Gyventojai planuoja, ieško, skaičiuoja ir abejoja | Diena.lt

GYVENTOJAI PLANUOJA, IEŠKO, SKAIČIUOJA IR ABEJOJA

Net 88 proc. Lietuvos gyventojų planuose – naujas automobilis, o didelė dalis jų – 32 proc. – naują transporto priemonę planuoja įsigyti per ateinančius dvejus trejus metus.

Senienoms – daugiau išlaidų

Draudimo bendrovės „If“ užsakymu atliktos apklausos duomenys rodo, kad įsigyti kitą automobilį labiausiai (91 proc.) linkę tie, kurių dabartinis automobilis yra dešimties metų ar senesnis.

Žmonės, kurių automobilių amžius siekia ketverius–šešerius metus ar septynerius–devynerius metus, irgi svarsto (88 proc.) apie naują transporto priemonę. Šiek tiek mažiau – 72 proc. – apklaustųjų turi iki trejų metų automobilius.

Įsigyti kitą automobilį labiausiai linkę tie, kurių dabartinis yra dešimties metų ar senesnis.

„Atsižvelgiant į tyrimo duomenis, visiškai normalu, kad didžiausias procentas žmonių, galvojančių apie naują automobilį, yra tie, kurių transporto priemonė yra dešimties metų ar senesnė. Senesni automobiliai dažniau genda, brangiau kainuoja techninė priežiūra. Be to, šie automobiliai yra mažiau ekonomiškesni, sunaudoja daugiau degalų, tad ir eksploatacija kainuoja daugiau“, – komentavo Guoda Jasaitė, draudimo bendrovės „If“ transporto žalų grupės vadovė.

Kokie kaimynų ketinimai?

Didžioji dalis apklaustųjų – 32 proc. – naują automobilį ketina įsigyti per ateinančius dvejus trejus metus, net 21 proc. respondentų teigia nežinantys, kuriuo metu įsigis naują transporto priemonę.

17 proc. Lietuvos gyventojų naują automobilį planuoja pirkti per ateinančius ketverius penkerius metus, 15 proc. – per artimiausius metus, 11 proc. – vėliau negu per penkerius metus ir tik 4 proc. – per artimiausią pusmetį.

„Lietuvoje, palyginti su kitomis Baltijos šalimis, situacija yra beveik identiška. Latvijoje taip pat didžiausia dalis (33 proc.) apklaustųjų nurodė, kad naują automobilį ketina įsigyti per artimiausius dvejus trejus metus. Estijoje, kaip ir Lietuvoje, 32 proc. apklaustųjų naują automobilį planuoja įsigyti per tą patį laiką. Taip greičiausiai yra dėl to, kad toks laiko tarpas yra saugus variantas, žmonės dar svarsto, kad senasis jų automobilis gali tarnauti kelerius metus, bet vėliau gali atsirasti įvairių gedimų, o tai atsilieps finansiškai“, – teigė G. Jasaitė.

Atsižvelgia į galimybes

Tyrimo duomenys rodo, kad 55 proc. gyventojų planuoja atidėti transporto priemonės pirkimą.

Vienos pagrindinių priežasčių yra susijusios su ekonomine padėtimi: 33 proc. apklaustųjų neketina įsigyti automobilio dėl šalies ekonomikos būklės, 34 proc. nėra tikri dėl savo arba šeimos finansinės padėties.

Maždaug kas trečias teigė, kad naudotų ir naujų automobilių kainos yra per didelės (taip mano atitinkamai 37 proc. ir 30 proc. respondentų).

„Kitos priežastys buvo nurodytos kur kas rečiau. Vis dėlto nemaža dalis apklaustųjų – 21 proc. – nurodė, kad sutaupytas lėšas nori panaudoti kitur. 14 proc. teigė, kad yra per mažas naudotų automobilių pasirinkimas, o 4 proc. išskyrė, kad per mažas naujų automobilių pasirinkimas“, – sakė „If“ transporto žalų grupės vadovė.

„If“ Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje surengtoje apklausoje dalyvavo šiek tiek daugiau nei po 1 tūkst. žmonių iš kiekvienos šalies.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Artas

Ar adekvatus svarstymai? Uztenka paziureti i statistika... As irgi noriu savanorio ...