Iš Londono į Kauną – trimis ratais | Diena.lt

IŠ LONDONO Į KAUNĄ – TRIMIS RATAIS

Vienas automobilis, trys ratai, keturi asociacijos "Retromobile" nariai, legendinis Niurburgringas ir daugiau kaip 3 000 km – tai tik kelios sudedamosios naujos projekto "Trim ratais" dalys.

Seniena iš interneto

Asociacijos "Retromobile" nariai ėmėsi dar vieno įdomaus projekto. Anksčiau senovinių automobilių ir motociklų ieškoję senose Lietuvos ir kaimyninių šalių kaimų pašiūrėse, senovinės technikos entuziastai nusprendė žengti dar toliau – parsigabenti eksponatą Istorinės, karinės technikos muziejui net iš Didžiosios Britanijos.

Tai užkietėję automobilininkai žada padaryti ypatingu būdu – naujasis eksponatas Kauną turėtų pasiekti sava eiga. 1975-aisiais pagaminto automobilio laukia nepaprasta kelionė namo. Visa ji turėtų būti užfiksuota vaizdo medžiagoje, keturi "Retromobile" nariai savo kasdienybe dalysis ir internete.

Mintis, kad Kaune turi atsirasti kultinis triratis britų automobilis "Reliant Robin" kilo beveik prieš metus. Būtų naivu tikėtis, kad tokį automobilį į Kauno automobilių turgų atgabens koks geraširdis prekiautojas automobiliais, tad senosios technikos mėgėjai nusprendė pasinaudoti išmaniosiomis technologijomis ir norimo egzemplioriaus paieškoti interneto platybėse. Kone pusmetį trukusios paieškos baigėsi norimą egzempliorių radus Didžiojoje Britanijoje. Vis dėlto iškart džiūgauti nebuvo priežasties – vyrams dar reikėjo laimėti internetinį aukcioną. Kauniečių atkaklumas buvo vainikuotos pergale – "Reliant" atiteko pirkėjams iš Lietuvos. Automobiliuko kaina nuo pradinės, aukciono metu pakilo kone du kartus – iki 650 eurų. Jeigu suma būtų ūgtelėjusi dar 100 eurų, ji būtų lygiai tokia pati, kaip ir automobilio galingumas, – 750 kub. cm. Tiesa, praėjusio amžiaus technikos stebuklas – su keliais techniniais trūkumais, kurie ne vieną iš pirmo žvilgsnio beviltiškai atrodantį automobilį atgaivinusiems retromobiliečiams pasirodė visiškai menki.

Dirbtuvės ant ratų

"Reliant" kompanija praėjusiais metais atšventė savo 80-ies  metų  jubiliejų. Pirmasis bendrovės prototipas buvo pristatytas 1935 m. sausio 1 d., o sukonstruotas įkūrėjo Tomo Williamso kieme, vėliau bendrovė po truputį augo, o "Reliant" markės automobiliai tapo dar viena priemone britams pademonstruoti savo ekscentriškumą. Rinktis šį mažalitražį automobiliuką britus vertė ir prasidėjusi naftos krizė, ir valdžios politika. Būtent 1973-aisiais pasaulį užklupusios naftos krizės išvakarėse ir buvo pristatytas "Reliant Robin", kuris netrukus atsidurs "Retromobile" asociacijos narių rankose.

Kaip "Kauno dienai" teigė asociacijos prezidentas Ramūnas Kardelis, automobilių entuziastams perėmus automobilį į savo rankas, teks jį šiek tiek patvarkyti vietoje. "Pirmiausia reikės įsistatyti dešinės pusės duris, kurios išlaužtos, tačiau visą tikrą automobilio būklę pamatysime tuomet, kai nuvyksime į vietą. Tada ir paaiškės, kiek turėsime padirbėti, kad jis galėtų pats parvažiuoti namo", – sakė R.Kardelis.

Visai "Trim ratais" komandai automobilį teks paruošti ir britų techninei apžiūrai, be kurios automobilis negalės jaustis tvirtai stovįs visais trimis ratais nei ant Jungtinės Karalystės, nei Lietuvos, nei kitų šalių žemės, o dar reikia turėti galvoje, kad jo laukia daugiau kaip 3 000 km kelionė į naujuosius namus.

"Techniką kuria ne dievai, o žmonės, tai žmonės gali ją ir pataisyti", – dėstė pašnekovas, paklaustas, ar nebijo, kad automobilis pakeliui gali atsisakyti vykti į naujuosius namus.

Į Didžiąją Britaniją komanda išvyks pasiruošusi – asociacijos "Retromobile" kemperyje yra ne tik reikiamų dalių atsargų, tačiau ir įrenginių, pagelbėsiančių reikiamus darbus atlikti tiesiog kelyje.

Ilgas kelias namo

Kelias laukia ilgas, dulkėtas ir tikrai ne rožėmis klotas. "Reliant Robin" automobiliui teks savais ratais nukakti į Briuselį. Ten pavėžinti vieną iš Lietuvai atstovaujančių europarlamentarų, išsyk po to vykti į Eseną Vokietijoje, kur vyks didžiausia istorinių automobilių paroda, o tada UNESCO paveldo kupinu keliu iš Koblenco reikės pasiekti Maincą. Ši 65 km atkarpa laikoma vienu gražiausių kelių visoje Vokietijoje, o jo pakelėse pilna viduramžius menančių pilių. Tada kelyje – keletas istorinės technikos muziejų ir dar vienas automobilio ištvermės pareikalausiantis iššūkis – Niurburgringo trasa. Kitais metais savo 90-ies metų jubiliejų švęsiančioje trasoje ketinama išbandyti ir tai, kiek šis triratis automobilis sportiškas.

Maksimalus greitis, kurį gali pasiekti šis automobilis, gali siekti iki 130 km/val., o nuo 0 iki 100 km/val. jis pagreitėja maždaug per 15 sek. Dideliu greičiu įveikti posūkius su šiuo autmobiliu gana pavojinga – jis linkęs verstis. Tad, nors triratis ir varomas galine ašimi, šonaslydžio treniruočių asociacijos "Retromobile" nariai rengti nežada. Po pasivažinėjimo šioje trasoje automobilio laukia kelionė per Lenkiją namo.

Automobilio degalų ekonomiškumas taip pat ne pats prasčiausias, net ir lyginant su šių dienų automobiliais. 100 km "Reliant Robin" sunaudoja apie 4 l benzino. Atvykęs į Kauną automobilis turėtų pakliūti į profesionalių restauratorių rankas. Kaip teigė R.Kardelis, gali būti, kad automobilis visas bus išardytas, visos metų tėkmės paliktos žaizdos sutvarkytos ir tuomet "Reliant Robin" visu grožiu suspindės prieš kauniečių akis.

GALERIJA

  • Iš Londono į Kauną – trimis ratais
  • Iš Londono į Kauną – trimis ratais
  • Iš Londono į Kauną – trimis ratais
,,Retromobile" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Saulius

Įdomus projektasю Lauksime jo įgyvendinimoю

SUSIJUSIOS NAUJIENOS