Jaunieji dviratininkai Budapešte išlaikė egzaminą | Diena.lt

JAUNIEJI DVIRATININKAI BUDAPEŠTE IŠLAIKĖ EGZAMINĄ

  • 0

Budapešte pasibaigusiame 33-iajame Europos saugaus eismo konkurse ETEC-2018 ("European traffic education contest") Lietuvos automobilininkų sąjungos (LAS) komanda užėmė garbingą 10-ą vietą.

Komandų lygis auga

Rugsėjo 6–9 d. vykusiame konkurse Budapešte keturi geriausiai pasirodę mokinukai iš Lietuvos demonstravo Kelių eismo taisyklių ir važiavimo dviračiu žinias. Iš viso varžėsi 23 komandos iš įvairių Europos šalių.

Tradiciškai geriausiai sekėsi Rusijos, Latvijos ir Serbijos komandoms, kurios pastarąjį dešimtmetį neužleidžia lyderių pozicijų. Pernai Albanijoje lietuviai užėmė 12-ą vietą iš 24-ių komandų.

"Kasmet užduotys tampa sudėtingesnės ir įvairesnės, o komandų pasirengimo lygis vis auga. Lietuvos komandai geriausiai sekėsi įveikti praktinio vairavimo užduotis. Organizatoriai šįmet paruošė ypač sudėtingus kliūčių ruožus, kuriuos be klaidų įveikti nepavyko nė vienai komandai", – pakomentavo LAS komandos vyr. treneris B.Jankevičius.

Pagal konkurso nuostatus, varžosi keturi 10–12 m. vaikai. Lietuvos komandai atstovavo keturi geriausiai pasirodę vaikai iš įvairių Lietuvos kampelių: Donata Stasykytė iš Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos, Martynas Markevičius ir Emilija Grigaitytė iš Vilkaviškio r. Keturvalakių pagrindinės mokyklos-daugiafunkcio centro, Eligijus Mozūraitis iš Šakių r. Slavikų pagrindinės mokyklos. Vaikams pasirengti padėjo Benius Jankevičius ir Neringa Jankauskienė.

"Teorinės Kelių eismo taisyklių užduotys tapo tikru išbandymu mūsų komandai, tačiau vaikai įveikė jaudulį ir pasirodė tikrai neblogai. Vaikams teko spręsti situacijas ir atpažinti kelio ženklus ne tik kartu su komanda, bet ir individualiai", – sakė komandos trenerė N.Jankauskienė.

Susipažino su Budapeštu

Visiems patiko viena iš neįskaitinių užduočių – konkurso organizatorių FiA sukonstruotas išmanusis dviratis, su kuriuo vaikai turėjo galimybę virtualioje erdvėje važiuoti miesto gatvėmis pagal Kelių eismo taisykles.

"Ši užduotis Lietuvos vaikams nebuvo staigmena, kadangi šįmet gegužės mėnesį FiA virtualusis dviratis keliavo po Lietuvą. Projektą kartu su Lietuvos automobilininkų sąjunga rengė ir finansavo privati bendrovė, o FiA suteikė galimybę nemokamai naudotis šiuo įrenginiu", – pakomentavo LAS komandos vadovas Gintaras Urbonas.

Šių metų konkurso šeimininkai – Vengrijos autoklubas MAK ("Magyar Autoklub") pasistengė, kad vaikams nieko netrūktų. Renginys vyko sklandžiai ir buvo gerai organizuotas, varžybų dalyviai liko patenkinti priėmimu, apgyvendinimo sąlygomis ir maitinimu. Vaikai ne tik rungtyniavo, bet ir turėjo galimybę apžvelgti Budapeštą ir jo apylinkes, plaukė Dunojaus upe, aplankė Vengrijos Parlamentą.

Paskutinį viešnagės vakarą tradiciškai apsikeista dovanomis, pasidalyta adresais socialiniuose tinkluose.

Konkurso rengėjai tarptautinė automobilių sporto federacija FiA jau daugelį metų daug dėmesio ir lėšų skiria saugaus eismo propagavimui, vykdo įvairius projektus, siekia, kad vaikai nuo mažens taptų drausmingi eismo dalyviai.

"Tikimės, kad konkurso dalyviai, grįžę į namus, į savo klases ir mokyklas, patirtimi pasidalins su kitais, jie dar turės galimybę toliau varžytis su bendraamžiais. Lietuvoje organizuojamo "Saugaus rato" konkurso taisyklės leidžia dalyvauti 10–14 m. vaikams, o mūsų rinktinės nariams dar tik po 12 m.", – pastebėjo G.Urbonas.

Tikisi proveržio

"Norėčiau pabrėžti, kad visą vasarą komandos treneriai vaikus konkursui rengė be jokio atlygio, Benas ir Neringa yra tikri šios veiklos entuziastai, puikūs pedagogai, mokantys uždegti vaikus noru treniruotis ir spręsti įvairias teorines Kelių eismo taisyklių užduotis, kurios, patikėkite, ir dažnam suaugusiajam yra nemažas iššūkis.

Gerai būtų, kad šis judėjimas Lietuvoje įgautų didesnį pagreitį ir taptų populiaresnis tarp jaunųjų dviratininkų visoje Lietuvoje, ypač didžiuosiuose miestuose, kur vaikų žūtys keliuose ir sužalojimai kelia didelį susirūpinimą visuomenei", – mintimis dalijosi komandos vadovas.

"Reikia tikėtis, kad ir ateinančių metų ETEC konkurse, kuris vyks Ženevoje (Šveicarija) LAS komandai pavyks suburti geriausius Lietuvos jaunuosius dviratininkus–Kelių eismo taisyklių žinovus, o vaikai pademonstruos puikius gebėjimus valdyti dviratį ir spręsti sudėtingas teorines užduotis", – ateities planus komentavo LAS prezidentas Saulius Kundrotas.

LAS komandos išvyką į saugaus eismo konkursą Vengrijoje finansavo Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS