Automobilio pirkimas – rimtas išbandymas: ką svarbu žinoti? | Diena.lt

AUTOMOBILIO PIRKIMAS – RIMTAS IŠBANDYMAS: KĄ SVARBU ŽINOTI?

  • 0

Automobilio paieškos, kai siekiama įsigyti patikimą transporto priemonę ir nepakliūti į sukčių rankas, dažnam tampa tikru iššūkiu. Praktikoje pasitaiko tokių atvejų, kai vos nusipirkus automobilį jis sugenda arba atvykus į "Regitrą" paaiškėja, kad jis yra ieškomas ir įregistruoti jo tiesiog negalima. Taigi, kaip apsisaugoti nuo tokių atvejų, pataria "Regitros" specialistai.

Informacijos patikrinimas

Vienas pirmųjų žingsnių, kuriuos būtina padaryti prieš perkant automobilį – surinkti kuo daugiau informacijos apie jį. Jei planuojate įsigyti Lietuvoje eksploatuotą automobilį, jūs galite patikrinti, ar jam netaikomi tam tikri apribojimai. Pavyzdžiui: ar nėra areštuotas, įkeistas. Tai galite padaryti apsilankę "Regitros" interneto puslapyje. Ar automobilis neieškomas pareigūnų, galima patikrinti Policijos departamento duomenų bazėje. "Pasidomėję automobilio istorija, išvengsite nesusipratimų ateityje. Sakykime, atvykus į "Regitrą" gali paaiškėti, kad transporto priemonė yra areštuota ir mes negalime jos įregistruoti jūsų vardu. Tad tikrindami informaciją, kitaip tariant, darydami namų darbus, žymiai sumažinsite galimybę susidurti su nemaloniomis situacijomis ir sutaupysite savo brangaus laiko", – sako "Regitros" Veiklos departamento direktorius Darius Jurgutis.

Jei automobilį planuojate įsigyti iš užsienio, būdų sužinoti jo istoriją taip pat yra. Patikrinti planuojamą pirkti transporto priemonę galima kai kurių valstybių viešai prieinamuose registruose.

Teisinga sutartis

Pirkimo–pardavimo sutartis yra pirkėjo interesus saugantis dokumentas, kuris, kilus ginčui, teisme gali tapti ir pagrindiniu įrodymu. Tad perkant automobilį visada patariama išskirtinį dėmesį skirti šiai sutarčiai sudaryti, nes ją neretai vengia pasirašyti nelegalia veika užsiimantys asmenys. Be to, rekomenduojama naudoti "Regitros" pirkimo–pardavimo sutarties formą, kurią galite papildyti jums reikiama informacija.

Prieš pasirašydami sutartį įsitikinkite, ar pardavėjas jums perduoda visus transporto priemonės dokumentus, du variklio paleidimo raktelių komplektus.

"Sutartyje būtinai nurodykite teisingus duomenis apie pirkėją ir pardavėją, kad, esant reikalui, būtų tiksliai žinoma, į kokį žmogų reikia kreiptis. Taip pat įrašykite tikrą automobilio pardavimo kainą. Pasitaiko situacijų, kai pardavėjai prašo ar įkalbinėja įrašyti mažesnę sumą, tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad apgavystės atveju taip prisidėsite ne tik prie mokesčių vengimo, bet ir pabloginsite savo situaciją. Papildomą dėmesį skirkite ir automobilio trūkumams fiksuoti: kėbulo, važiuoklės, variklio pažeidimams ir kt. Pareikalaukite į sutartį įrašyti visus defektus, nes jei vėliau pastebėsite, kad yra trūkumų, kurie nebuvo užfiksuoti, galėsite reikalauti kompensacijos", – teigia D.Jurgutis.

Užfiksuokite raštu

Į pirkimo–pardavimo sutartį taip pat patariama įtraukti punktą, kad pinigai už transporto priemonę yra gauti / sumokėti, arba nurodyti atsiskaitymo būdą: kaip ir kokiais terminais bus atsiskaitoma.

Jeigu už automobilį atsiskaitote pervedimu per banką, tokiu atveju turite nenuginčijamą įrodymą, kad sumokėjote už jį. Tačiau jei už automobilį mokate grynaisiais ar dalimis, pinigų perdavimo faktą kiekvieną kartą būtinai fiksuokite raštu (perdavimo–priėmimo aktas, patvirtintas šalių parašais). Taip vėliau nekils jokių ginčų tarp pirkėjo ir pardavėjo.

Dar keli patarimai

"Regitros" specialistai pataria atkreipti dėmesį ir į kitus dalykus – nesusigundyti per maža automobilio kaina. Mažesnė nei rinkos vertė gali rodyti, kad automobilis galbūt turi problemų. Nepamirškite išsaugoti ir pardavimo skelbimo. Tai viešas pasiūlymas, kuriame pateikiama svarbi informacija. Pavyzdžiui, kad automobilis yra be trūkumų. Kilus ginčui, tai taps svarbiu įrodymu, kad pardavėjas nuslėpė informaciją.

"Be to, prieš pasirašydami sutartį įsitikinkite, ar pardavėjas jums perduoda visus transporto priemonės dokumentus, du variklio paleidimo raktelių komplektus. Visuomet rekomenduojama nuvežti perkamą automobilį patikrinti ekspertams. Tokiu būdu išsiaiškinsite, ar transporto priemonė turi trūkumų", – teigia D.Jurgutis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS