V. Lašas: „SpaceX“ atėjimas naudingas ir gyventojams, ir verslui | Diena.lt

V. LAŠAS: „SPACEX“ ATĖJIMAS NAUDINGAS IR GYVENTOJAMS, IR VERSLUI

JAV verslo magnato Elono Musko kompanijos „SpaceX“ žingsnis į Lietuvą su palydovinio interneto technologija „Starlink“ kol kas nėra didelis, tačiau jis bus naudingas tiek gyventojams, tiek verslui, sako vienas „SpaceX“ pritraukimo iniciatorių, verslininkas Vladas Lašas.

„Kol kas žingsnis nėra didelis investicijų prasme, bet jis atveria geras galimybes ateičiai. Žemės stočių jiems irgi reikia, nežinau, ar mūsų teritorija bus jiems įdomi ir reikalinga“, – BNS sakė V. Lašas.

Anot jo, kol kas konkretūs „SpaceX“ investicijų planai Lietuvoje nėra aiškūs, tačiau „Starlink“ interneto atsiradimas bus naudingas gyventojams ir startuoliams.

„Šiandien, kai mes visi mėgstame dirbti nuotoliniu būdu, iš miško, ežero, sodybos, labai svarbu, kad turėtume dar vieną patikimą ryšį. Kiekvienam iš mūsų asmeniškai, kartu ir verslo konkurencingumui ir verslo saugumui“, – teigė V. Lašas.

„Būdami vieni iš pirmųjų, turinčių „Starlink“ ryšį, mes galime kurti technologijas, naudodamiesi šia platforma. Tai yra didelis dalykas, manau, kad mažai šaliai tai labai gera galimybė šioje srityje lyderiauti“, – pabrėžė verslininkas.

Buvęs užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas sako manantis, kad „SpaceX“ sprendimas ateiti į Lietuvą gali būti susijęs su valstybės reguliavimo aplinka ir politiniu palaikymu.

Anot jo, inovatyvios kompanijos iš valstybių, kuriose investuoja, nori palankaus požiūrio ir mažai biurokratinių kliūčių.

„Iš esmės tikrai Lietuva jau ne pirmą kartą ta strategija naudojasi, stengiasi labai lanksčiai inovatyvioms kompanijoms tam tikrus sprendimus testuotis, ir tai gali būti vienu iš esminių mūsų privalumų“, – BNS sakė M. Katinas.

Tačiau tuo pat metu jis atkreipė dėmesį, kad nežinant konkrečių „SpaceX“ planų, sunku kalbėti apie tai, kokio dydžio ir masto tai yra sprendimas.

„Bent „Investuok Lietuvoje“ traktuodavome, kad jei kompanija neeksportuoja savo paslaugų, tai yra kiek kitokio tipo investicija, ne tas pats, kas ateiti, samdyti daug žmonių, kurti sprendimus, aptarnauti rinkas“, – sakė M. Katinas.

„Jeigu ta kompanija bus orientuota tik į labai mažą spektrą, galbūt tai nėra tokio dydžio ir mastelio sprendimas, kaip interpretuojame“, – pabrėžė jis.

Penktadienį BNS pranešė, kad Lietuvoje įsteigta bendrovė „Starlink Lithuania“. „Starlink“ yra „SpaceX“ dirbtinių žemės palydovų sistemos projektas.

„SpaceX“ kurtis Lietuvoje aktyviai kvietė susisiekimo ministras Marius Skuodis, kuris teigė, kad Lietuva galėtų būti tiltu palydovinio interneto plėtrai Baltijos šalių ir viso regiono rinkose.

Šiuo metu Žemės orbitoje yra daugiau kaip 1,1 tūkst. „Starlink“ palydovų. Planuojama, kad kosminio interneto ryšio tinklas ilgainiui padidės iki 12 tūkst. palydovų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gija

Kas ateina i Lietuvą tai dėl savęs,del savo naudos i ne dėl Lietuvos tautos.Mazi atlyginimai sugundo investuotojus.O Lietuvos žmogui nieko gero neateina.Darbo vietų ir tų būna nedaug ,nes specialistus atsiveža į Lietuvą savo . Taip kad užtenka burbulus leisti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS