„Vinted“ – 2,4 mln. eurų bauda | Diena.lt

„VINTED“ – 2,4 MLN. EURŲ BAUDA

Didžiausiai Europoje internetinei naudotų drabužių prekybos platformai ir pirmajam Lietuvos „vienaragiui“ „Vinted“ skirta beveik 2,39 mln. eurų bauda už vartotojų duomenų apsaugos pažeidimus.

Bauda skirta išnagrinėjus Prancūzijos ir Lenkijos priežiūros institucijų pagal 2021 ir 2022 metais persiųstus pareiškėjų skundus ir nustačius Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) pažeidimus, trečiadienį pranešė Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.

Inspekcija skelbia atlikusi tyrimą dėl to, kad „Vinted“ galimai netinkamai įgyvendino tų šalių klientų prašymus dėl teisės ištrinti jų duomenis („teisės būti pamirštam“) ir susipažinti su jais.

Pasak Lietuvos inspekcijos, nagrinėjant skundus nustatyta, kad „Vinted“ atsisakė ištrinti duomenis, nes pareiškėjai  neįvardijo „konkrečių pagrindų“, įtvirtintų BDAR, taip pat bendrovė nenurodė tikslų, dėl kurių ir toliau būtų tvarkomi konkrečios apimties pareiškėjų duomenys.

Taip pat nustatyta, kad „Vinted“, siekdama užtikrinti platformos ir jos naudotojų saugumą, daliai vartotojų neteisėtai taikė vadinamąjį „šešėlinį blokavimą“ – asmens duomenų tvarkymą, atliekamą siekiant, jog asmuo, galimai pažeidžiantis „Vinted“ platformos principus, paliktų platformą, nežinodamas apie tokį jo duomenų tvarkymą.

Be to, nustatyta, kad bendrovė nesiėmė pakankamų techninių ir organizacinių priemonių, jog ėmėsi arba pagrįstai atsisakė imtis veiksmų dėl vartotojų teisės susipažinti su duomenimis.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija teigia, jog spręsdama dėl baudos dydžio atsižvelgė į tai, kad „Vinted“ duomenų tvarkymo aprėptis yra tarpvalstybinė – pažeidimai paveikė daug  vartotojų ir truko ilgą laiką.

Sprendimas per vieną mėnesį gali būti skundžiamas Regionų administraciniam teismui.

„Vinted“ ir valdžios institucijos susiduria su skirtingu įstatymų išaiškinimu

2023 metų ataskaitoje „Vinted“ skelbia, jog Lietuvos inspekcijos kartu su Prancūzijos ir Lenkijos institucijomis atliekamame tyrime pagrindinis dėmesys skiriamas blokavimo procesams, duomenų subjektų teisių užtikrinimui, „Vinted“ naudotojų asmens duomenų srauto mažinimui ir saugojimo terminams bei santykiams su mokėjimo paslaugų tiekėjais.

„Didžiausia galima bauda už BDAR pažeidimą (jei toks būtų) gali siekti iki 4 proc. bendros metinės pasaulinės apyvartos, tačiau nėra priežasčių manyti, kad bus nuspręsta skirti didžiausią baudą“, – teigia „Vinted“.

„Galimybę finansiškai įvertinti pasekmes dar labiau apsunkina aiškios teismų praktikos dėl sankcijų skyrimo panašiose situacijose nebuvimas ir tai, kad nebus paprasta tiesiogiai įvardinti galimus pažeidimus, nes „Vinted“ ir valdžios institucijos susiduria su skirtingu įstatymų išaiškinimu“, – ataskaitoje rašo įmonė.

Pasak jos, šių metų vasarį Lietuvos inspekcija priėmė kelis sprendimus dėl atskirų atvejų, tariamai pažeidžiančių BDAR.

Dėl kelių atvejų institucija nurodė pradėsianti administracinės baudos skyrimo procedūrą, o jos galutinis dydis priklausys nuo  teismų.

Pernai spalį BNS skelbė, kad „Vinted“ Lenkijoje ir Italijoje tebesibylinėja dėl jai skirtų milijoninių baudų.

Tuo metu Prancūzijos teisme tebevyko ginčas su Vartotojų asociacija dėl platformos nariams taikytų mokesčių kompensacijų. 

Lenkijos konkurencijos ir vartotojų apsaugos tarnybos „Vinted“ skirtą 1,14 mln. eurų baudą pernai gegužę teismas sumažino daugiau nei 4 kartus, tačiau šis sprendimas buvo apskųstas aukštesnės instancijos teismams ir dar tebėra nagrinėjamas

Lenkijos tarnyba skelbė „Vinted“ pernai gegužę skyrusi 5,3 mln. zlotų (1,143 mln. eurų) baudą dėl perteklinių reikalavimų pateikti asmeninius duomenis bei papildomai renkamų mokesčių.

Tuo metu Italijos Konkurencijos tarnyba (ICA) 2022 metų lapkritį už netinkamą reklamą Lietuvos „vienaragiui“ skyrė 1,5 mln. eurų baudą.

Anot jos, reklamuodama platformą įmonė klaidino vartotojus: aiškiai ir skaidriai nenurodė, kad pirkėjai, be  skelbiamos prekės kainos, papildomai turi sumokėti komisinius ir siuntimo kaštus.

Šią baudą „Vinted“ sumokėjo, tačiau šį ICA sprendimą apskundė.

Prancūzijoje dėl „Vinted“ vartotojų klaidinimo kolektyvinį ieškinį 2021-ųjų gegužę pareiškė ir šalies Vartotojų asociacija „UFC-Que Choisir“ – ji Paryžiaus teismo prašė priteisti mokesčių, kuriuos platforma jos nariams netinkamai taiko nuo 2016 metų, kompensaciją.

Praėjusių metų veiklos ataskaitoje „Vinted“ nurodo, kad ieškinys nagrinėjamas Paryžiaus civiliniame teisme.

2022 metais patyrusi 20,4 mln. eurų nuostolių, „Vinted“ pernai uždirbo 17,8 mln. eurų grynojo pelno. Grupės pajamos pernai augo 61 proc. iki 596,3 mln. eurų (2022 metais – 370,2 mln. eurų).

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Komentarijus

Ir ta bauda bus padalinta tiems kurių duomenis kažkas perėmė? Ko tai abejoju.

Nuomone

Kažkam pavėlavo i kišene imest

Onė

Net nežinau kas tai yra nes visai nedomina,tik va Lietuva galėtų pretenduoti į sukčių šalies titulą,...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS