Žmonėms su negalia įgyti vairuotojo pažymėjimą – misija (ne)įmanoma: „Regitra“ teisinasi | Diena.lt

ŽMONĖMS SU NEGALIA ĮGYTI VAIRUOTOJO PAŽYMĖJIMĄ – MISIJA (NE)ĮMANOMA: „REGITRA“ TEISINASI

  • 2

Bandžiusi įgyti vairavimo teises, negalią turinti moteris susidūrė su netikėta kliūtimi – paaiškėjo, kad „Regitra“ neturi jos negaliai pritaikyto automobilio. Moteris dėl tokios situacijos pateikė skundą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai, kuri pradėjo tyrimą.

Į nemalonią situaciją patekusi moteris tarnybai pateiktame skunde aiškino, kad vairavimo egzaminą laikantys asmenys su fizine negalia, kuriems leidžiama vairuoti tik jų negaliai pritaikytas transporto priemones, automobilį turi susiorganizuoti patys. Ji teiravosi, ar tai nėra diskriminacija.

Pasak tarnybos, tokią tvarką nustačiusi Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad vieno automobilio visoms asmenų turimoms negalioms pritaikyti neįmanoma. Ministerijos atstovų teigimu, „Regitrai“ netikslinga įsigyti tokius automobilius, kurie gali neatitikti konkrečių asmenų su negalia poreikių ir dažnu atveju būtų nenaudojami. Esą kaštai būtų pernelyg dideli, juo labiau kad vairavimo egzaminai vyksta 12-oje šalies miestų.

Kaip vieną tokios tvarkos priežasčių, ministerija taip pat nurodė nedidelį vairavimo egzaminą laikančių asmenų su judėjimo negalia skaičių – per metus siekiantį iki trijų dešimčių žmonių.

Savo ruožtu Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos teisininkas Karolis Čepas pastebėjo, kad nesvarbu, kiek žmonių naudojasi paslaugomis, valstybinės įstaigos privalo užtikrinti lygias teises ir galimybes visiems.

Visgi teisininkas sutiko, kad, atsižvelgiant į aplinkybes, „Regitrai“ šiuo atveju kyla neproporcinga našta užtikrinant automobilių pritaikomumą kiekvienam konkrečiam asmeniui su judėjimo negalia, todėl lygias galimybes apibrėžiančių teisės aktų pažeidimo šioje situacijoje neįžvelgė.

Tačiau kartu K. Čepas pažymėjo, kad žmonėms su negalia šalyje apskritai yra sudėtinga įgyti teisę vairuoti.

„Lietuvoje numatyta kompensacija lengvojo automobilio techniniam pritaikymui, bet norint ją gauti, asmuo su negalia jau turi turėti vairuotojo pažymėjimą. Atsižvelgiant į tvarką, kad vairavimo egzaminui reikia patiems pasirūpinti automobiliu, teisių gavimas tampa išties komplikuotas. Neatmestina, jog tai taip pat prisideda prie mažo teises laikančių asmenų su negalia skaičiaus“, – pranešime cituojamas jis.

Pasak tarnybos, vairuotojų mokymą vairuoti B kategorijos transporto priemones, pritaikytas judėjimo negalią turintiems asmenims, organizuoja Valakupių reabilitacijos centras.

Be kita ko, tarnyba taip pat rekomendavo tokias paslaugas kuruojančiai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai atsižvelgti į šiame skunde nurodytas problemas ir imtis priemonių siekiant pagerinti asmenų su negalia galimybes laikyti vairavimo egzaminus su konkrečiai jų negaliai pritaikytomis transporto priemonėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonas

Asmeniškai mačiau tokiu su negalia, važiuoja 30 antra eile kai laisva pirma, ir bonusu sumuštinius valgo...

Jei jau

yra negalia - gal deretu ir nuo riziku susilaikyti? I kosmonautus ar pilotus tuoj versites!?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS