Tvaresni produktai parduotuvėse: ekspertė patvirtina, kad tvariau – nebūtinai brangiau | Diena.lt

TVARESNI PRODUKTAI PARDUOTUVĖSE: EKSPERTĖ PATVIRTINA, KAD TVARIAU – NEBŪTINAI BRANGIAU

  • 16

Tvaresni maisto produktai neabejotinai prisideda ne tik prie sveikesnio gyvenimo būdo, bet ir yra draugiškesni planetai bei žmonėms. Visgi, tvari mityba vis dar apsupta įvairių mitų, tarp kurių sklando vienas gajausių – maitintis sveikai bei tvariai yra daug brangiau. „Lidl Lietuva“ užsakymu tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta apklausa parodė, kad net 7 iš 10 Lietuvos gyventojų mano, kad tvaresni produktai kainuoja daugiau. Ekspertės teigimu, tokia visuomenės nuomonė yra mitas – iš tiesų sveiki ir tvaresni maisto produktai nebūtinai yra brangesni.  

Atliktos apklausos rezultatai parodė, kad net 71 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog tvaresnės ir aplinkai draugiškesnės prekės yra brangesnės nei įprastos.

Remiantis gautais apklausos duomenimis, tokia nuomonė labiausiai paplitusi tarp jaunimo – net 78 proc. 18–29 amžiaus žmonių įsitikinę, kad pirkti tvaresnius produktus yra brangiau arba gerokai brangiau.

Pasak „Lidl Lietuva“ pirkimų tvarumo specialistės Karolinos Labulytės, dar prieš dešimtmetį ekologiški, tvaresni bei augalinės kilmės produktai buvo naujiena, o jų asortimentas parduotuvėse buvo daug mažesnis nei šiandien, todėl imta manyti, kad toks maistas – prabangos prekė.

„Tačiau šiandien turime visai kitokią situaciją – atsiradus daugiau informacijos apie tvarios mitybos naudą žmonėms ir planetai, išaugo jų paklausa. Klientų poreikį išgirdo tiek tiekėjai, tiek prekybos tinklai ir dėl šios priežasties pirkėjai parduotuvėse gali rinktis iš daugiau tvaresnių bei ekologiškų prekių, o kartu su jų įvairove atsirado ir platesnis kainų pasirinkimas. Prie to prisideda ir „Lidl“ – pirkėjai parduotuvėse gali rasti privačių prekės ženklų ekologiškų ir tvaresnių produktų. Taip užtikriname, kad planetai ir žmonėms palankios prekės būtų už prieinamą kainą“, – sakė K. Labulytė.

Patrauklią kainą užtikrina privatūs prekių ženklai

Tvaresnių produktų kaina priklauso ir nuo prekybos tinklo politikos bei veiklos principo. Pasak „Lidl Lietuva“ atstovės, privatūs prekių ženklai – efektyviausias būdas, siekiant užtikrinti puikų kainos ir kokybės santykį.

„Lidl“ parduotuvėse net 90 proc. asortimento sudaro privačių prekių ženklų produktai, tarp kurių – nemažai tvaresnių ir ekologiškų pasirinkimų. Pirkėjams siūlydami privačių prekių ženklų produktus, galime išlaikyti tokią pat aukštą ar net aukštesnę kokybę nei populiarių prekių ženklų, tačiau parduoti juos pigiau. Dažnai privatūs prekių ženklai yra gaminami tose pačiose gamyklose kaip ir žinomų tarptautinių prekių ženklų produkcija bei pasižymi beveik identiška ar net geresne sudėtimi“, – aiškino K. Labulytė.

Ji priduria, kad tokių produktų kaina yra žemesnė, nes į ją neįeina ir papildomi rinkodaros kaštai. Be to, tarptautinė „Lidl“ grupė dalį privačių prekių ženklų produkcijos užsako dideliais kiekiais tūkstančiams parduotuvių įvairiose šalyse. Toks didelis užsakymų mastas sumažina vieno produkto savikainą, dėl to „Lidl“ pirkėjams gali pasiūlyti itin patrauklią kainą išlaikant tokią pat aukštą ar net aukštesnę produktų kokybę.

„Lidl Lietuva“ archyvo nuotr.

„Pavyzdžiui, „Lidl“ „Vemondo“ veganiškų produktų gamyba yra tvaresnė – palieka daug mažesnį CO2 pėdsaką nei įprastiniai gyvūninės kilmės maisto produktai. Privataus prekės ženklo „Vemondo“ linijos produktai gaminami itin dideliais kiekiais – didžiajai daliai Europos rinkos, dėl šios priežasties pirkėjams galime pasiūlyti tvaresnius ir sveikesnius produktus už prieinamą kainą“, – tvirtino K. Labulytė. 

