Nauja automobilių registravimo sistema varo iš proto: vairuotojai eilėse laukia paromis | Diena.lt

NAUJA AUTOMOBILIŲ REGISTRAVIMO SISTEMA VARO IŠ PROTO: VAIRUOTOJAI EILĖSE LAUKIA PAROMIS

  • 14

Nutįsusioje automobilių eilėje parą ar dvi laukę vairuotojai tikėjosi greičiau užregistruoti savo transporto priemones, praneša LNK.

Vieni sakė to padaryti negalintys, nes registracija galima tik po mėnesio. O kiti teigė pardavimo deklaruoti negalintys išvis, nes lūžta sistema.

Štai, Vytauto automobilio registracija užtruko ilgiau nei savaitę. „Kaip aiškina, kad sistema yra padaryta perpardavėjams, dabar registruodamas įsitikinau, kad ši sistema padaryta paprastiems žmonėms. Gerai, aš dar truputį suprantu, kaip elgtis su kompiuteriu, o ką daryti tokiam, kuris išvis nesupranta? Dabar žmogui yra tragedija“, – piktinosi vairuotojas Vytautas.

Nuo gegužės registruojant automobilį reikalaujama turėti savininko deklaravimo kodą, kuris išduodamas kaskart keičiant automobilio savininką. Tokia sistema sukurta siekiant pažaboti šešėlį automobilių rinkoje. Iki šiol sistema sulaukė tokio pasipiktinimo tarp vairuotojų, kad netgi buvo parengta peticija ją atšaukti.

Tačiau šešėliui mažinti parengta sistema, regis, paveikė ne tik naudotų automobilių pardavėjus ir pirkėjus. Tris kartus kritusi apyvarta – tokius skaičius konstatuoja naujų automobilių salonų vadovas. Jis sakė ne pardavimais besidžiaugiantis, o sulaukiantis vis daugiau pasipiktinusių klientų skambučių. Esą kada galės sėsti prie nuosavo automobilio vairo, jiems pasakyti negali.

„Praeitą savaitę mums pavyko registruoti ir atiduoti tiktai apie penkiolika automobilių. Tai yra, mes išrašėme tris kartus mažiau sąskaitų faktūrų. Bankai už automobilius nemoka, todėl, kad automobiliai neregistruoti jų vardu arba naujas savininkas, kuris yra įsigijęs, taip pat su mumis iki galo neatsiskaito, nes automobilis yra neregistruojamas“, – LNK žurnalistams kalbėjo „Toyotos“ pardavimo vadovas Gediminas Jekenta.

Vis dėlto, ar automobilis yra naudotas, ar naujas, įstatymas galioja visiems. Automobilių salono vadovą piktina tai, kad įstatymas baudžia tuos, kurie visada tvarkingai moka mokesčius, ir apkrauna juos papildoma biurokratija.

Su didžiuliais nesklandumais susiduria ne tik automobilių, bet ir motociklų pardavėjai. Tik pastariesiems daugiausia problemų kyla dėl deklaravimo, nors „Regitros“ klausta kelis kartus, bet atsakymų taip ir nesulaukta.

Pasakyti klientui, perkančiam motociklą už 20 tūkstančių, kad gal tik už mėnesio ar dviejų jis bus užregistruotas, mes taip negalime, to neturi būti.

„Suprantu, kai yra vežamos dėvėtos transporto priemonės, bet kai yra naujos ir klientai tikisi iš mūsų aukščiausio lygio aptarnavimo, o mes stringame dėl registracijos. Ir šis strigimas yra ne dienos ar dviejų, o dviejų trijų savaičių, tai nesuprantama tiesiog“, – atviravo „KTM Motoshop“ parduotuvės vadovas Mindaugas Šimėnas. 

Pavykus transporto priemonę deklaruoti ir gauti specialų kodą, pardavėjai sako, kad kyla dar vienas sunkumas – užregistruoti transporto priemonę. O artimiausią mėnesį to padaryti dėl didelių eilių „Regitroje“ neįmanoma.

„Pasakyti klientui, perkančiam motociklą už 20 tūkstančių, kad gal tik už mėnesio ar dviejų jis bus užregistruotas, mes taip negalime, to neturi būti“, – apmaudo neslėpė M. Šimėnas.

Tuo metu „Regitra“ aiškina, kad naujai automobilio deklaravimo sistemai jie nebuvo pasirengę. Todėl manoma, kad visus nesklandumus pavyks išspręsti per porą mėnesių. „Turėjome laiko tiek, kiek turėjome. Mes žinojome pagal projekto laiką, kiek galime padaryti. Sakėme, kad nebus padaryta tas, anas ir trečias, kadangi tiesiog tam nėra laiko. Sakė ne, reikia startuoti, nes tai yra labai svarbu. Startavome, bet kadangi žinome – du milijonai automobilių registre ir tai – poveikis dideliam kiekiui žmonių, tai mes įvertinome riziką, kad bus spaudimas“, – kalbėjo „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Pasak „Regitros“, planuojama, kad verslo įmonėms, prekiaujančioms automobiliais, bus atvertas atskiras padalinys, o tai turėtų paspartinti procesą.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Oilia

Įdėkit šio ,,projekto'' autoriaus veidą ! Ant kiek reikia būt tokiam bepročiui ....nesuprantamas dalykas.

Jei taip ir toliau vyriausybė dirbs

Tai mes nei pedikams nei transgenderiams gerovės valstybès greitai nesukursim....

Žemaitis

Jau 30 metų kas daroma valdžios gaunasi rusvos spalvos ir baisiai nemaloniu kvapu. Atverkite bet kokį puslapį, sodra, ligonių kasos, darbo birža, ir taip toliau ........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS