„Viada LT“ gavo atsakymą dėl rusiškų sąsajų: „AMIC“ atitinka Lietuvos nacionalinio saugumo interesus | Diena.lt

„VIADA LT“ GAVO ATSAKYMĄ DĖL RUSIŠKŲ SĄSAJŲ: „AMIC“ ATITINKA LIETUVOS NACIONALINIO SAUGUMO INTERESUS

  • 0

Degalinių tinklą valdanti bendrovė „Viada LT“ kreipėsi į Austrijos bendrovę „AMIC Energy Management GmbH” („AMIC“) su prašymu paaiškinti, kiek yra pagrįsta viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija dėl šios įmonės ryšių su Rusijos kapitalo bendrovėmis ar asmenimis.

Viešojoje erdvėje pasirodžius nuogąstavimams dėl galimų sąsajų su Rusijos naftos bendrove „Lukoil“, „Viada LT“ praėjusią savaitę kreipėsi į „AMIC“ su prašymu įvardinti galimas tiesiogines ar netiesiogines sąsajas su Rusija. Partneriai buvo įspėti, kad jei sąsajos pasitvirtintų, „Viada LT“ per dvi dienas inicijuotų degalinių nuomos sutarties su „AMIC“ nutraukimą.

127 degalinių tinklą valdanti „Viada LT“ operuoja 71 „AMIC“ priklausančią degalinę, kurias iki 2026 metų išsinuomojo atviro konkurso būdu. Tai įprastas verslo modelis, kai veiklą vykdanti bendrovė (šiuo atveju – „Viada LT“) išsinuomoja nekilnojamąjį turtą (šiuo atveju – degalines). Tokį modelį savo veiklai nuomodamiesi statinius taiko prekybos tinklai, kitos verslo įmonės, įskaitant ir kitus degalinių tinklus.

„Suprantame viešojoje erdvėje kilusį susirūpinimą, todėl siekdami išsklaidyti abejones, kreipėmės į „AMIC“ su prašymu pateikti visą turimą informaciją – nurodyti galutinius naudos gavėjus, degalinių tinklų įsigijimo aplinkybes ir finansavimo šaltinius“, – teigė „Viada LT“ generalinis direktorius Linas Vytautas Karlavičius.

„AMIC“: atitinkame saugumo reikalavimus

Šią savaitę „AMIC“ pateikė atsakymą, kuriame atsiribojo nuo bet kokių sąsajų su rusiškos kilmės verslu – bendrovės akcijas valdantys keturi ES šalių piliečiai (trys austrai ir airis) yra galutiniai naudos gavėjai. Bendrovė „AMIC“ degalinių tinklą „Lukoil Baltija“ įsigijo 2016 metais, Rusijos naftos bendrovei „Lukoil“ nusprendus parduoti degalinių tinklus Lenkijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Ukrainoje. „AMIC“ pateiktame atsakyme pabrėžiama, kad degalinių tinklai minėtose šalyse buvo įsigyti nuosavomis ir skolintomis lėšomis.

Kartu su šia informacija „AMIC“ pateikė 2016 m. kovo 16 d. pasirašytą Lietuvos Respublikos Potencialių dalyvių atitikties nacionalinio saugumo interesams įvertinimo komisijos išvadą. Šiai komisijai išvadas dėl investuotojo atitikties nacionalinio saugumo interesams teikia LR Valstybės saugumo departamentas, LR Užsienio reikalų ministerija, LR Vidaus reikalų ministerija, Policijos departamentas, LR Generalinė prokuratūra.

Nedelsiant priimtume sprendimus nutraukti bendradarbiavimą, jei sulauktume pagrįstos informacijos, liudijančios ryšius su rusišku kapitalu.

Komisijos išvadoje patvirtinta, kad 100 proc. „Lukoil Baltija“ akcijų ketinanti įsigyti „AMIC Energy“, veikianti strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčiame energetikos sektoriuje, atitinka Lietuvos nacionalinio saugumo interesus.

„AMIC“ pateikti faktai ir dokumentai, įrodantys atitiktį nacionalinio saugumo interesams, yra pakankami argumentai tęsti bendradarbiavimą. Jokių kitų įrodymų, pagrindžiančių sąsajas su Rusija, neturime. Nedelsiant priimtume sprendimus nutraukti bendradarbiavimą, jei sulauktume pagrįstos informacijos, liudijančios ryšius su rusišku kapitalu“, – pareiškė „Viada LT“ vadovas.

Sutartys nenutraukiamos

L. V. Karlavičius taip pat išsklaidė viešojoje erdvėje išreikštas abejones dėl „Viada LT“ laimėtų viešųjų pirkimų sutarčių.

„Aktyviai dalyvaujame viešuosiuose pirkimuose, tačiau valstybinių įmonių ir organizacijų užsakymai sudaro tik 7 proc. įmonės apyvartos dalį. Siūlydami patrauklią degalų kainą ir platų degalinių tinklo prieinamumą, nemažai šių konkursų laimime“, – teigė jis.

Pasak jo, didžioji dalis viešųjų pirkimų degalams įsigyti vyksta Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) platformoje – tai maksimaliai skaidri sistema, kurioje visiems pirkimų dalyviams galioja vienodos sąlygos, nėra galimybių nesąžiningai paveikti pirkimo procesą. CPO sistemoje matomi visi pirkimų dalyviai, jų pasiūlytos sąlygos ir kainos.

„Viada LT“ turi sutartis su energetikos įmonėmis (pavyzdžiui, „Ignitis“), miškų urėdijomis, kelių priežiūros bendrovėmis, švietimo įstaigomis ir kitomis valstybinėmis bei viešojo sektoriaus organizacijomis. „Pastaruoju metu neturėjome pretenzijų dėl sutarčių vykdymo ir nei viena įstaiga jų nenutraukė“, – pažymėjo L. V. Karlavičius.

Lietuviškas verslas

Degalinių tinklas „Viada LT“ eksploatuoja 127 degalines visoje Lietuvoje. 59,78 proc. bendrovės akcijų valdo įmonė „Vaizga“, priklausanti Lietuvos piliečiams – Ivano Paleičiko šeimos nariams. Likusios 40,22 proc. „Viada LT“ akcijos priklauso smulkiesiems Lietuvos investuotojams.

„Viada LT“, kaip ir visi kiti Lietuvos degalinių tinklai, degalus perka tik iš degalų gamintojų „Orlen Lietuva“ arba „Neste Oyj“.

„AMIC“ akcininkai yra Günter Maier (45 proc. akcijų), Johannes Klezl-Norberg (25,1 proc.), Heinz Sernetz (15 proc.) ir Phillip Andrew Gillen (14,9 proc.).

Gairės: Viada, Viada LT, Amic, Nacionalinis saugumas, ryšiai su Rusijos kapitalo bendrovėmis, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS