Trūksta žodžių: vaikams ruošė maistą iš pavojingiausiomis bakterijomis užkrėstos mėsos | Diena.lt

TRŪKSTA ŽODŽIŲ: VAIKAMS RUOŠĖ MAISTĄ IŠ PAVOJINGIAUSIOMIS BAKTERIJOMIS UŽKRĖSTOS MĖSOS

  • 41

Gegužės 8-10 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT ) Alytaus apygardos priežiūros skyrius atliko planinį patikrinimą mėsos perdirbimo įmonėje „Riamona“, esančioje Alytaus rajone. Tai, kas buvo rasta, atima žadą.

Šioje įmonėje, tiekiančioje produkciją į vaikų ugdymo įstaigas bei socialinės globos namus, inspektoriai aptiko netvarką, nešvarą, o visą tai bei maisto saugos pažeidimus patvirtino ir laboratoriniai tyrimai.

Atrinkus valstybinius šviežios paukštienos bei patalpų, įrangos nuoplovų mėginius, paukštienoje aptikta salmonelė, o patalpų ir įrangos nuoplovų mėginiuose – monocitogeninė listerija, kuri yra viena iš pavojingiausių bakterijų, galinti sukelti įvairius sveikatos sutrikimus žmonėms.

Inspektoriai taip pat aptiko kito gamintojo pagamintų dešrelių, kurios buvo perženklinamos ir realizuojamos kaip įmonės „Riamona“ pagaminta produkcija, vartotojams pateikiant klaidingą informaciją apie produkto sudėtį, maistinę ir energetinę vertę – dešrelės pagamintos iš vištienos, tačiau paženklinamos kaip pagamintos iš kiaulienos.

Dalis įmonėje pagamintų mėsos gaminių neatitinka jiems taikomų kokybės reikalavimų – pagaminta produkcija parduodama kaip aukščiausios rūšies mėsos gaminiai, tačiau jų gamybai buvo naudojama mechaniškai atskirta mėsa, kuri neleidžiama naudoti aukščiausios rūšies mėsos gamininių gamyboje.  

Be šiurkščių produkcijos ženklinimo ir gamybos pažeidimų, įmonėje taip pat nustatyti daugybiniai ir grubūs higienos pažeidimai. Patikrinimo metu maisto ruošimo patalpos buvo nešvarios ir netvarkingos: įrenginių paviršiai padengti įsisenėjusiomis apnašomis, ant sienų ir lubų pastebėtos pelėsio apnašos, susikaupęs kondensatas. 

Inventorius ir įranga padengta įsisenėjusiomis apnašomis, paviršiai paveikti korozijos. Patalpose buvo tik šaltas vanduo, dalis plautuvių nefunkcionavo. Dalyje gamybinių patalpų nuotekų sistema nesandari, nuotekos bėgo tiesiai ant grindų.

VMVT nuotr.

Įmonėje neužtikrinama transportavimo taros higieninė būklė,  netinkamai tvarkomos atliekos, neužtikrinama darbuotojų asmens higiena, ant įrengimų taip pat pastebėti kenkėjų pėdsakai (voratinkliai, vorai, graužikų išmatos, skraidantys vabzdžiai), nustatyta kryžminės taršos galimybė.  Ir šis higienos pažeidimų sąrašas nėra baigtinis – jų buvo ir dar daugiau.

Produkcijos gamybai buvo naudojami maisto produktai su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Patikrinimo metu rasta neaiškios kilmės, neženklintų žaliavų ir produkcijos, kurių atsekamumas negalimas. 

Įmonės veikla sustabdyta, visa nesaugi ir nekokybiška produkcija sunaikinta (iš viso – virš 4 tonų).

Atsakingiems asmenims bus taikomos administracinės priemonės. Šiuo metu tyrimas tęsiamas.

GALERIJA

  • Trūksta žodžių: vaikams ruošė maistą iš pavojingiausiomis bakterijomis užkrėstos mėsos
  • Trūksta žodžių: vaikams ruošė maistą iš pavojingiausiomis bakterijomis užkrėstos mėsos
  • Trūksta žodžių: vaikams ruošė maistą iš pavojingiausiomis bakterijomis užkrėstos mėsos
  • Trūksta žodžių: vaikams ruošė maistą iš pavojingiausiomis bakterijomis užkrėstos mėsos
VMVT, freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (41)

Visais

laikais tokių buvo, bet kalčiausios yra už tvarką atsakančios tarnybos, ypač VMVT. Per vieną dieną toks bardakas nepasidaro. Savivaldybės irgi privalo prižiūrrti įmones, tiekiančias maistą darželiams. Tėvai moka didelius pinigus, o vaikus maitina tokių maistu. Brudai ir tiek.

Pasakyti galima tik tiek...

Kokia valdžia, tokie ir verslai. Žuvis pūva nuo galvos. Bet gerai, kad daugeliui tai tinka. Toliai eina balsuoti ir vis už tuos pačius.

... To anonimas

Prie ruso? Tamsta matyt aklas ir kurčias ir abejingas pasirinktiems dalykams. Viskas priklausė nuo žmonių. O tokių istorijų buvo ir prie ruso
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS