Žinia smulkiajam verslui ir ūkininkams: kodėl verta pasinaudoti parama saulės elektrinėms | Diena.lt

ŽINIA SMULKIAJAM VERSLUI IR ŪKININKAMS: KODĖL VERTA PASINAUDOTI PARAMA SAULĖS ELEKTRINĖMS

  • 7

Smulkusis verslas netrukus sulauks kvietimo teikti paraiškas saulės elektrinėms įrengti. Įmonėms, svarstančioms apie nuosavos elektros energijos gamybą, vertėtų jau dabar ruoštis ir apgalvotai rinktis rangovą, kad įrengimo darbai vyktų sklandžiai ir laiku.

Pretenduoti į paramą galės labai mažos ir mažos įmonės bei ūkininkai, registruoti ne trumpiau kaip metus ir ketinantys įsirengti iki 500 kW galios saulės elektrinę. Nors tiksli kvietimo data nenurodoma, labiausiai tikėtina, kad paraiškas bus galima teikti birželį. Iš viso šiam finansavimo etapui skirta 67 mln. Eur.

„Įmonėms, galvojančioms apie saulės elektrinę, tai yra puiki proga ženkliai susimažinti įrengimo išlaidas ir pagreitinti atsipirkimą. Verslo susidomėjimas saulės elektrinėmis tik didėja, todėl rinkoje jaučiamas pajėgumų bei įrangos stygius, dėl ko užsakovams tenka laukti ilgiau. „Enefit“ iš anksto pasiruošė paklausos šuoliui, tad esame tikri, kad net maksimalios – 500 kW – galios elektrines klientams įrengsime dar šiemet“, – kalba Žana Klusovskienė, „Enefit“ valdybos narė ir Verslo klientų departamento vadovė.

Įmonės nuotr.

1 priežastis – palankesnės paramos sąlygos

Pareiškėjams galės būti kompensuojama net 896,72 Eur už 1 kW. Tai – keliskart didesnė parama, nes paskutiniu etapu galėjo būti kompensuojama ne daugiau nei 246 Eur elektrinės galios kilovatą. Padidėjo ir kompensacijos dalis visame projekte, anksčiau siekusi 30 proc., dabar ji sudaro 35 proc.

Daugiau aiškumo atsiranda ir kalbant apie saulės elektrinės projekto įgyvendinimą, gavus paramą. Nurodoma, kad jis turi būti užbaigtas iki 2025 m. kovo 31 d.

„Žinoti galutinį terminą naudinga tiek įsigyjantiems elektrinę, tiek ir rangovams. Užsakovai galės sklandžiau susiplanuoti organizacinius, statybos procesus, o tiekėjai – aiškiau prognozuoti, kiek komponentų užsakyti, suplanuoti sandėliavimą bei rangos darbus“, – detalizuoja Ž. Klusovskienė.

Teikiant paraišką dėl paramos gavimo labai svarbu turėti ESO prisijungimo sąlygas. Todėl jau dabar rekomenduotina kreiptis dėl sąlygų gavimo ‒ tą paprasčiausia padaryti užpildant formą ESO savitarnos svetainėje.

2 priežastis – saulė apsimoka

Pastaruoju metu energijos kainų pokyčiai įnešė šiek tiek sumaišties. Pasigirsta abejonių, ar verta „eiti į saulę“, kai elektros kaina nukritusi. Ekspertai pabrėžia, kad kainos sumažėjimas – laikinas.

„Šiandien elektra pigi, nes tam susiklostė palankios aplinkybės: paklausa sumažėjo dėl šildymo sezono pabaigos, o namuose ir įmonėse dar neįjungti vėsinimo įrenginiai, tuo pat metu elektros pasiūla ženkliai išaugo dėl padidėjusios saulės energijos gamybos, o dėl šiltos ir lietingos žiemos netrūksta ir vandens hidrorezervuaruose.

Įmonės nuotr.

Deja, bet stabilių elektros kainų dar teks ilgokai palaukti. Per 10–15 metų matysime visko, tikėtina, kad elektros kainos bus ir labai aukštos, ir minusinės“, – aiškina Ž. Klusovskienė.

Skaičiuojama, kad įsirengus saulės elektrinę, elektros savikaina 25–30 metams yra 4 ct už kilovatvalandę. Tokia ji išliks nepaisant elektros kainų pokyčių. Saulės energija suteikia nepriklausomybę nuo svyravimų rinkoje, o pasibaigus elektrinės atsipirkimo laikotarpiui, elektra naudojamasi nemokamai. Kitaip tariant, investicija į elektrinę yra tarsi elektros kainos fiksavimas dviem dešimtmečiams už daugiau nei dvigubai nei šiuo metu mažesnę kainą.

3 priežastis – elektrinė galės veikti jau šiemet

Planuojant saulės elektrinę svarbu pasirinkti patikimą rangovą, kuris pasirūpins elektrinės montavimu ir kokybiška sertifikuota įranga. Kuo sklandžiau atlikti darbai, tuo greičiau galima pradėti naudotis savo gaminama elektra. Paramos teikimo sąlygose numatoma, kad paraišką teikianti įmonė privalo surengti konkursą – projekto pasiūlymus gauti bent iš 3 rangovų. Šiandien netrūksta tiekėjų, siūlančių įrengti saulės elektrinę, tad spręsti derėtų atidžiai.

„Saulės modulių gamintojai suteikia garantijas įrangai. Tačiau iš klientų girdime, kad ištikus problemai jie nenori ieškoti gamintojo atstovybės – daug patogiau kreiptis į rangovą ir visas paslaugas gauti iš vienų rankų.

Deja, smulkesni tiekėjai susiduria su aukštesne bankroto rizika, tad didesnė tikimybė, kad po dešimties metų rinkoje jų nebebus. Jei įmonė specializuojasi tik saulės energetikoje, ilgainiui darbo jai gerokai sumažės, o konkurencija – išaugs. Tad renkantis tiekėją verta atkreipti dėmesį ne tik į jo patirtį, stabilumą, bet ir veiklos diversifikavimą“, – kalba „Enefit“ valdybos narė.

Įmonės nuotr.

Verslas nenorintis ar negalintis investuoti į saulės elektrinę, tačiau norintis turėti ją dabar, gali rinktis elektrinės nuomą. Įmonės teritorijoje arba ant pastatų stogų „Enefit“ gali įrengti saulės elektrinę, kurią įmonė per 10 – 20 metų išpirks mokėdama mėnesinę įmoką.

„Šią galimybę sukūrėme matydami įmonių poreikių spektrą ir norėdami visiems sudaryti sąlygas turėti saulės elektrinę. Tai – puikus sprendimas tiems, kurie nori sutaupyti ir išsivaduoti nuo elektros kainų nestabilumo, tačiau neketina tam skirti didelės pinigų sumos vienu metu. Nuoma leidžia pradėti naudotis energija greit ir be rūpesčių, nes finansavimu, leidimais, įrengimu ir priežiūra pasirūpina įrengusi bendrovė, – dar vieną galimybę įsigyti saulės elektrinę atskleidžia Ž. Klusovskienė.


VERSLO PUSRYČIAI:

Konsultacija dėl paramos saulės elektrinei

Labai mažoms, mažoms įmonėms bei ūkininkams

Vieta: Vilnius, V. Gerulaičio 10

Laikas: birželio 2 d., birželio 8 d. arba birželio 15 d.

Vietų skaičių ribotas Būtina registracija – registruokitės paspaudę šią nuorodą, arba telefonu 8 688 17460

GALERIJA

  • Žinia smulkiajam verslui ir ūkininkams: kodėl verta pasinaudoti parama saulės elektrinėms
  • Žinia smulkiajam verslui ir ūkininkams: kodėl verta pasinaudoti parama saulės elektrinėms
  • Žinia smulkiajam verslui ir ūkininkams: kodėl verta pasinaudoti parama saulės elektrinėms
Įmonės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

SS

Pagaliau ir vėl grįšime į komunizmą. Elektra jau nemokama. Jei dedi elektrine dar ir kondicionieriu nemokamai duoda.

nei kiek neverta.

zinant kokie stabilus lt istatymai saules elektrines verta turet tik tuo atveju, jei visa saules energija suvartosi pats. imonem gal ir verta, o gyventojui, kai saule daugiausiai gamina kai jo nera namie - nei kiek

Tomas

Tai tik parama verta demesio, o pacia saules elektrine i metalo lauza galima prisuoti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS