Kokybiški automobilio kilimėliai: kaip išsirinkti? | Diena.lt

KOKYBIŠKI AUTOMOBILIO KILIMĖLIAI: KAIP IŠSIRINKTI?

  • 0

Dažnas automobilio savininkas anksčiau ar vėliau susiduria su poreikiu įsigyti papildomus priedus ir aksesuarus. Vienas pagrindinių – automobilio kilimėliai, kurių teisingas pasirinkimas, anot Varle.lt automobilių įrangos specialistų, užtikrina ne tik salono švarą, bet taip pat saugumą ir patogumą.

Kodėl kilimėliai yra svarbūs?

Juos galima priskirti prie tų automobilio įrangos priedų, kurių reikšmingumas labai dažnai nepelnytai nuvertinamas. Ir taip yra iš tikrųjų, nes dauguma vairuotojų paklausti, koks jų automobilyje yra kilimėlis, paprasčiausiai neprisimins, kaip tiksliai jis atrodo ir iš kokios medžiagos yra pagamintas.

Automobilio kilimėliai – svarbus automobilio salono elementas, nuo kurio kokybės priklauso salono patogumas ir atmosfera. Be to, šaltuoju periodu kilimėliai apsaugo grindis nuo korozijos ir drėgmės. Esant nekokybiškam kilimėliui salone neretai atsiranda nemalonus kvapas. Dažniausiai šį kvapą bandoma „užgesinti“ stipraus oro gaiviklio pagalba, tačiau reikėtų pažymėti tai, kad tokių kvapų mišinys gali tapti galvos skausmo priežastimi. Be to, automobilio kilimėliai lemia, kad salono tvarkymas – daug malonesnis ir paprastesnis.

Tam, kad šie priedai efektyviai atliktų savo funkciją ir ilgai tarnautų, būtina juos išsirinkti teisingai. Šiandien šių produktų įvairovė yra didžiulė, todėl norint įsigyti kokybišką kilimėlį privaloma turėti tam tikrų žinių.

Universalūs ar pritaikyti automobilio modeliui?

Yra dvi pagrindinės automobilio kilimėlių rūšys: universalūs, kurie tinka bet kokiam automobiliui ir kilimėliai, pritaikyti konkrečiam modeliui.

Universalių kilimėlių trūkumas – jie nėra skirti konkrečiai jūsų automobiliui, todėl idealiai netiks net jei juos apkirpsite. Tokių kilimėlių privalumas – paprasta įsigyti praktiškai kiekviename automobių reikmenų skyriuje.

Specialiai konkrečiam modeliui pritaikyti kilimėliai idealiai tinka automobilio salonui. Reikėtų pažymėti tai, kad, lyginant su universaliais, specialiai konkrečiam automobilio modeliui pritaikyti kilimėliai kainuoja daugiau.

Automobilių kilimėlių tipai pagal medžiagas:

Guminiai pasižymi nedidele kaina. Šio tipo kilimėliai turi aukštus bortelius, kurių buvimas ar nebuvimas – gana subjektyvus vertinimo ir kokybės kriterijus, kadangi dažnai „loviuose“ kaupiasi vanduo. Pagrindiniai guminių automobilio kilimėlių trūkumai – prastas lankstumas, trapumas esant šalčiui, didelis svoris ir nemalonių kvapų išsaugojimas.

Poliuretano automobilio kilimėliai lengvai ir patogiai atkartoja salono grindų konfigūraciją, pasižymi aukštais borteliais ir sveria dvigubai mažiau nei guminiai. Šio tipo kilimėliai nelaiko kvapų, nekietėja šaltyje ir yra atsparūs dilimui. Pagrindinis poliuretano kilimėlių trūkumas – didelė kaina.

Medžiaginiai – puikiai sugeria skysčius, atrodo labai stilingai ir yra nesunkiai valomi. Pagrindinis šio tipo automobilinių kilimėlių trūkumas tas, kad jie ilgai džiūsta ir negali sugerti labai daug drėgmės.

Plastikiniai automobilio kilimėliai atsirado visai neseniai. Gamintojai dažnai pozicionuoja juos kaip universalų sprendimą. Šiltojo sezono metu jie nesukelia įvairių kvapų, o šaltuoju – atsparūs padidėjusiai drėgmei. Plastikinius kilimėlius įprastai gamina trečiosios šalies kompanijos, originalių tokių kilimėlių nėra. Be naudojimosi universalumo, šie kilimėliai pasižymi tiksliai automobilio grindis atkartojančia forma. Dar vienas plastikinių automobilio kilimėlių privalumas – ilgaamžiškumas. Jie pasižymi labai dideliais borteliais, kurie pagerina eksploatavimo sąlygas žiemos metu. Pagrindinis šio sprendimo trūkumas – pakankamai slidi medžiaga. Nors gamintojai stengiasi sumažinti slidimo galimybę ir sukurti gofruotą paviršių, kol kas to padaryti nepavyko. Antras dėmesio vertas dalykas – plastikiniai automobilinio kilimėliai turi tvirtintis prie automobilio grindų, todėl jei automobilyje nėra fiksacijos sistemos, šis variantas netinka.

Kokio tipo kilimėlius rinktis?

Visus metus naudoti medžiaginius kilimėlius negalima. Padidėjusi drėgmė žiemos sezono metu, druskos ir cheminiai reagentai greitai sugadins šio tipo kilimėlius.

Eksploatuoti guminius kilimėlius visus metus taip pat nepatartina, kadangi kad salonas prisipildo nemalonaus kvapo. Jei automobilis pastovi saulės nutviekstoje vietoje, temperatūrų skirtumai salone gali lemti grindų koroziją.

Plastikinių automobilio kilimėlių sprendimas taip pat ne visiems tinkamas, kadangi  ne kiekviename automobilyje yra grindų dangos tvirtinimai. Tokių kilimėlių eksploatavimas be fiksatoriaus – nesaugus.

Tad, kokio tipo kilimėlius rinktis? Į šį klausimą vieno teisingo atsakymo nėra, kadangi daug priklauso nuo konkretaus automobilio ir eksploatavimo sąlygų. Vienas protingų ir praktiškų sprendimų – vasarai pirkti stilingus medžiaginius kilimėlius, o žiemai rinktis guminius su aukštais borteliais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS