Vartojimo kreditai: bijoti ar pasitikėti? | Diena.lt

VARTOJIMO KREDITAI: BIJOTI AR PASITIKĖTI?

  • 0

Daugybės gyvenimo situacijų nuspėti neįmanoma. Ne vienam tenka susidurti su ištuštėjusia banko sąskaita, kai staiga prireikia tam tikros pinigų sumos. Patekus į tokią situaciją padėti gali ne tik draugai, artimieji, pažįstami, bet ir vartojimo kreditų įmonės. Sulaukti tuo momentu reikiamos finansinės pagalbos iš tokios bendrovės galima greitai ir itin paprastai – nereikia išvykti iš namų ar darbo, o banko sąskaita papilnėja per keliolika minučių. Visgi, kaip aiškina finansų ekspertai, vartojimo kreditais nederėtų piktnaudžiauti, o prieš skolinantis būtina įsivertinti savo galimybes paskolą grąžinti.

Paskolų bijoti nereikia

Paskolos, kreditai, įsiskolinimas – tokie terminai gali skambėti nemaloniai, tačiau kartais būtent jie išgelbėja žmones nuo daugybės nepatogių situacijų. Pasak bendrovės „Credit Service“, valdančios vartojimo kreditų prekės ženklą „Vivus.lt“, direktorės Giedrės Štuopės, vartojimo kreditų bijoti nereikia, jeigu yra tinkamai planuojamas biudžetas.

„Nesvarbu, kokio amžiaus būtų žmogus, į paskolas reikia žiūrėti be baimės, tačiau atsakingai. Visuomet geras sprendimas yra biudžeto planavimas bei žinojimas, kiek pinigų reikia ir iki kada turi jų užtekti, – sako finansų ekspertė. – Taip pat svarbu susirasti labiausiai sau priimtiną variantą.“

Vyrauja požiūris, kad paskolų ar kreditų griebtis reikia tik tada, kai ištinka krizė, tačiau finansų ekspertė teigia, kad į tai reikėtų žvelgti kitokiu žvilgsniu. Itin reikšminga yra įsivertinti savo poreikius ir susidėlioti prioritetus, kad vėliau būtų lengviau planuoti biudžetą. Geriausia yra pasitarti su specialistais, kurie patars ne tik, kaip tai padaryti, bet ir padės sudėlioti pinigų grąžinimo planą.

Išlaidų tendencijos pagal skirtingas amžiaus grupes

G. Štuopės teigimu, pastebimi skirtingų amžiaus grupių pinigų paskirstymo prioritetai.

„Pastebime tendenciją, kad jaunesni žmonės skolinasi pinigus aktyviam laisvalaikio praleidimui, svarbioms progoms, didesnėms šventėms. Jie domisi kelionėmis, įvairiais kursais, mokymais, investuoja į savo žinių gilinimą bei ugdymąsi. Vyresni žmonės pasiskolintus pinigus leidžia kiek kitaip, – kalba G. Štuopė. – Jie investuoja į būsto atnaujinimą, automobilio remontą, medicinos išlaidas. Šie skolinimosi motyvai yra patys populiariausi.“

Visuomet geras sprendimas yra biudžeto planavimas bei žinojimas, kiek pinigų reikia ir iki kada turi jų užtekti.

Patogesniam išsimokėjimui – refinansavimas

Be to, ekspertės teigimu, vienu populiariausiu į vartojimo bendroves besikreipiančių žmonių pasirinkimu vis dar yra refinansavimas.

„Šis būdas yra patogi išeitis žmonėms, kurie turi ne vieną paskolą. Jeigu norima pratęsti paskolos mokėjimo terminą, jį atidėti bei išsimokėti paskolą patogesniu laiko terminu, tai yra protingas žingsnis. Refinansavimas naudingas ir jaunesniems, ir vyresniems asmenims, ypač tiems, kurie nespėja susimokėti paskolų laiku, neturi pastovių pajamų ar, kuriems nepavyksta susidėlioti skolos išmokėjimo grafiko“, – sako G. Štuopė.

Jos teigimu, nors refinansavimas gali skambėti, kaip sudėtinga sąvoka, dažnu atveju patogiau, kai vartojimo paskolomis rūpinasi viena įmonė. „Tai leidžia parankiau susidėlioti biudžetą, susiplanuoti, kiek pinigų liks asmeninėms išlaidoms bei žinoti tikslų skolos dydį“, – pasakoja finansų ekspertė.

Vivus.lt pataria gerai pasidomėti paskolas suteikiančia įmone ir išsirinkti patį patogiausią ir tinkamiausią variantą. Itin svarbu yra skolintis atsakingai bei tikslingai. Reikėtų planuoti savo biudžetą ir įsivertinti, kokia dalis pinigų lieka sumokėjus visas įmokas. Svarbu, kad pinigų suma, likusi po įsipareigojimų padengimo, leistų gyventi visavertį gyvenimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS