Išmanieji telefonai – vairuotojų pagalbininkai | Diena.lt

IŠMANIEJI TELEFONAI – VAIRUOTOJŲ PAGALBININKAI

  • 2

Išmaniuosius telefonus turi daugelis žmonių, ir šie prietaisai padeda supaprastinti įvairius dalykus: nuo kalendoriaus iki asmeninių finansų ar naujienų pranešimų. Tačiau išmanieji telefonai gali pagelbėti ir vairuotojams, ir tikrai ne nuoboduliui numalšinti stovint spūstyje.

Kai kurios išmaniojo telefono programos gali išspręsti daugybę problemų: pasiūlyti, kaip apvažiuoti eismo spūstį, priminti, kad piniginė liko namie ir mokėti už degalus teks telefonu.

"Waze"

Tai programa, kurios nauda galima įsitikinti kiekvieną dieną. Gyvenate didmiestyje ir į eismo spūstis darbo dienomis žiūrite panašiai laiko kiek į televizoriaus ekraną? "Waze" spūsčių išvengti padedančio sraigtasparnio jums neduos, tačiau leis kur kas geriau suplanuoti bet kokią kelionę.

Programa rodo eismo informaciją realiu laiku ir remdamasi ja apskaičiuoja greičiausią maršrutą jūsų kelionei. "Waze" taip pat kaupia istorinę informaciją apie eismo spūstis ir ją nuolat analizuoja, tad rekomenduoja, kurią minutę geriausia palikti namus ar išeiti iš darbo. Dalį "Waze" funkcijų atkartoja ir "Google Maps", tačiau tai yra kur kas platesnė programėlė, itin naudinga einant pėsčiomis ar naudojantis viešuoju transportu.

"Drivitty"

Lietuvių sukurta ir tik šią vasarą startavusi programa leidžia atsisakyti degalinių tinklų lojalumo kortelių ir vairuojant apskritai pamiršti mokėjimo kortelę bei grynuosius pinigus. Naudojant "Drivitty", skirtinguose degalinių tinkluose galima atsiskaityti telefonu.

"Drivitty" skirtinguose tinkluose siūlo tokią pačią nuolaidą, o, norint susimokėti už degalus, tereikia kelis kartus paspausti telefono ekraną. Tai puikus sprendimas, jeigu į degalinę važiuojate tik automobilio baką pripildyti – nereikia eiti į parduotuvę ir laukti eilėje su maisto pirkėjais. Ši programa yra visiškai nauja, tad kol kas gali tekti sulaukti nustebusių aplinkinių žvilgsnių – žmonėms gali pasirodyti, kad išvažiuojate nesusimokėjęs. Beje, lietuviai vieni pirmųjų pasaulyje turi galimybę susimokėti už degalus telefonu nenueidami nuo automobilio.

"Eismo info"

Mažai žinoma ir naudojama, tačiau vairuotojams – itin naudinga programa. Joje galima matyti visus šiuo metu užmiesčio keliuose atliekamus kelio darbus, apylankas, greičio matuoklius, elektromobilių įkrovimo stoteles ir jų užimtumą realiu laiku – taip elektrinių transporto priemonių vairuotojai gali planuoti savo sustojimus.

Taip pat galima pamatyti kas kelias sekundes daromas nuotraukas įvairiuose šalies keliuose bei tikslią informaciją toje atkarpoje – oro, kelio dangos temperatūrą, jos būklę. Tai leidžia tiksliau ir saugiau suplanuoti maršrutą – pavyzdžiui, matant plikledį viename kelyje, rinktis aplinkinį.

"Unipark"

Šią programėlę sukūrusi įmonė administruoja dešimtis stovėjimo aikštelių visoje Lietuvoje ir mokamas zonas daugelyje miestų – Kaune, Klaipėdoje, Palangoje ir kituose.

"Unipark" susimokėti už stovėjimą galima ne tik miestų centruose, bet ir prie oro uostų įrengtose aikštelėse ar automobiliams skirtose zonose prie poilsio vietų – pavyzdžiui, Trakų Karaimų gatvėje.

"Trafi"

Sugedo asmeninis automobilis, planuojate kelionę tik į vieną pusę ar tiesiog norite paįvairinti kasdienybę ir išbandyti alternatyvius keliavimo būdus? "Trafi" gali padėti visais atvejais.

Programėlėje užtenka įvesti norimą maršrutą ir ji pasiūlys įvairius kelionės būdus, jų kainą bei trukmę. Ja naudojantis galima įsigyti viešojo transporto bilietus, išsinuomoti "CityBee" ar "Spark" automobilį, dviratį, iškviesti "Uber" pavėžėją. Tai yra vienas sėkmingiausių lietuviškų startuolių – programa veikia ne tik didžiausiuose Lietuvos miestuose, bet ir Rygoje, Madride, Stambule ir kituose megapoliuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kavenskis

Tiesa ta kad visos tos ale pagabininkes programeles tai tik ju kurejams ir yra reikalingos. Programuotojai daugiau naudos visuomenei duotu jei plytu padavejais dirbtu....

rrr

uztat laiko i kelia zvelgt ir nebelieka...o paskui rezultatai tokios veiklos...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS