Automobiliai ir mobilieji telefonai: susijungimas neišvengiamas | Diena.lt

AUTOMOBILIAI IR MOBILIEJI TELEFONAI: SUSIJUNGIMAS NEIŠVENGIAMAS

  • 1

Automobiliai tampa vis išmanesni. Naujose transporto priemonėse atsiranda vis daugiau technologijų, jų tobulėjimo tempas – stulbinantis.

Naudoja ne viską

Pirmasis lietimui jautrus ekranas automobilyje buvo sumontuotas 1986 m., o ši technologija įsitvirtino tik naujajame tūkstantmetyje. Dabar diegiamos vis naujesnės technologijos tampa neatsiejama kasdienybės dalimi gerokai sparčiau. Jau nebeįsivaizduojame naujo automobilio be jutiklinio ekrano. Greitai būtinu transporto priemonės elementu taps jai skirta programėlė išmaniajame telefone.

Ilgametis „Lietuvos metų automobilio“ rinkimų komisijos narys Egidijus Babelis mano, kad automobilių ir mobiliųjų telefonų junglumo galimybės šiais laikais ypač svarbios.

„Mūsų gyvenimas vyksta išmaniuosiuose telefonuose. Jais ne tik skambiname, rašome žinutes ar naršome socialiniuose tinkluose – ten klausome savo mėgstamos muzikos, žiūrime žemėlapius, tikriname orų prognozes ir tvarkome kitus reikalus. Tad dažnai tiesiog geriau prisijungti telefoną prie automobilio ir viską ten turėti. Kita vertus, aš naudoju tik porą funkcijų: muziką, žemėlapį, kartais kažkam paskambinu“, – teigė pašnekovas.

Internetas – būtinas

Kai kuriose transporto priemonėse pritaikytos naujovės suteikia vairuotojui dar daugiau patogumo – dalį pranašumų galima patirti net neįlipę į vidų.

„Apple CarPlay“ ar „Android Auto“, leidžiančios automobilio ekrane matyti svarbiausių ir dažniausiai naudojamų telefono programų projekciją.

Pavyzdžiui, dėl naujuose „Ford“ modeliuose įdiegtos „FordPass“ sistemos vairuotojai gali savo mobiliuoju telefonu prisijungti prie automobilio nuotoliniu būdu ir matyti degalų bako ar baterijos įkrovos lygį ir kitus parametrus, per nuotolį užrakinti, atrakinti automobilį ar matyti jos buvimo vietą.

Žinoma, kad tai būtų įmanoma, automobilis taip pat turi būti prijungtas prie interneto. Tam visuose „Ford“ modeliuose montuojami modemai. Be interneto, svarbu ir tai, kaip kokybiškai įvairios sistemos veikia.

„Vertinti garso kokybę išmokė ne itin seni japoniški automobiliai: jų mikrofonas priverčia pašnekovą galvoti, kad kalbama taip, lyg būtum kibirą ant galvos užsimaukšlinęs. Naujuose modeliuose šios problemos lyg ir nebeliko“, – prisiminė automobilių žinovas.

Vairuotojų gyvenimą palengvina ir „Apple CarPlay“ ar „Android Auto“, leidžiančios automobilio ekrane matyti svarbiausių ir dažniausiai naudojamų telefono programų projekciją. Dėl jų kelionės tampa ir patogesnės, ir saugesnės.

Galimybės plečiasi

Technologijoms ištobulėjus, dabar vairuotojai jau gali iš anksto susiplanuoti artėjančią kelionę: būdami namie žemėlapyje susidėlioti maršrutą.

Kartu galima per atstumą įjungti automobilio variklį ir iš anksto pašildyti ar atvėsinti saloną. Dar geriau – elektromobilių vairuotojams: nustačius artėjančios kelionės starto laiką, automobilis pats pagal oro sąlygas sureguliuos baterijos temperatūrą iki optimalios, kad kelionė iš karto būtų kuo ekonomiškesnė.

Kitas Lietuvos metų automobilio rinkimų komisijos narys, apžvalgininkas Justas Lengvinas sako pats dar neįpratęs kaskart išbandyti su automobiliais siūlomų programėlių. Vis dėlto, jis pastebi, kad vis daugiau gyvenimiškų procesų persikelia būtent į mažus, kišenėje telpančius įrenginius.

Išmaniaisiais įrenginiais valdomas namų apšvietimas, peržiūrima elektros vartojimo statistika, vyksta bendravimas, darbinis ir asmeninis gyvenimai, stebimos pasaulio naujienos. Dabar net norint dalyvauti nuotoliniame vaizdo susirinkime ar televizijos laidoje užtenka mobiliojo telefono.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pats nesaugiausias

dalykas - maigyti automobilio tapsnokli vairuojant! Dar blogiau,nei telefona,nes daugiau funkciju ir maigymo! Naudoju tik autonomini sildytuva,zemelapi ir laisvas rankas. Visa kita - karta nustatei ir nesikeicia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS