriko generalinis direktorius A.Viazovskis.

GALERIJA

  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
  • Tik kartą per metus: į stiklainius – 1 200 tonų agurkų
Kėdainių konservų fabriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

dortmundietis

raso,kad kedainiu agurkus valgo net vokieciai.gyvenu daugiau kaip 20 metu Vokietijoj ir penktame pagal dydi mieste su 650.000 gyv.apsipirkineju visuose prekybos tinkluose o ju cia gal 6 tinklai.ne viename tu kedainiu vikondos agurku nera.klausimas,tai kas jais prekiauja,gal koks rusu tinklas,kuriu sandeliai loepoldschoje kaime prie bylefeldo.jei koks vokietis pora indu nusipirko budamas lietuvoj,tai dar nereiskia,kad vokieciu rinkoje dominuoja sie agurkai.

Tai va

As tai savo trasku agurkeli eksportavau i olandija

bbd

as savo agurka kitur kisu,bet tik ne i stiklaini

SUSIJUSIOS NAUJIENOS