Atsakingas vaisių bei daržovių pasirinkimas

Ar tvari mityba bus brangesnė už visiems įprastą, priklauso ir nuo konkrečių maisto produktų pasirinkimų. Pavyzdžiui, vaisiai ir daržovės – yra būtinas elementas kiekvieno žmogaus mityboje, tačiau dažnu atveju jų auginimas, apdorojimas bei transportavimas gali kelti neigiamą poveikį ne tik žmogui, bet ir aplinkai. Pasak K. Labulytės, pasirinkus tam tikrus sertifikatus turinčius produktus, mitybą galima paversti daug tvaresne.

„Visų šviežių vaisių ir daržovių tiekėjų reikalaujame taikyti gerąją žemės ūkio praktiką pagal „GlobalG.A.P.“ sertifikavimo programą ir turėti atitinkamą sertifikatą, kuris įrodo, kad ūkyje yra tinkamai laikomasi saugos, kokybės bei aplinkos tausojimo reikalavimų. Vykdant „GlobalG.A.P.“ programoje numatytų reikalavimų laikymosi kontrolę, nuolat tikrinama, ar produktų auginimas konkrečioje aplinkoje nekelia rizikos vandens prieinamumui bei kokybei“, – pasakojo „Lidl Lietuva“ atstovė.

„Lidl Lietuva“ archyvo nuotr.

Be šio sertifikato, visiems šviežių vaisių ir daržovių teikėjams „Lidl“ taip pat taiko ir kur kas griežtesnius reikalavimus nei numatyta ES teisės aktuose – reikalaujama, kad vaisiuose ir daržovėse būtų ne daugiau kaip 5 cheminių medžiagų likučiai, o nustatytas jų kiekis neviršytų trečdalio ES reikalavimuose numatytos leistinos normos.

Tvaresni produktai – nauda ne tik organizmui

Tvaresnių produktų nauda tiek organizmui, tiek planetai ir žmonėms – neginčijama. Pavyzdžiui, pasirinkus augalinę mitybą, mes ne tik galime prisidėti prie mažesnės šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijos, bet ir rūpinamės savo sveikata.

„Siekiant užtikrinti, kad „Vemondo“ linijos produktuose būtų visos reikalingos maistinės medžiagos, kurias gauname iš gyvūninės kilmės produktų, jie yra gaminami iš riešutų, sojos, grybų, ankštinių daržovių bei kruopų. Šie ingredientai užtikrina ne tik pakankamą būtinųjų elementų kiekį organizmui, bet ir turi skaidulų, kurios gali sumažinti cholesterolio kiekį ir stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Be to, skaidulos būtinos gerai žarnyno veiklai ir gali mažinti vėžinių susirgimų riziką“, – tvirtino K. Labulytė. 

„Lidl Lietuva“ archyvo nuotr.

Ji priduria, kad tvaresni produktai dažnai būna ne tik naudingi organizmui, bet ir palankesni planetai: „Renkantis tvaresnius produktus dažnai galime daryti įtaką ir mažesnėms ŠESD emisijoms, vandens bei elektros suvartojimui gamybos metu, vandens kokybės bei socialinių standartų prie žaliavų auginimo prisidedantiems darbuotojams užtikrinimui. Tokią veiklą užtikrina tam tikrą sertifikatą turintys gaminiai ar žaliavos. Pavyzdžiui, „Lidl“ parduotuvėse galima rasti produktų, kurie pažymėti „Fairtrade“ sertifikatu, kuris užtikrina, kad produktas buvo pagamintas palaikant sąžiningą tarptautinę prekybą, o produkto žaliavos būtų pagamintos aplinką tausojančiame ūkyje, prisideda prie biologinės įvairovės išsaugojimo, atsakingo vandens naudojimo“.

Tvaresnių ir ekologiškų produktų galima įsigyti visose 72 „Lidl“ parduotuvėse 27 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje ir Gargžduose.

GALERIJA

  • Tvaresni produktai parduotuvėse: ekspertė patvirtina, kad tvariau – nebūtinai brangiau
  • Tvaresni produktai parduotuvėse: ekspertė patvirtina, kad tvariau – nebūtinai brangiau
  • Tvaresni produktai parduotuvėse: ekspertė patvirtina, kad tvariau – nebūtinai brangiau
„Lidl Lietuva“ archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

N

Mėsa ten baisi,jei faršas tai labai blogas,kazkokie vieni riebalai išbega.O mesa sprandinė,2val.kepta,kieta,dar 2 val.virta,įkąsti neina.

A

Tarp kitko, į Lidl'ą nebeinu nuo to laiko, kai prasidėjo visokios programėlės, kurias turėčiau “ kišti" į savo mobilųjį telefoną, "du už vieno kainą", netvarka pramoninių prekių skyriuje ir kainų "chaosas".

bronislovas

tam lidle tikras bardakas,prie vaisiu darzoviu grindys visada purvinos,prekes isdestytos belekaip,kainu nesuprasi,ten visokie drabuziai sumesti kalnais ir nezinai kiek kas kainuoja,pvz merej viskas aisku ir svara ideali.gal turetu but ne TVARUMAS o TVARTUMAS.DAUGIAU I TA LIDL NEKELIU KOJOS IR NE VISKAS TEN PIGIAU PASAKYSIU JUMS.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS